Annonce
Kultur

Lolke leverer mel til Benjamin, som leverer brød til flere af byens caféer: I Kolding vil vi selv og gør det selv

Lene Husted og Lolke van Mulligan dyrker både kirsebær og andre økologiske grøntsager på deres lille gård ved Taps syd for Kolding. De har desuden flere dyr på gården, og de deltager i weekenden på det lokale marked i midtbyen. Desuden gør parret meget ud af, at alle er velkomne på gården, hvad end det er børnehavebørn, der kommer for at hilse på bondemanden, eller private, som kommer og handler grøntsager og er nysgerrige på at lære mere om driften på gården. Arkivfoto: Søren E. Alwan
Man skal ikke køre langt omkring i kommunen, før man støder på dem. Hjemmelavede vejskilte, som signalerer, at her kan der købes alt fra kunsthåndværk til surdejsbrød, æg og økologiske grøntsager. For i Kolding er der masser af iværksætter-ånd, som også breder sig uden for kommunegrænsen.

Vejen bugter sig, når man drejer fra Koldingvej og ned ad Ødisvej, indtil man på højre side møder et gult skilt. "Grøntsager og kartofler" står der med store bogstaver, men begiver man sig langs den bumlede grusvej og ind på det lille økologiske landbrug, som bærer navnet "Solskin", finder man hurtigt ud af, at stedet rummer langt mere end det.

På gårdspladsen er landmand Lolke van Mulligan i gang med en meget tidlig form for påskeæggejagt. De nyerhvervede 20 racehøns er nemlig for nyligt begyndt at lægge æg, de har blot endnu ikke fået lært, at det gerne skal foregå i hønsehuset.

Siden 2013 har Lolke Van Mulligan sammen med sin bedre halvdel, Lene Husted, drevet økologisk landbrug på gården syd for Kolding. I haven har de ikke færre end 500 kirsebærtræer, de dyrker mellem 50 og 80 forskellige grøntsager, de har høns, grise, får og køer, og så producerer de i øjeblikket nok til at kunne brødføde cirka 20 familier - og et par restaurant- og cafégæster rundt om i kommunen.

Annonce

Lolke har nemlig for nylig leveret den første sending af såkaldte flowersprouts, blomsterkål, til den prisvindende Sdr. Bjert Kro, hvor kålene bliver serveret sammen med stegt helleflynder. Og indehaverne af kroen er langt fra de eneste, der har været forbi det lille landbrug.

I løbet af coronaperioden har også folk fra lokale spisesteder i Kolding og ikke mindst fra Michelin-restauranten Ti Trin Ned i Fredericia været forbi gården, Lolke leverer grøntsager til en helsebutik i Haderslev, og så har han i øjeblikket gang i et samarbejde med en af byens lokale surdejsbagere, som han skal levere en særlig form for manitoba-hvede til.

Cirka 12 kilometer fra Lolke hos Benjamin Wolters, som netop har udvidet sit surdejsbageri i Bjert Gamle Brugs - en moderne markedsplads, som både holder koncerter og forhandler et væld af lokalt producerede råvarer - bliver hveden malet til mel og derefter bagt til brød. Brød, som ikke blot kan købes af private hos Benjamin, men som også leveres til byens to nyeste caféer, Freddys og North Folk i midtbyen.

Benjamin Wolters beskriver sig selv som lidt af en surdejsentusiast og har i løbet af årets første måneder udvidet sit bageri, som han har i Bjert Gamle Brugs. Her bager han brød til private kunder, som kommer forbi butikken, og så leverer han også til diverse caféer i byen. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Og Lolke, Lene og Benjamin er langt fra de eneste, der gør det selv i kommunen.

Hos bryggeriet Åben i Nr. Bjert produceres der et væld af specialøl så populære, at indehaverne siden starten har åbnet afdeling i Aarhus og er senest i denne uge i gang med at etablere nyt bryggeri og ny restaurant i Kødbyen i København.

Hos Kimberly Young, som har taget turen fra Wisconsin til Almind, finder man den fineste keramik, og hun har senest udvidet med egen butik.

