Annonce
Haderslev

Lorand blev statsborger: 21 nye danskere fik håndfri hilsen

Lorand Bokor (til højre) havde taget datteren Isabella og sønnen Zsolt med til grundlovsceremonien i festsalen. Foto: Frederik Brogaard
Iført mundbind og med sikker corona-afstand skrev 21 Haderslev-borgere onsdag eftermiddag under på, at de nu kan kalde sig danske statsborgere. Det var første gang nogensinde, at der blev holdt en såkaldt grundlovsceremoni i Haderslev for de nye danskere.

Haderslev: Der var pyntet op med dannebrogsflag og hældt champagne i glassene, da festsalen på den gamle latinskole i Haderslev dannede rammen om den første grundlovsceremoni  nogensinde i kommunen. Her skulle 21 nye danskere sammen med borgmester H.P. Geil (V) skrive under på, at de kan kalde sig danske statsborgere.

Én af dagens hovedpersoner var Lorand Bokor, der oprindeligt kommer fra Ungarn. Efter 11 år i Danmark kan han nu kalde sig dansk statsborger.

- Jeg er rigtig glad. Det er en naturlig ting for mig at blive dansk statsborger, når jeg bor I Danmark og taler sproget, sagde Lorand Bokor, der havde taget sine to børn med til ceremonien.

Annonce

"Gode tider for folk med spidse albuer"

Et meget omtalt element var dog fraværende ved dagens ceremoni, nemlig håndtrykket, som ellers blev vedtaget ved lov. Det har corona-virussen imidlertid sat en stopper for, og så måtte borgmesteren ty til anden hilsemåde, nemlig den efterhånden velkendte albuehilsen.

Håndtrykket var skiftet ud med en spids albue, da H.P. Geil ønskede tillykke med det danske statsborgerskab. Foto: Frederik Brogaard

- Det er gode tider for folk med spidse albuer, sagde H.P. Geil, med et glimt i øjet.

Inden de nye danskere kunne skrive under på deres nye statsborgerskab, bød dagens vært, borgmester H.P Geil gæsterne velkommen. I sin tale kom han blandt andet ind på H.C Andersens "I Danmark Er Jeg Født."


I er ikke født i Danmark, men her har i hjemme og her har I rod og derfra går jeres verden i dag. Det danske sprog er blevet Jeres stemme, som også er sødt og velsignet og måske med lidt accent, så går det også til hjertet.

H.P. Geil, borgmester


- I er ikke født i Danmark, men her har I hjemme, og her har I rod og herfra går jeres verden i dag. Det danske sprog er blevet Jeres stemme, som også er sødt og velsignet og måske med lidt accent, så går det også til hjertet, lød det fra borgmesteren.

Annonce

Ceremoni er en god idé

Selvom indførelsen af grundlovsceremonierne har været meget omdiskuteret i offentligheden, så synes Lorand Bokor, at ceremonien er en god idé.

Der var plads til både humør referencer til H.C Andersen, da H.P. Geil holdt tale for de nye statsborgere. Foto: Frederik Brogaard

- Jeg glæder mig over, at man holder en ceremoni, hvor man underskriver, at man nu er dansk statsborger, så det synes jeg er rigtig fint, siger Lorand, der var glad, da han bestod indfødsretsprøven tidligere i år.

Det var faktiks anden gang Lorand bestod prøven, da han første gang ikke havde været længe nok i Danmark til at kunne blive dansk statsborger på det tidspunkt.

Ud over grundlovsceremonien skal det nye statsborgerskab fejres sammen med familien derhjemme. Lorands hustru, som også er fra Ungarn, arbejder i øjeblikket også på at blive dansk statsborger.

Med dette pennestrøg kunne Lorand Bokor kalde sig dansk statsborger. Foto: Frederik Brogaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Spejdercenter efterspørger den gode gerning fra Vejdirektoratet i grotesk skiltesag

Annonce