Annonce
Sydjylland

Lose: Rød aftale skaber store forventninger til løft af sundhedsvæsnet

Inden længe skal regionernes formand, Stephanie Lose (V), forhandle en aftale om økonomien i sundhedsvæsnet på plads med den nye regering. På forhånd har rød blok skruet forventningerne helt op, mener Venstre-kvinden, som på billedet ses på vej til forhandlingerne i 2017 med Bent Hansen (S), daværende formand for regionerne. Arkivfoto: Uffe Weng/Scanpix
Flere læger, bedre forhold for psykiatriske patienter og generelt bedre sammenhæng i behandlingen i sundhedsvæsnet er blandt elementerne i rød bloks politiske aftale. Og det skaber store forventninger ved regionerne forud for forhandlingerne om en økonomiaftale, understreger formanden for Danske Regioner.

Sag: Der er kryds ved samtlige ønsker på Stephanie Loses (V) ønskeseddel over udviklingen af det danske sundhedsvæsen.

Det er meldingen fra Region Syddanmarks regionsrådsformand, der også står i spidsen for Danske Regioner, efter at rød blok har fremlagt sin politiske aftale for den kommende folketingsperiode.

Her slår Radikale, Enhedslisten, SF og Socialdemokratiet fast, at partierne - i modsætning til blå blok - vil bevare regionerne. Dertil kommer en række oplæg til forbedringer.

- Det gælder både løft af psykiatrien, bedre sammenhæng for patienterne, et generelt løft af økonomien og flere praktiserende læger. Det er noget, vi er meget optagede af, så i overskriftsform ser det meget fint ud, siger Stephanie Lose.

De mange gode intentioner skruer derfor forventninger i vejret op til den økonomiaftale, som den nye S-ledet regering efter ferien skal indgå sammen med Danske Regioner, understreger Venstre-kvinden.

- Der er ingen tvivl om, at når man ser på, hvordan der i hele aftalen er mange gode tanker og visioner, så vil det samtidig koste mange penge. Der er en klar forventning om et løft, som reelt kan mærkes, for der er skabt store forventninger. Nu er det helt afgørende at få det konkretiseret og se, om der er vilje til handling bag ordene. Det er det, som det her skal måles på, siger Stephanie Lose.

Annonce

Flere ansatte

Hun nævner, at parterne bag aftalen blandt andet skylder svar på, hvordan man vil ansætte flere folk i sundhedssektoren, som mangler både læger og sygeplejersker. Socialdemokratiet har tidligere meddelt, at der skal ansættes 1000 ekstra sygeplejersker.

- Det kræver initiativer at sikre mere arbejdskraft. Der er rekrutteringsudfordringer over hele landet, og det er en dagsorden, man ikke kan levere på fra den ene dag til den anden, påpeger Stephanie Lose.

Rød blok lægger både op til at bevare regionerne, som du også har kæmpet for, samt en række forbedringer af sundhedsvæsnet. Dermed er det vel en bedre aftale end den, som Venstre lagde op til?

- Der er ingen tvivl om, at jeg er meget glad for, at regionerne overlever. Men det er ikke fair at holde denne aftale op imod den meget detaljerede sundhedsreform, som blev fremlagt tidligere på året. For der venter som sagt et arbejde med at få konkretiseret den aftale, som rød blok har fremlagt. Den bærer også præg af, at store dele af indholdet bag sundhedsreformen jo var meget fornuftigt.

Mange forventninger

Tidligere sundhedsordfører hos Radikale Venstre Lotte Rod er dog ikke i tvivl om, hvorvidt rød blok kan leve op til forventningerne, selvom der stadig mangler en konkret finansiering af partiernes ønsker.

- Det skal vi leve op til. På nogle af tingene kan vi bygge videre på det arbejde, den tidligere regering har lavet, men noget af det vil kræve nye ting. For os i Radikale Venstre er det for eksempel meget vigtigt, at regionerne bliver ved med at være der. Det betyder blandt andet, at medarbejderne ikke skal bruge tid på at holde møder om ny struktur, og at politikerne forbliver tæt på, siger Lotte Rod.

Socialdemokratiets pressetjeneste har onsdag meddelt, at partiet ikke har nogen kommentarer til den politiske aftale, før formands- og ordførerskaber er på plads.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce