Annonce
Rejser

Londons oversete område

Regent's Canal er i dag ren idyl. Den er 14 kilometer lang og skulle sikre transport af byggematerialer til udbygning af denne del af den engelske hovedstad, der som følge af industrialiseringen var i hastig vækst. Foto: Boweruk/Wikimedia Commons
Søndage er ofte lig med hjemrejse fra storbyferien, men det behøver ikke være timer, der bare skal slås ihjel. Det østlige London byder på mindeværdige oplevelser langs byens gamle industrikanaler.
Annonce

Søndage er ofte søvnige hjemrejsedage. Enten skal man ud ad hoteldøren rasende tidligt for at nå flyet hjem, eller også er der først afgang sent om aftenen. Måske bliver søndagen shoppet væk, brugt på museumsbesøg eller bare at hænge dagen lang på en café. Det er heller ikke at foragte, men solbeskinnede hjemrejsesøndage er også en god mulighed for at indtage den østlige del af London og få de sidste oplevelser med, før mandagshverdagen melder sig med automatkaffens barske socialrealisme.

Her åbner der sig en anderledes side af storbyen, der synes langt fra de pulserende hovedgader i centrum, men reelt blot er få stop væk med undergrunden. Få bagagen opbevaret på hotellet, på med solbrillerne og gå med. Fra Liverpool Street Station er der blot et lille kvarters taxikørsel til første stop: Columbia Road Flower Market.

Corona og rejser

Som følge af coronakrisen kan nogle af oplysningerne i vore rejsereportager være uaktuelle. Det gælder for eksempel flyforbindelser og åbningstider. Vi er dog sikre på, at artiklerne stadig kan tjene som inspiration til rejser lidt ud i fremtiden.

Annonce

Blomster og østers

Det store blomstermarked har kun åbent om søndagen, hvor street-smarte, rødmossede sælgere med piratøreringe og tyk cockneydialekt sælger mere eller mindre friske blomster. Der er finurligt nips og kunst i de små fotogene butikker, og i sidegaderne finder man søndag morgens bedste kaffe og croissanter. Eller østers og Bloody Mary, hvis det er den slags søndag. Hold øje med Oyster Boy, der sælger friske skaldyr og sjusser med spark i fra sin lille bod i et hul i væggen.

Sæt kursen mod nord en lille kilometers penge, gå forbi bygården Hackney City Farm – ja, det er lidt spøjst med får, der går rundt midt inde i byen, men hyggeligt – op til kanalen Regent's Canal ved Dunston Road.

Konstruktionen af Regent's Canal blev påbegyndt i 1812 og fuldført otte år senere som trafikalt forbindelsesled til andre kanaler, der forbandt området med Londons hovedåre, Themsen. Man sagde i victoriatiden, at en velhavende londoner kunne ligge i sin seng og bestille varer fra hele verdensimperiet, hvor solen aldrig gik ned. Tusindvis af både sejlede op og ned ad floden med varer til og fra kolonierne og det europæiske fastland.

Annonce

Beskidt storby

Regent's Canal måler knap 14 kilometer og forbinder dele af East End med det centrale London, men var ikke designet til at forsyne formuende bedsteborgere med klodens goder. Kanalen skulle sikre transport af byggematerialer til udbygning af denne del af den engelske hovedstad, der som følge af industrialiseringen var i hastig vækst.

Fabriks- og værftsarbejderne skulle have boliger, og pramme blev trukket gennem kanalvandet med byggematerialer og kul. Masser af kul i dirty old London, der var en overordentlig beskidt verdensby med talrige offentlige klager over dunsten fra floden, garverierne og de enorme lossepladser.

En dame af værdighed og en vis stand satte således aldrig sine fødder på gaden af frygt for, at de fornemme kjoler blev beskidte, men lod sig fragte rundt i droscher eller sendte tyendet af sted på indkøb. Upstairs and downstairs. Londons uhumske sidegader og åbne kloakløb spiller ofte en vigtig fortællemæssig og social pointe i flere af Charles Dickens udgivelser.

