Annonce
Sønderborg

Lopperne elsker Rønhaveplads

Mahmoud Hussein Rasuk og vennen Ada Dostjar bruger begge skøjtebanen ved havnen, men synes, at det ville være fedt at få den tættere på byen, så man lige kan gå i butikker og købe et stykke pizza, hvis man er sulten. Foto: Timo Battefeld
Planerne om at flytte byens skøjtebane til Rønhaveplads deler vandene. De mange som har loppesalg på pladsen er selvsagt ikke begejstrede.

Sønderborg: Det er lørdag, og klokken er omkring 13. Der er liv i gågaden - lyset er endnu tændt i de mange butikker og på Rønhaveplads står Inger Eskildsen med sine mange gamle sager og lidt julepynt. Mange kigger forbi.

- Det er et godt sted at være, og butikkerne er rigtig glade for, at vi er her. Jeg kan ikke rigtig se, hvor vi ellers kan være, siger Inger Eskildsen. Hun er også en del af de op mod 20 tilsvarende stande om onsdagen. Noget der har stået på i flere år nu.

- Her i op mod jul har vi også fået lov at stå ude foran de butikker, der står tomme. Det skaber jo fint liv, tilføjer hun og er desuden bekymret for den mere larm om aftenen, som en skøjtebane vil medføre.

Annonce
Inger Eskildsen (t.v.) har mange kunder og solgt lopper på Rønhaveplads i over seks år. Hun er meget glad for stedet og ved ikke rigtig, hvor alle boder skulle være, hvis der kommer skøjtebane og andre aktiviteter på pladsen.Foto: Timo Battefeld

Begejstrede skøjteløbere

To børn på 12 år kommer gående op ad gaden. Det er vennerne Ada Dostjar og Mahmoud Hussein Rasuk, der begge er ivrige skøjteløbere og bruger af banen ved havnen.

- Kommer der måske en skøjtebane her? Fedt, så kan man også nemmere købe sig et stykke pizza eller andet, man har lyst til. De skal bare have nogle bedre bænke, for sidste år brast den ene sammen, siger Ada og griner.

- Det gør ikke noget, hvis det ikke bliver en stor firkant. Den må godt være sådan lidt med buer og sving, tilføjer Mahmoud.

Blandt de mere gængse loppevarer dukker der også juleting op, når sæsonen nu nærmer sig. Foto: Timo Battefeld
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce