Annonce
Billund

Louis Bülow fortæller: Her er de politiske ikoner fra folkets dyb på Grindsted-egnen

Henrik Dam Kristensen (S) efter statsministerens åbningstale til Folketingets åbning, i Vandrehallen på Christiansborg i København tirsdag den 5. oktober 2021. Han er den eneste af de politiske ikoner, som Louis Bülow fortæller om, der stadig har gang i sit politiske virke. Han er formand for Folketinget. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
I anledning af det politiske efterår med kommunal- og regionalvalg skriver Louis Bülow her om de politikere fra Grindstedegnen, der har gjort sig mest bemærket landspolitisk.

Billund KommuneIgennem generationer har stolte sønner fra folkets dyb i vort lokalområde skrevet sig ind i landets historiske annaler og sikret deres barndoms land og hjemstavn berømmelse for eftertiden.

Rundet af stoute hedebønder og missionsfolk med bibelske traditioner og kristenkultur taler vi her om nationale sokkelhelte som besættelsestidens modstandshelte og om personligheder fra kulturens, musikkens og sportens univers.

Men også politiske ikoner med deres rødder i vestjysk bondemuld og helt ind i sjælen forankret i fattige landbosamfund og hedesogne ved Grindsted – helt ude på syvende kartoffelrække, derude hvor kragerne vender.

Annonce

Legenden fra Sdr. Omme

Blandt dem finder vi to jævnaldrende hyrdedrenge, der begge voksede op i fattige kår på Grindsted-egnen tilbage i 1860’erne.

En tidsalder, hvor landets folkekære konge, Frederik 7., sidder på tronen med Grevinde Danner ved sin side, den gamle overklasse af borgerskab, godsejere og storbønder sidder på regeringsmagten, og nymodens pjank og påhit som elektrisk lys, telefon og radio ligger lidt ude i fremtiden.

De to hyrdedrenge skal begge præstere det umulige at arbejde sig op til samfundets top, at blive betroet de højeste tillidsposter, rage op som foregangsmænd blandt århundredets førende politiske skikkelser og vise vej for husmænd og bønder over hele landet.

Af de to kan Sønder Omme byde ind med den mest berømte – den legendariske J. C. Christensen, der kommer til verden den 21. november 1856 i Påbøl ved Sønder Omme Hede som den ældste af ni søskende og søn af Mads Christian Christensen og Karen Jensdatter.

En af Danmarkshistoriens mest betydningsfulde statsmænd på linje med Stauning i det 20. århundrede og Estrup i det 19. århundrede.

Historiker Søren Mørchs bedømmelse af J. C. Christensen fra Sdr. Omme

De vidtstrakte hedesletter er hans barndoms land – hér har han rod, hér har han hjemme. Med en barndom og opvækst i små kår må Jens Christian allerede tidligt gå til hånde for at få tag over hovedet, tøj på kroppen og mad på bordet. Alle munde skal mættes, og som syvårig bliver den bette knejt sendt ud på heden for at vogte får.

Ad åre skal hyrdedrengen med det milde åsyn, røde kinder og de lysende blå øjne indtage pladsen som Danmarks største politiske begavelse og runde en forrygende karriere af som århundredets mest indflydelsesrige politiker. Landets egentlige politiske magthaver igennem flere årtier.

Historikeren Søren Mørch omtaler ham i sin bog, "25 statsministre", som "en af Danmarkshistoriens mest betydningsfulde statsmænd på linje med Stauning i det 20. århundrede og Estrup i det 19. århundrede".

En anden historiker, Kaare R. Skou, følger trop og kalder J. C. Christensen for Venstres politiske urfader med høvdingestatur: ”Partiets store statsminister og grundlæggeren af det Venstre, vi kender i dag … hører blandt de største politikere, Danmark har fostret.”

Annonce

Han gjorde Grindsted til knudepunkt

Kun få kilometer derfra finder vi hyrdedrengen Laust Rasmussen fra Grindsted, der vokser op på et husmandssted i Nollund og syv år gammel sendes ud på den øde hede for at vogte får – ikke alene familiens egne får, men også naboens.

Først som 10-årig får Bette Laust lov til at følge en nødtørftig undervisning i den lokale stråtækte kommuneskole. Men fra barnsben bliver han klædt godt på hjemmefra med klassiske dyder som flid, nøjsomhed og snusfornuft, som han tager med sig på sin klatretur mod magtens tinder.

Laurids (Laust) Rasmussen, født 21.11.1850 - død 14.12.1924. Han var meget engageret i egnens foreningsliv og andelsselskaber. Politiske emner bragte ham ofte på talerstolen, hvor han talte godt for sin sag. Han blev gentagne gange valgt til folketinget i Bække-kredsen fra 1890 til 1918. Foto: GrindstedArkivet

Som Rigsdagsmand for Grindsted fra 1890 til 1917 ses Laust Rasmussen i flere årtier som Rigsdagens ledende skikkelse i kampen for at forvandle sin hjemstavn til et jysk trafik- og jernbaneknudepunkt.