Corona og rejser

Som følge af coronakrisen kan nogle af oplysningerne i vore rejsereportager være uaktuelle. Det gælder for eksempel flyforbindelser og åbningstider. Vi er dog sikre på, at artiklerne stadig kan tjene som inspiration til rejser lidt ud i fremtiden.

Annonce

Ren tid

Det er i dag svært at se for sig, hvordan London dengang havde gader med tykke lag af skidt og hestemøg samt en dunst fra Themsen så fæl, at der blev skrevet digte om stanken og de døde kroppe, som med jævne mellemrum skyllede op på bredden, når Themsens tidevand trak sig tilbage. Og støder du på en pub eller to ved navn The Mudlark, så er "mudderlærkerne" et gammelt udtryk for de fattigfolk, der levede af, hvad de nu kunne finde i det gustne flodnas.

Sådan er det ikke i dag. Langtfra. Byens boligkvadratmetre er guld værd, Themsen er Europas reneste flod, og kanaler som Regent's Canal er ren idyl med slanke, smalle husbåde på række og smarte boliger lige ned til kanalkanten.

Vel fremme ved kanalen, hold da mod vest. Forude venter en kanaltur til fods gennem kvarterne Haggerston og De Beauvoir Town. To meget oversete kvarterer i bydelen Hackney, der er lige dele hippe og tilbagelænede med godt udvalg af små caféer, restauranter og pubber langs vandet.

Themsen er Europas reneste flod, og kanaler som Regent's Canal er ren idyl med slanke, smalle husbåde på række og smarte boliger lige ned til kanalkanten. Niels Ahlmann Olesen
Annonce

Unge Haggerston

Haggerston er populært blandt studerende og ansatte i kreative industrier, men da området har en udpræget mangel på skoler, flytter de fleste videre til andre områder i London, når der skal etableres familie, og det giver kvarteret en kontinuerlig ung og urban stemning.

Hvis man er ung, kan man nyde at være ung med de andre unge, og vi andre med bekymringer som pensionsopsparing og om, hvorvidt buksen nu strammer de forkerte steder, kan glæde os over de mange små, listige spisesteder langs kanalen. Det vil ikke give mening at anbefale en specifik restaurant, fordi det spisested, der i dag serverer peruvianske specialiteter, slår sig op på hardcore vegansk mad i morgen. Det er sådan, det skal være. Vandet flyder og tiderne skifter. Bare følg kanalkanten og nyd dagens små overraskelser.

Kanalgåturen er en fotogen affære med lige dele småindustri ombygget til boliger og kontorer og natur, der breder sig, hvor den kan. Rød løn vokser her sammen med levn fra skibsindustrien som jerntræ og eg med hængepil som nabo.

Vidste De, at Kenneth Graham fandt inspiration langs Themsens bredder og sidekanaler til sin søns godnathistorier, der blev kendt som "Vinden i piletræerne"? Det er dog ikke Hr .Tudse i et skrummel af en automobil, der kommer blæsende langs kanalerne – det gør kondiløbere, venner og kærestepar hånd i hånd. Kanalerne har fået nyt liv.

Rick Astley og Mikkellers øl-pop up, østers, små butikker og lækre restauranter – alt det kan man opleve en søndag formiddag, inden man skal med flyet hjem fra London. Foto: Søren Sorgenfri
Annonce

Den delikate afstikker

Næste kvarter er De Beauvoir Town. Indtil 1820 var området arealer til græsning med enkelte palæer og andre sommerresidenser hist og her. En driftig murstensfabrikant fik lov til at bebygge området, hvilket jo var en snedig måde at holde gang i egen gesjæft på og samtidig etablere en ny bydel målrettet den øvre middelklasse med byhuse i jakobinsk byggestil.

