Med Dansk Folkeparti som tungen på vægtskålen er forslaget om at redde det lukningstruede Center for Landdistriktsforskning i Esbjerg tæt på at blive nedstemt i Folketinget.
Forskning: Med Dansk Folkeparti som den afgørende faktor risikerer Center for Landdistriktsforskning i Esbjerg nu at få dødsstødet, når der fredag i Folketinget skal stemmes om det socialdemokratiske beslutningsforslag, der i 11. time forsøger at få afblæst regeringens planer om at konkurrenceudsætte forskningen i landdistrikterne.
Oppositionens håb var ellers ved behandlingen i udvalget for landdistrikter og øer onsdag, at Dansk Folkeparti ville gå imod regeringens planer, der fratager det lokale forskningscenter med 12 ansatte i Esbjerg den årlige støtte på to millioner kroner.
Men Mette Hjermind Dencker, Dansk Folkepartis landdistriktsordfører, slukkede omgående håbet på mødet:
- Center for Landdistriktsforskning er ikke gode til at formidle og skabe dialog med os. Hvor vile jeg ønske, jeg kendte mere til dem, og at de havde opsøgt os, sagde Mette Hjermind Dencker og tilføjede:
- Vi kan ikke støtte forslaget om at frede Center for Landdistriktsforskning. Vi mener, at en konkurrenceudsættelse er sund, sagde hun.
Mette Hjermind Dencker, Dansk Folkepartis landdistriktsordfører.I de fem år, jeg har været i udvalget for landdistrikter og øer, har jeg været på mange ture, og ikke en eneste gang har nogen nævnt Center for Landdistriktsforskning.
Centret i Esbjerg
Center for Landdistriktsforskning hører under Syddansk Universitet.Centret har hjemme i Esbjerg, hvor 12 personer er tilknyttet. I 2001 besluttede Folketinget at oprette centret i en forsøgsperiode på fem år.
Efter forsøgsperioden overgik støtten til resultatkontrakter, men fra 2018 er støtten helt væk, fordi regeringen vil konkurrenceudsætte forskningen i landdistrikter.
I 2017 er støtten på én million, mens den i 2016 var på to millioner.
Store ord om lille beløb
Fra regeringspartierne kom samme besked.
- Det er sundt at konkurrenceudsætte forskningsmidlerne. Det behøves ikke være i Esbjerg, men kunne også være Center for Turismeforskning på Bornholm. Det vigtigste er, at vi finder den bedste forskning på området, fastslog Venstres landdistriktsordfører, Thomas Danielsen.
Liberal Alliances ordfører, Villum Christensen, var endnu mere kontant:
- Det er store ord om et meget lille beløb. Vi snakker om to millioner kroner og et universitet med en bevilling på omkring tre milliarder kroner. Det klinger ikke godt i vores ører, at man freder et område, så det er for småt til at kunne hidse sig op over det, lød Villum Christensens afvisning af det socialdemokratiske beslutningsforslag.
Bør ligge i provinsen
I en række advarsler om, at centret i Esbjerg risikerer at lukke ved at konkurrenceudsætte forskningen, forsøgte politikerne fra Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF og Alternativet at vende stemningen. Men forgæves:
- Viden er afgørende for at udvikle erhverv og bosætningen i landdistrikterne. Derfor opfordrer vi regeringen til at tilbageføre beslutningen, sagde forslagsstilleren, Troels Ravn (S) fra Vejen.
- Regeringen siger et og gør noget andet. Et center for landdistriktsforskning bør ligge i provinsen, fastslog Enhedslistens Henning Hyllested fra Esbjerg.
Men Dansk Folkepartis Mette Hjermind Dencker var ikke til at hugge eller stikke i:
- I de fem år, jeg har været i udvalget for landdistrikter og øer, har jeg været på mange ture, og ikke en eneste gang har nogen nævnt center for landdistriktsforskning, fastslog hun.
Uden at nævne hvordan fastslog Mette Hjermind Dencker dog til sidst, at hun alligevel ved den kommende konkurrenceudsættelse vil kæmpe for, at forskningsmillionerne alligevel havner i provinsen:
- Jeg er allerede gået videre til ministeren med ønsket om, at det fortsat helst skal ligge i provinsen, sagde hun.