Annonce
Aabenraa

Lose om ny ambulancestation: Ventetid er for lang

Stephanie Lose (V), formand for Region Syddanmark, mener, at der går for lang tid, inden en ambulance når frem i Padborg-Kruså-området. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Det tager for lang tid for ambulancer at nå frem til Padborg-Kruså-området, mener regionsrådsformand Stephanie Lose (V). Derfor etableres der en ny ambulancestation. Beredskabet forbedres samtidig i Tinglev.

Padborg/Tinglev: Ventetiden på en ambulance har været til den høje side i grænselandet, men det bliver der nu formentlig ændret på. Regionsrådspolitikerne har nemlig vedtaget, at der etableres en ambulancestation i Padborg-Kruså-området.

- Det bliver en ambulance, der er bemandet døgnets 24 timer, og dermed skal det også være et sted, hvor man som redder kan sove og lave mad, siger regionsrådsformand Stephanie Lose (V).

Det er ikke blot formandens parti, men alle partier i regionsrådet, der som en del af 2019-budgettet har lavet en aftale om at styrke det, man kalder den "præhospitale indsats".

Om der bygges nyt, flyttes sammen med eksempelvis Padborg Frivillige Brandværn eller vælges en helt tredje løsning, er der ikke truffet beslutning om endnu.

- Ambulance Syd er i gang med at finde en god lokation. Det er meget forskelligt, hvordan man har kunnet finde et godt match andre steder, forklarer Stephanie Lose.

Annonce

Vi har bare kunnet se, at selvom vi har brugt de tyske ambulancer, er der relativt mange udrykninger tæt på grænsen i Padborg-Kruså-området, hvor der går for lang tid, inden ambulancen når frem.

Stephanie Lose (V), formand for Region Syddanmark
Region Syddanmark har besluttet, at der skal etableres en ambulancestation i Padborg-Kruså-området, ligesom Tinglev får opgraderet sin ambulance til en akutbil med en paramediciner. Arkivfoto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Dansk-tysk samarbejde fortsætter

I grænselandet kan man i dag blive hentet af en ambulance fra Flensborg, og det vil man stadig kunne, selvom der etableres en ny station på den danske side af grænsen. Også selvom politikerne erkender, der må "forventes et mindre antal kørsler med placering af et grænsenært beredskab i Padborg-Kruså-området".

- Vi har samtidig tilkendegivet, at vi er villige til at medfinansiere, hvis det er det, der skal til for at få it-systemerne til at spille bedre sammen på tværs af grænsen. Det handler bestemt ikke om, at vi ikke ønsker samarbejdet, understreger regionsrådsformand Stephanie Lose.

- Vi har bare kunnet se, at selvom vi har brugt de tyske ambulancer, er der relativt mange udrykninger tæt på grænsen i Padborg-Kruså-området, hvor der går for lang tid, inden ambulancen når frem. Derfor har vi brug for at opruste i det område, siger hun.

Der er tale om en mindre rokade. Den "nye" ambulance kommer fra Tinglev, som til gengæld får en splinterny døgnbemandet akutbil.

- Samlet set er det et ekstra beredskab i kommunen. En akutbil er jo bemandet med en paramediciner, som er den højeste uddannelse, en ambulanceredder kan have, forklarer Stephanie Lose.

Formand med armene i vejret

Det betyder, at Tinglev-området også bliver bedre dækket ind. Hidtil har ambulancen kørt til eksempelvis Aabenraa Sygehus, men akutbilen vil hele tiden have base i Tinglev og kommer ikke til at transportere patienter. Det rekvireres der en ambulance til.

Region Syddanmark forventer, at den forbedrede dækning i Aabenraa Kommune vil kunne effektueres fra 1. oktober.

Og det vækker glæde. Ikke mindst i grænselandet.

- Det er virkelig positivt, og det er meget relevant netop i vores område, hvor 60 procent af den lastbiltrafik, der kommer ind i landet, passerer, og som det store transport- og logistikområde vi er med 4000 mennesker hver dag, siger Susanne Provstgaard, der er formand for Bov Lokalråd og bestyrelsesmedlem i Padborg Transportcenter, og i sin egen virksomhed, DTK Group, har oplevet lang ventetid på en ambulance.

- Samtidig har vi som grænseland megen turisme og mange besøgende, ligesom vi har to store campingpladser, uddyber Susanne Provstgaard.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Indvandreres efterkommere fornægter ytringsfrihed: Hvad bilder de sig ind?

Det skriger til himlen. Hundredtusinder på flugt har fået lov at opholde sig i Danmark, men langt fra alle siger tak ved at respektere vores demokrati. 48 procent af efterkommerne af ikke-vestlige indvandrere mener, at det skal være forbudt at kritisere religion. Det kan man læse i Udlændinge- og Integrationsministeriets årlige undersøgelse af ikke-vestlige indvandrere og efterkommeres medborgerskab. Det er rystende. De fleste af efterkommernes forældre har fået lov at være her, fordi de er flygtet fra diktaturer, hvor man kan risikere livet ved at ytre sig, tro på andet end islam, være homoseksuel eller i opposition til diktatoren. Lande, hvor individets frihed intet betyder. Vi giver deres børn alle muligheder. Og så fornægter halvdelen af efterkommerne helt grundlæggende rettigheder som at måtte kritisere alt, også religion. Hvad bilder de sig ind? Formanden for Rådet for Etniske Minoriteter, Halima El Abassi, siger, at efterkommere står uden for samfundet og ikke føler sig som en del af fællesskabet. Forfatter Tarek Hussein taler om "dagligdagens hetz" mod muslimer og siger, at den får dem til at hæve paraderne. Begge repræsenterer en offermentalitet, der ikke er til at holde ud. Den kan heller ikke begrundes i fakta. Dagen efter nyheden om efterkommernes mentale fravalg af Danmark kan Kristeligt Dagblad fortælle om en undersøgelse fra det amerikanske Pew Research Center. Man har interviewet 24.599 mennesker i 15 vestlige lande og kan konkludere, at danskerne er de tredjemest positive over for muslimer efter nordmænd og hollændere. Det er altså ikke danskerne, der ikke er tolerante. Tværtimod kan man nu med god ret spørge, hvor stor en andel af mennesker med foragt for demokratiske værdier vi vil acceptere i vores land. At stille spørgsmålet har intet med racisme at gøre, men alene med det allervigtigste: demokrati, ytringsfrihed og frihedsrettigheder. Værdier, vi skal insistere på som altafgørende i vores land. Også for vores gæster.

Annonce