Men murstensfabrikanten viste sig en tand for snedig, og tilladelsen til byggeriet var ikke kommet ham i hænde helt legitimt. Byggeriet lå derfor stille i flere år, køberne fandt andre områder, og med tiden rykkede den nedre del af middelklassen og arbejderne ind. Småindustri og fabrikker skød op. På flere af tomterne efter tyskernes bombardement under krigen byggede man sociale boliger, der rager godt op med chokoladebrune og beige nuancer i klassisk senmoderne britisk farveforvirring.

Hold kursen langs kanalen og bemærk "terrænet" skifte mellem nedslidte estates og skønne byhuse skulder ved skulder. Og har du tiden på din side, så tag en afstikker ned ad Southgate Road. Cirka 500-600 meter. De Beauvoir Deli er en af byens helt store hemmeligheder. På relativt få kvadratmeter er der stuvet det lækreste hjemmebag, delikatesser fra hele landet, frisk frugt og grønt, britiske oste og andre specialiteter og andre rare sager sammen præsenteret på en så næsten filmisk britisk måde, at man forventer, bjørnen Paddington står i køkkenet og laver appelsinmarmelade.

Blomstermarkedet på Columbia Road er tætpakket i den snævre gade. Foto: Søren Sorgenfri
Annonce

Moderne middelklasse

Kanalen bugter sig videre gennem byen mod Regent's Park, men søndagsgåturen slutter i kvarteret Angel, som er middelklasse med et kick og ret tæt på det centrale Londons videre befordringsmuligheder. Området var i 1700-tallet grønne marker og en jordvej nordpå, hvor kroen The Angel Inn tog imod rejsende.

Kroen er for længst opslugt af tiden, men navngav området. De grønne marker er konverteret til bolig, butikker og kontorer, og det grønne islæt lever videre med kirsebærtræer og grønne åndehuller. Det var selvfølgelig her, Mikkeller sidste sommer åbnede en pop up-bar til at supplere den faste ølbar åbnet i fællesskab med poptrubaduren Rick Astley i mindst lige så trendy Shoreditch ikke langt fra Angel.

Det japanske tehus Katsute 100 på Islington High Street nummer 100 serverer vidunderlig japansk te og hjemmebag, hvor japanske bagetraditioner fusioneres med vestlige kageklassikere. En pause er godt brugt her. Nyd stemningen på Chapel Market, hvor der højlydt handles frugt, grønt og naturligvis pies and mash. Der har været marked her siden 1860'erne og formentlig før, da kvæg og andre slagtedyr blev drevet til markedet for kød i Smithfield, men markedet blev først officielt anerkendt som handelsplads i 1879 og er stadig vibrerende old school med et moderne tvist.

Camden Passage er hjemsted for antikvarer, indiebutikker og håbefulde nystartede designere i et livligt kvarter med lige dele traditionelle pubber og internationalt orienterede restauranter, der på passende vis præsenterer London som den verdensby, den nu engang er kogt ned til en gåtur langs Regent's Canal.

Glem nu ikke flyet!

De udslidte kanalbåde er blevet eksklusive boliger. Foto: Søren Sorgenfri
De gamle industribygninger har fået nyt liv og spejler sig i det klare vand. Foto: Søren Sorgenfri
De Beauvoir Deli har blandt andet britiske klassikere som skotske æg og et stort udvalg af hjemmebagte kager. Foto: Søren Sorgenfri
Blomstermarkedet på Columbia Road er første stop på den skitserede tur. Foto: Katrin Gilger/Wikimedia Commons
Det japanske tehus Katsune 100 er et stop værd. her serveres vidunderlig japansk te og hjemmebag, hvor japanske bagetraditioner fusioneres med vestlige kageklassikere. Foto: Katsune 100
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

Der er brug for taxa i Varde

Tønder

Naboens vindmølle står der stadig

Sønderborg

Corona aflyser udenlandske bryllupper

Annonce