Hos Lisbeth Bonnichsen og Birger Kvist på Rørkærgård i Vamdrup har de bygget hele stalden om, så der er plads til både, at lokale kunstnere kan udstille, og parret kan producere diverse brugskunst i særligt glas og beton.

Centralt i byen er der i løbet af februar skudt et nyt kontorfællesskab op, FirstHub, som netop skal hjælpe iværksættere og lokale ildsjæle med at komme godt i gang i Kolding.

Og så har vi slet ikke nævnt, at bageriet i Seest netop har vundet prisen som dem, der laver Danmarks bedste romkugle.

Så har du en ledig weekend, så kør til Kolding og gå på opdagelse ved de hjemmelavede vejskilte rundt om i kommunen, hvor lokale folk helt sikkert står klar til at fortælle om lige præcis det, de brænder for.

Philip Hulgaard fra bryggeriet Åben, som er startet i Kolding, er netop i disse dage i gang med at etablere nyt bryggeri og en ny restaurant i Kødbyen i København. Åben har desuden en afdeling i Aarhus. Arkivfoto: Søren Gylling

Om Kolding Kommune

Kolding er med sine 61.222 indbyggere Danmarks 7. største by og er beliggende ved fjorden med en større lystbådehavn og erhvervshavn. Kolding Å bugter sig igennem både Kolding by og opland og er med til at skabe flere skønne naturområder og dale rundt om i kommunen.

Byen er sandsynligvis opstået i sidste halvdel af 1100-tallet. I middelalderen blev den imidlertid ramt af flere krige og pest, hvilket bevirkede en tilbagegang i indbyggertal og handel, men siden slutningen af 1800-tallet har byen gennemgående haft fremgang og er i dag en driftig handels- og erhvervsby.

Foruden handelslivet er Kolding hjemstavn for flere større kulturinstitutioner. Herunder Geografisk Have, kongeslottet Koldinghus og kunstmuseet Trapholt.

Ud over Kolding har kommunen et væld af større og mindre oplandsbyer. Herunder Taps, Vamdrup, honningkagebyen Christiansfeld, Almind, Harte, Hjarup og mange, mange flere.

Annonce
Sønderjylland For abonnenter

Anmeldelse: Ung kunstner og lidt ældre dyrlæge giver ny udstilling med tungt emne en varm anbefaling

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Se billederne: Allans hus kostede 85.000 kroner - det er noget gammelt lort

Esbjerg For abonnenter

Thomas' fingre var smeltet ind til senerne, men nu har han sagt farvel til førtidspension: Jeg vil hellere arbejde i mit eget firma

Esbjerg

Drama om milliard-projekt på Esbjerg Havn: Din Forsyning har tabt tålmodigheden og er klar med erstatningskrav mod leverandør af gigantisk flis-keddel

Sønderborg

Kebabruller rykker ind i Sønderborg: - Det bliver byens absolut bedste

Han organiserede uroen og kastede brosten mod EU-forbeholdene og politiet: - Det var et snydevalg, og hadet var indædt

Kolding For abonnenter

Efter drabet på 22-årig kvinde: Nu vil Kate bare gerne væk fra stoffer og utryghed på Violvej

Esbjerg For abonnenter

Sidste skoledag kørte helt af sporet: Fire elever overfaldt 15-årig kammerat med knytnæveslag og skole advarer om nåle i karameller

Ny mærkeordning deler vandene: Statskontrolleret klimamærke skal hjælpe forbrugere til mere klimavenlige indkøb, men hvordan det skal udformes er stadig til debat

Sydjylland

Rovfuglene kommer: Kvinde hakket i hovedet

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Haderslev For abonnenter

Ishockey i Vojens er for "M", hvad søvn og mad er for andre

Esbjerg For abonnenter

Esbjerg raser over fortsat benspænd: Ghetto-loven står stadig i vejen for integration af ukrainske flygtninge-familier

Erhverv For abonnenter

Seneste regnskab viser et uventet underskud: Nu skærer dagligvarebutik en time af åbningstiden

Annonce