Annonce
Sønderborg

Louise havde det rigtig skidt: Pludselig var de der - selvmordstankerne

For Louise Lind er livet igen værd at leve - selvmordstankerne er væk og kæresten er der stadig. Foto: Jens Eilertsen
Louise Lind kan i dag slet ikke forstå, at hun på et tidspunkt overvejede at tage sit eget liv. Det kunne hun heller ikke, da tankerne var der - for hun havde jo et ordentligt liv og en god kæreste.

Sønderborg: I dag ved Louise Kjeldberg Lind ikke, hvor de sorte tanker kom fra. Hun har været gennem forløb med både stress og depression, men det overrumplede alligevel den unge kvinde, at tankerne om at tage sit eget liv dukkede op i hovedet. Hun havde jo - trods udfordringerne - et ordentlig liv sammen med en god og trofast kæreste.

Da nedturen først var begyndt, blev stadig vanskeligere for Louise Lind at se det positive i tilværelsen - selv om hun prøvede - og tankerne om bare at vende ryggen til det hele og forsvinde fra denne verden satte sig fast i hovedet på den unge kvinde.

Det kom dog ikke så vidt - Louise Lind forsøgte aldrig at begå selvmord og hun planlagde heller ikke hvor, hvornår og hvordan. Takket være professionel hjælp og den gode kæreste lykkedes det at komme op fra det mørke hul.

Annonce

I dag ser Louise Linds verden helt anderledes ud. Hun er i job - kæresten er der stadig, men det er selvmordstankerne ikke.

Louise Lind har nemlig fået et skub tilbage til livet af sin mentor på Jobcenter Sønderborg og Forenede Service. I dag gør hun rent  på Augustenborg Skole -toiletter, gange og klasselokaler får den store tur i eftermiddagstimerne. Hun er glad for arbejdet med rengøring, men vil alligevel ikke betegne det som et drømmejob.

- En gang troede jeg, at det at være bager ville være drømmejobbet - men det ved jeg nu, at det er det ikke, siger Louise Lind, der er uddannet bager.

Begyndte at gå skævt

Louise Lind er fra Midtjylland, men hun kom som tre-årig til Sønderborg. Som ung gennemførte hun en STX, før hun som 21-årig gik i gang med en tre et halvt år lang bageruddannelse.

- Jeg vidste ikke rigtigt, hvad jeg ville være - så det blev bager, siger Louise Lind, der nåede at arbejde et år som svend, før hun blev afskediget. Der skulle spares.

Hun fik job hos teleselskabet YouSee, men kunne der mærke, at det begyndte at gå skævt.

- Jeg fik det dårligt, og sagde op efter otte måneder. På det tidspunkt sov jeg ikke så godt og kunne græde over ingenting. Jeg troede, at jeg ville få det bedre, når jeg sagde op - men det gik ikke væk. Så gik jeg til lægen og fik at vide, at jeg havde en moderat depression. Den havde jeg nok gået med i årevis.

Annonce

Social angst

Louise Lind blev sygemeldt og fik antidepressiver. Hun udviklede angst - en social angst, der gjorde, at hun opholdt sig meget tid i lejligheden.

- Jeg ville helst ikke være tæt på mange mennesker, men jeg skulle jo ud. Det hjalp mod min sociale angst, når jeg havde musik i ørerne. Så kunne jeg lukke menneskene ude - og jeg fik færre angstanfald.

Jeg ville helst ikke være tæt på mange mennesker, men jeg skulle jo ud. Det hjalp mod min sociale angst, når jeg havde musik i ørerne. Så kunne jeg lukke menneskene ude - og jeg fik færre angstanfald.

Louise Lind

- Vil du beskrive et angstanfald?

- Jeg følte først, at alt var surrealistisk og hyperventilerede. Det var vanskeligt at trække vejret - jeg fik det bare fysisk dårligt.

