Annonce
Erhverv

Lokalt trykkeri kæmper for made in Denmark: - Vi vil så gerne beholde det hele på danske hænder

Lise-Lotte Nielsen, salgs- og marketingchef, og Lars Sørensen, bestyrelsesformand, hos trykkeriet PE Offset A/S i Varde ønsker at starte en debat om bevaring af danske arbejdspladser og den mindre miljøbelastning ved at bruge danske trykkerier frem for udenlandske. De tror så meget på sagen, at de har investeret i endnu en trykmaskine, som er ved at blive sat op. Foto: Jacob Schultz
Danske arbejdspladser skal forblive i Danmark. Det er budskabet fra trykkeriet PE Offset, der med base i Varde kæmper for både lokalområdet og miljøet.
Annonce

Varde: Pæredansk. Så kort beskriver virksomheden PE Offset sig selv.

Selvfølgelig er der meget mere at sige om det lokale trykkeri i Varde, men i et nyt forsøg på at sætte fokus på bevaring af danske arbejdspladser, er det netop beskrivelsen ‘pæredansk’ der er omdrejningspunktet.

- Vi vil så gerne beholde det hele på danske hænder og få forbrugeren til at forstå, at det er vigtigt, at tryksagerne - herunder for eksempel bøger - ikke skal komme fra udlandet til Danmark, når nu vi har danske trykkerier, siger Lars Sørensen, der er bestyrelsesformand hos PE Offset.

Lise-Lotte Nielsen og Lars Sørensen ønsker ikke kun at sætte fokus på trykkeribranchen, men de vil gerne, at den almene forbruger i højere grad begynder at prioritere dansk-producerede varer - især når samfundet lukker op igen efter corona. Foto: Jacob Schultz

Budskabet går ud til såvel private som erhvervsdrivende, men Lars Sørensen forklarer, at det ikke kun gælder trykkeribranchen. Det er en opfordring til at støtte alle danske virksomheder:

- Det har først og fremmest noget at gøre med at bevare arbejdspladser til gavn for lokalområdet, men det handler i høj grad også om at mindske miljøbelastningen og sikre, at produktionen sker under et ordentligt arbejdsmiljø, uddyber han.

Annonce

Dansk for miljøet

I trykkeribranchen oplever de, at fusioner og opkøb sender flere og flere opgaver ud af landet. PE Offset er lige nu det eneste større trykkeri, der er tilbage i Syd- og Sønderjylland, og her vil de kæmpe for at blive ved med at høre hjemme.


Der går ikke en dag, hvor vi ikke får forespørgsler fra kunderne på tryksager, der skal være miljøcertificeret.

Lars Sørensen, bestyrelsesformand, PE Offset


Med base i Danmark får kunderne mulighed for at se det fysiske tryk, inden selve produktionen begynder, og så sparer det både tid og CO2, når de færdige produkter maksimalt skal transporteres et par hundrede kilometer.

- Selv hvis arkene bliver trykt i Danmark, vælger nogle trykkerier at køre dem til udlandet til efterbehandling. Derefter skal de køres tilbage til Danmark og deles ud. Alt den transport udleder CO2, siger Lars Sørensen og pointerer, at en af tankerne bag et pæredansk trykkeri også er at tage hensyn til miljøet ved for eksempel at spare unødig udledning af CO2.

Annonce

Krav fra kunderne

Med ønsket om at bevare danske arbejdspladser - både for lokalområdet og miljøets skyld - håber Lars Sørensen, at tiden under corona kan påvirke danskerne i den rigtige retning:

- Jeg oplever, at vi er rykket sammen i bussen og er mere opmærksomme på at støtte lokalt. Det er den tankegang og ånd om at ville bevare noget lokalt, som vi gerne vil sprede til vores branche, siger han.

Den ansvarlige tryksag

Danske, svanemærkede tryksager er ikke tilsat tungmetaller, de skader ikke miljøet med kemikalier og indeholder ingen farlige stoffer.

Hos PE Offset er tryksagerne fremstillet af papir, der kommer fra ansvarlige skovbrug. Skove, som hvert år vokser, fordi man planter flere træer, end man fælder.

Med klimaberegneren ClimateCalc kan PE Offset beregne en tryksags CO2-belastning. Det giver kunderne mulighed for at vælge at klimakompensere gennem klimaforbedringsprojekter, der er med til at nedbringe verdens samlede CO2 udledning.

Tryksager er bionedbrydelige og komposterbare, da det består af naturlige ressourcer og er en vigtig råvare efter at have været anvendt første gang. Ved at sortere brugt papir, bliver det genanvendt.

Opfordringen til den almene forbruger er derfor, at de skal købe dansk og begynde at efterspørge danskproducerede produkter. Faktisk oplever Lise-Lotte Nielsen, der er salgs- og marketingchef hos PE Offset, at flere af kunderne hos PE Offset faktisk stiller krav til ‘danskheden’ af produktionen, og at de samtidig er begyndt at prioritere særlige hensyn til miljøet.

- Der går ikke en dag, hvor vi ikke får forespørgsler fra kunderne på tryksager, der skal være miljøcertificeret. Kunderne er meget mere bevidste om ansvaret for miljøet, og derfor bliver det mere og mere almindeligt, at kunderne efterspørger bestemte miljømærkninger, siger Lise-Lotte Nielsen.

Hun er ikke i tvivl om, at ansvarligheden bliver et endnu større konkurrenceparameter, og hun tror endda, at de trykkerier, der ikke har de veldokumenterede certificeringer, vil blive lukket ude.

Annonce

Ansvar for skoven

I trykkeribranchen kæmper de ofte mod mange myter. For eksempel at flere tusindvis kvadratmeter skov går til spilde, hver gang der bliver trykt et visitkort eller en valgplakat.

Det er måske tilfældet nogle steder, men hos PE Offset tager de ansvar for papiret gennem de danske FSC-certificeringer og Svanemærket. Det er certificeringer til at dokumentere vejen fra papiret og tilbage til skoven, hvor træet kommer fra.

Lise-Lotte Nielsen viser, hvordan overskydende papir på trykkeriet bliver samlet, så det kan genanvendes. Det er en ud af flere initiativer, som PE Offset hver dag arbejder med for miljøets skyld.  Foto: Jacob Schultz

- Der bliver ikke fældet regnskov i Amazonas, når vi laver tryksager. Vores papir er fra Sverige og Finland, hvor træerne dyrkes som et landbrug. Træerne vokser på marker, og der plantes altid flere, end der fældes, siger Lise-Lotte Nielsen og understreger, at tryksager er bionedbrydelige og komposterbare, så langt det meste af papiret kan genanvendes.

Derfor mener Lise-Lotte Nielsen, at man som forbruger ikke behøver sige nej til til reklamer, så længe man blot sørger for at sortere dem korrekt, når man smider dem ud.

- Reklamer, valgplakater og flyers er ikke hårde mod miljøet, så længe de bliver genanvendt. Det er langt værre med transporten på tværs af Europa, når man vælger at flytte selve produktionen til udlandet, siger Lise-Lotte Nielsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark For abonnenter

Flemming har rekorden for covid-patienter: 167 dage på intensiv

Sydjylland For abonnenter

93-årige Bent fik med besvær første corona-vaccination: Nu føler han sig tvunget til at skyde sidste stik til hjørne

Esbjerg

Direktør og bestyrelsesformand skal stå skoleret: Sydvestjyske Museer beder kommunen om hjælp efter millionunderskud på populært museum

Annonce