Annonce
Sydjylland

Lokalt V-bagland bakker op om Løkkes chokmelding: Spændende med SV-regering

Lars Løkke Rasmussen (V) præsenterede under et pressemøde torsdag sin nye bogudgivelse: "Befrielsens øjeblik". Her åbner han op for et muligt SV-regeringssamarbejde. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Lars Løkkes meldinger om et muligt regeringssamarbejde mellem Socialdemokratiet og Venstre møder opbakning fra dele af det syd- og sønderjyske Venstre-bagland. Det socialdemokratiske bagland er mere pessimistisk i forhold til mulighederne for et regeringssamarbejde.

Valg: Det er både fornuftigt og spændende, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i en ny bog åbner op for et muligt regeringssamarbejde mellem Socialdemokratiet og Venstre. Sådan lyder meldingen fra dele af det syd- og sønderjyske Venstre-bagland, som ser en god fornuft i et muligt samarbejde mellem de to rivaliserende partier.

- Det lyder da spændende. Vi vil få lidt mere ro, da det er en større regering, og derfor vil der ikke skulle så mange partier til for at få lavet en aftale, siger Bjarne Thomsen, der er formand for Venstres vælgerforening i Tinglev.

Også i Esbjergs V-bagland er der opbakning til statsministerens udmelding.

- Jeg synes, det lyder utrolig interessant, siger kredsbestyrelsesformand i Esbjerg By Jesper Juul Larsen.

Han mener, at et regeringssamarbejde mellem Socialdemokratiet og Venstre i sig selv vil have så mange mandater efter et folketingsvalg, at det vil være nemmere at sikre et flertal under politiske forhandlinger. Derfor vil være nemmere at gennemføre store politiske aftaler.

- Man vil kunne tage beslutninger om de helt store ting. Det er meget svært i dag med et lille mindretal over for det store flertal på Christiansborg, siger han med henvisning til, at regeringen i sig selv ikke mønstrer et flertal, men ofte er afhængige af eksempelvis Dansk Folkeparti for at få et flertal. Regeringen råder i dag over 53 af folketingets 179 mandater.

Ingen af de to lokalformænd mener, at det er urealistisk med en SV-regering efter det kommende folketingsvalg

- Det bliver interessant. Sådan vil jeg sige det. Alt kan ske i politik, men jeg vil nok sige, at der er cirka fifty-fifty, siger Jesper Juul Larsen om mulighederne for en SV-regering efter valget 5. juni.

Annonce

S afvisende

Hos Socialdemokratiets bagland er der derimod ikke den store optimisme over for et muligt samarbejde mellem Socialdemokratiet og Venstre.

- Det er en fremtidsdrøm. Det er uladsiggørligt med de to partier i dag. Der er for meget historie og for mange lig i lasten til, at det kan lade sig gøre, siger Jan Stubberup, der er formand for Socialdemokratiet i Aabenraa.

Han tror ikke, at en SV-regering vil kunne holde i ret lang tid og peger på, at sidst de to partier gik i regering sammen under ledelse af Anker Jørgensen (S) i 1978, holdt den kun i 14 måneder.

Heller ikke i Vejen er der for alvor en tro på en SV-regering inden for en overskuelig fremtid.

- Jeg tænker, at det er et udtryk for panik fra statsministeren i forhold til de seneste meningsmålinger, siger formand for Socialdemokratiet i Vejen Per Mark.

De seneste målinger viser, at der er udsigt til et solidt rødt flertal efter folketingsvalget, samtidig med, at Venstre står til en tilbagegang.

Han er dog ikke helt så kategorisk afvisende over for, at et samarbejde mellem de to partier kan komme på forhandlingsbordet efter folketingsvalget.

- Der er flere kommentatorer, der giver udtryk for, at det bliver et mudret resultat til valget, og så kan det godt være, det giver mening på det tidspunkt. Men lige nu giver det ikke mening, siger han.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Skandalelæge sagde det var mavesyre: 11 dage senere fødte Kristine sin døde søn

Leder For abonnenter

JV mener: Udskriv en dosis sund fornuft i en fart

Udeblivelser er et regulært problem i sundsvæsenet. Fordi det er spild af de trængte velfærdsressourcer, når både højt specialiseret personale og dyrt udstyr må vente forgæves på en patient, der ikke dukker op på det afsatte tidspunkt. Derfor er det helt og aldeles håbløst, at et ufleksibelt system tidligere på året betød, at en succes på Kolding Sygehus måtte lægges i graven. Succesen var et forsøg, der gav patienter med en henvisning mulighed for selv at booke en tid til skanning fremfor blot at få stukket systemets tid ud. Forsøget fik antallet af udeblivelser til at falde fra i gennemsnit 14 om ugen til fire. Det viste sig nemlig, at fleksibiliteten betalte sig. At det for patienterne gjorde en forskel. Helt banalt i form af muligheden for at kunne booke en tid, som passede ind med øvrige gøremål. Og sikkert også i form af øget ansvarlighed. En tid, man selv har booket, er svær at udeblive fra. Et sådant forsøg skulle selvfølgelig ikke bare fortsætte, men bredes ud. Ikke bare til andre afdelinger på Kolding Sygehus, men på alle sygehuse. Skulle man tro. Men sundhedsloven er firkantet, og den foreskriver, at patienter skal have en konkret tid i hånden tre dage efter henvisningen. Altså levner loven ikke plads til patientens egen booking. Derfor døde forsøget. Trods et resultat, der uomtvisteligt var positivt for både patienter og sundhedsvæsen. Region Syddanmark skubber på for at få lov til at genoptage forsøget. Ros for det. Forsøget er i sin essens et eksempel på et sundhedsvæsen, der er til for borgerne og ikke det omvendte. Det bør derfor være en formsag for Sundheds- og Ældreministeriet at finde en gangbar vej gennem egne regler og bureaukrati, så patienterne igen kan tages med i planlægningen. Sundhedsloven sikrer vigtige patientrettigheder. Det er godt, og historien viser, at det er nødvendigt. Men det er et sygt sundhedsvæsen, der kvæler gode tiltag i et stift bureaukrati. Må sundhedsministeren reagere hurtigt: Der er brug for en dosis sund fornuft i en fart.

Esbjerg

Fødevarekontrol: For gammel frugt koster Brugsen i Bramming bøde på 30.000 kroner

Annonce