Med hans livsværk kan Grindsteds tid som et fattigt hedesogn betragtes som historisk fortid – og datidens hyrdedrenge en saga blot.

Ved skæbnens forunderlige tilskikkelse bliver de to drenge født på den samme dato, 21. november, med seks år imellem dem, de bliver begge valgt ind i Rigsdagen for første gang ved det samme valg i januar 1890, og de sover begge stille ind en råkold decemberdag som 74-årige.

Annonce

Landpostbuddet fra Vorbasse

Præcist 100 år efter deres valg til Folketinget i 1890 gjaldede det glade budskab – "Henrik er valgt" - ud over hustage, stier og markveje i Vorbasse en snes kilometer fra Grindsted, da arbejdere og småkårsfolk i december 1990 bar landsbyens folkekære landpostbud ind i Folketinget.

Vorbasse sydede af stolthed og begejstring, og det skulle da også snart vise sig, at den prunkløse Henrik Dam Kristensen havde ikke så lidt endda at byde ind med.

Med rødder i den danske arbejderklasse voksede smedesvendens opvakte knægt op i små kår i Vorbasse. Efter skoletiden bød han den virkelige verden op til dans og knoklede en vis legemsdel ud af bukserne som havnearbejder på Aarhus Havn.

Han solgte grøntsager i det vestjyske på torvet i Lemvig, arbejdede i otte år som landpostbud i Vorbasse, virkede som skoleleder ved AOF i Grindsted, ligesom mange husker ham for hans indsats inden for Dansk Flygtningehjælp med at få integreret flygtninge og indvandrere.

I dag med et fast håndtryk, jord under neglene og fire årtier i politik bag sig er Henrik blevet dus og på fornavn med nationen. Han har i mange år bestridt flere regeringsposter som folkekær minister, været formand for Socialdemokratiets folketingsgruppe, været partisekretær og medlem af Europa-Parlamentet.

Senest er han blevet betroet Folkestyrets mest ærefulde hverv som formand for Folketinget.

Annonce

Knud og Erhard

Det kan også nævnes, at også Danmarks statsminister fra 1945 - 47, Knud Kristensen, fra partiet Venstre havde aner på Grindsted-kanten og i øvrigt fælles forfædre med J. C. Christensen, der var hans grandfætter.

Knud Kristensen (V) var statsminister fra 1945-1947. Arkivfoto: Ritzau Scanpix

Med den næste historiske skikkelse på Grindsted-kanten skruer vi tid og sted godt 100 år tilbage til søndag den 25. februar 1917 til en lille landsbyflække Billund i Grene Sogn.

Netop dén søndag kommer Erhard Villiam Jakobsen til verden på et lille husmandssted ved Billund. Hans mor har taget midlertidigt og diskret ophold hos sine forældre, og her i et stærkt indremissionsk miljø har Erhard sin barndom og opvækst.

Erhard Jakobsen blev kendt som stifter af partiet CD. Arkivfoto: Steen Jacobsen/Ritzau Scanpix

Det tør godt siges, at der ikke dengang stod skrevet over bette Erhards vugge, at han årtier senere skulle blive dus med nationen som en legendarisk politisk ildsjæl og nærmest opnå status som dansk folkeeje.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Billund For abonnenter

Varmeværk har sænket prisen for syvende år i træk - og det bliver ved: Sådan er varmeprisen i din by

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

REGIONALVALG

Tag kandidattesten til regionalvalget her

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur For abonnenter

Alexander og Biljana opgav drømmehus, mens de var ved at bygge det: Nu nyder ung Kolding-familie livet i Malaga

Sydjylland For abonnenter

Engang holdt taxaerne i kø foran Jans bodega: Nu kan hans gæster ikke komme hjem fra byturen - og det skaber frygt for spritkørsel

Regionalt

Smittetrykket springer opad i næsten samtlige sydjyske kommuner: I en kommune er der fundet over 30 nye tilfælde

Sydjylland For abonnenter

Tyske vognmænd grænsehandler billig diesel i Danmark: Kan udløse gevinst på 600 millioner

Nordtyskland

Fugleinfluenzaen raser igen: Besætning på 700 gæs blev slået ned

Esbjerg For abonnenter

Rute 11: I 25 år har trafikken stort set ikke rykket sig ved Ribe

Billund

Byggeplaner på Morsbøl Søvej truer trafiksikkerhed og et grønt område

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg

Webshop druknede i egen coronasucces: Efterlader milliongæld og erstatningskrav mod stifteren

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Danmark

Varetægtsfængslet: 49-årig mand opfordrede på en plakat til henrettelse af statsministeren

Kolding For abonnenter

Gerningsvåbnet blev aldrig fundet: 18-årig dømt for at knivstikke ung mand under sammenstød mellem to grupperinger

Tønder

Frandsen vs. Iversen: Meningsmåling giver borgmester Henrik Frandsen markant forspring i valgkampen

Annonce