Annonce
Sydjylland

Lokalt forskningscenter er tæt på dødsstødet

Center for Landdistriktsforskning har i dag til huse på Syddansk Universitet i Esbjerg. Med tabet af to millioner kroner og konkurrenceudsættelsen af de kommende forskningsmillioner har ledelsen fastslået, at centret nu risikerer at lukke. Arkivfoto: Ludvig Dittmann.

Med Dansk Folkeparti som tungen på vægtskålen er forslaget om at redde det lukningstruede Center for Landdistriktsforskning i Esbjerg tæt på at blive nedstemt i Folketinget.

Forskning: Med Dansk Folkeparti som den afgørende faktor risikerer Center for Landdistriktsforskning i Esbjerg nu at få dødsstødet, når der fredag i Folketinget skal stemmes om det socialdemokratiske beslutningsforslag, der i 11. time forsøger at få afblæst regeringens planer om at konkurrenceudsætte forskningen i landdistrikterne.

Oppositionens håb var ellers ved behandlingen i udvalget for landdistrikter og øer onsdag, at Dansk Folkeparti ville gå imod regeringens planer, der fratager det lokale forskningscenter med 12 ansatte i Esbjerg den årlige støtte på to millioner kroner.

Men Mette Hjermind Dencker, Dansk Folkepartis landdistriktsordfører, slukkede omgående håbet på mødet:

- Center for Landdistriktsforskning er ikke gode til at formidle og skabe dialog med os. Hvor vile jeg ønske, jeg kendte mere til dem, og at de havde opsøgt os, sagde Mette Hjermind Dencker og tilføjede:

- Vi kan ikke støtte forslaget om at frede Center for Landdistriktsforskning. Vi mener, at en konkurrenceudsættelse er sund, sagde hun.

I de fem år, jeg har været i udvalget for landdistrikter og øer, har jeg været på mange ture, og ikke en eneste gang har nogen nævnt Center for Landdistriktsforskning.

Mette Hjermind Dencker, Dansk Folkepartis landdistriktsordfører.

Centret i Esbjerg

Center for Landdistriktsforskning hører under Syddansk Universitet.Centret har hjemme i Esbjerg, hvor 12 personer er tilknyttet. I 2001 besluttede Folketinget at oprette centret i en forsøgsperiode på fem år.

Efter forsøgsperioden overgik støtten til resultatkontrakter, men fra 2018 er støtten helt væk, fordi regeringen vil konkurrenceudsætte forskningen i landdistrikter.

I 2017 er støtten på én million, mens den i 2016 var på to millioner.

Store ord om lille beløb

Fra regeringspartierne kom samme besked.

- Det er sundt at konkurrenceudsætte forskningsmidlerne. Det behøves ikke være i Esbjerg, men kunne også være Center for Turismeforskning på Bornholm. Det vigtigste er, at vi finder den bedste forskning på området, fastslog Venstres landdistriktsordfører, Thomas Danielsen.

Liberal Alliances ordfører, Villum Christensen, var endnu mere kontant:

- Det er store ord om et meget lille beløb. Vi snakker om to millioner kroner og et universitet med en bevilling på omkring tre milliarder kroner. Det klinger ikke godt i vores ører, at man freder et område, så det er for småt til at kunne hidse sig op over det, lød Villum Christensens afvisning af det socialdemokratiske beslutningsforslag.

Annonce

Bør ligge i provinsen

I en række advarsler om, at centret i Esbjerg risikerer at lukke ved at konkurrenceudsætte forskningen, forsøgte politikerne fra Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF og Alternativet at vende stemningen. Men forgæves:

- Viden er afgørende for at udvikle erhverv og bosætningen i landdistrikterne. Derfor opfordrer vi regeringen til at tilbageføre beslutningen, sagde forslagsstilleren, Troels Ravn (S) fra Vejen.

- Regeringen siger et og gør noget andet. Et center for landdistriktsforskning bør ligge i provinsen, fastslog Enhedslistens Henning Hyllested fra Esbjerg.

Men Dansk Folkepartis Mette Hjermind Dencker var ikke til at hugge eller stikke i:

- I de fem år, jeg har været i udvalget for landdistrikter og øer, har jeg været på mange ture, og ikke en eneste gang har nogen nævnt center for landdistriktsforskning, fastslog hun.

Uden at nævne hvordan fastslog Mette Hjermind Dencker dog til sidst, at hun alligevel ved den kommende konkurrenceudsættelse vil kæmpe for, at forskningsmillionerne alligevel havner i provinsen:

- Jeg er allerede gået videre til ministeren med ønsket om, at det fortsat helst skal ligge i provinsen, sagde hun.

Annonce
Tønder For abonnenter

Efter 13 udsendelser med Forsvaret tog Lars på dannelsesrejse - nu har hans liv fået ny mening

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Vejen

Fester tager overhånd og det flyder med glasskår og affald: Nu spærrer vikingerne område af for privatfester

Sydjylland For abonnenter

Pers bedste ven døde af at blive smittet på sygehuset: Nu har den 77-årige opfundet et våben til at udrydde smitsomme og livsfarlige bakterier

Esbjerg

Mystisk blomstertyveri: Alle friske skud fra Eriks havekrukker klippet af – gerningsmænd jagter måske farlig rus

Sydjylland

Avisens journalist endte på Tour de France-etape ved et rent tilfælde: Nu deler han ud af sine tips og gode råd, så du selv kan cykle turen

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Aabenraa For abonnenter

Kom med indenfor: Unikt eller kitsch - Johanns hus er ikke som alle andres

Varde For abonnenter

Frygteligt syn mødte landmand: Skambidt kvie aflivet efter formodet ulveangreb på Skallingen

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

Navne For abonnenter

Morten har brugt 250.000 kroner på sin sportsvogn: Nu tør han ikke at køre i den

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Sønderborg For abonnenter

Direktøren faldt pladask for frisøren: Jeg måtte ha' hende

Navne For abonnenter

Forfatter Jakob Hero maler med ord: Inspirationen kommer fra en sønderjysk provinsby

Sønderborg

Se hvordan du kan komme til at bo: 38 nye klimavenlige boliger er på vej i Vollerup

Annonce