Blandt Louise Linds venner var der et par, som vidste noget om angst, og de gav hende det råd, at hun skulle blive og kæmpe, når angstanfaldene kom - hun skulle ikke løbe væk.

- Det hjalp faktisk, når jeg stillede mig lidt for mig selv, lukkede øjnene og trak vejret stille. Pludselig følte jeg, at alt var ok. Jeg begyndte at få det bedre og havde kun et angstanfald på et halvt år, siger Louise Lind, der først kom til psykolog og siden til psykiater. Den professionelle hjælp gjorde en forskel i hendes liv - og var medvirkende til, at tankerne om selvmord forsvandt.

Annonce

Slut med medicin

Det er omkring et halvt år siden, den unge kvinde senest tog sin medicin.

- Det er lidt sjovt, for jeg glemte at tage medicinen i to dage - og kunne ikke mærke en forskel. Hvorfor så fortsætte, tænkte jeg, og droppede den.

- Har dit arbejde som bager og hos YouSee noget at gøre med, at du blev syg?

- Jeg ved ikke, hvor det hele kom fra - angsten, depressionen og selvmordstankerne - men jeg kan godt sige, at det hele skræmte mig ad helvede til, og det gør det sådan set stadig. Tænk, at jeg gik rundt med tanker om at tage mit eget liv. Jeg vil ikke give mine tidligere arbejdspladser skylden, men jeg vil godt sige, at den måde, man var på der, i hvert fald ikke hjalp mig.

Louise Lund kom i forbindelse med sygemeldingen i kontakt med Jobcenter Sønderborg - det var en god oplevelse.

- Der er stor forskel på sagsbehandlere, men jeg har været heldig og har kun haft gode jobmentorer. De sørgede for, at jeg kom ud i praktik som bager, blomsterbinder - ja simpelthen lidt af hvert. Jeg kom også til job-speeddating og kom til at gøre rent på Nordborg Skole - det var det arbejde, som førte til, at jeg fik jobbet på Augustenborg Skole.

Annonce

Lever i nuet

- Du ved ikke i dag, hvad dit drømmejob er - men du er sikker på, at det ikke er bager.

- Ja, det er hårdt at være bager - især når man som mig er en rigtig "klummer". Jeg kommer tit til skade, og når jeg gør det, så gør jeg det ordentligt. Jeg er blandt andet faldet ned ad en trappe.

- Hvad ønsker du dig af fremtiden?

- Jeg har egentlig ikke nogen ønsker til fremtiden - jeg er sådan en person, der helst lever i nuet.

- Hvad med børn?

- Min kæreste har også nogle udfordringer, og vi er enige om, at børn ikke er det rigtige for os lige nu. Men vi kan jo ikke udelukke, at det kommer - det er bare ikke noget, vi har planlagt.

- Hvad får du fritiden til at gå med?

- Jeg slapper af - og så har jeg en spillekonsol.

Her kan man søge hjælp

Hvis man går i selvmordstanker, kan man søge hjælp hos Livslinien, hvor man er vant til at tale om selvmord.

Ring på telefon 70 201 201 alle årets dage fra kl. 11-05.

Annonce
Sønderborg For abonnenter

Direktøren faldt pladask for frisøren: Jeg måtte ha' hende

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Mystisk blomstertyveri: Alle friske skud fra Eriks havekrukker klippet af – gerningsmænd jagter måske farlig rus

Kultur For abonnenter

Da han blev fyret og havde kærestesorger, var det klubben, der samlede ham op: Hother er biker for life

Navne For abonnenter

Stine fra Landmand søger kærlighed sagde ja til Niels hjemme i haven: - Der er ikke nogen af os, der passer ind på et slot eller i en kirke

Billund

Maria deler sin overvægt ærligt på sociale medier - også når det går den forkerte vej: - Jeg har altid spist, når livet gjorde ondt

Statsministeren mødte læserne: Se Mette Frederiksen forklare, hvorfor hun vil af med forsvarsforbeholdet

Haderslev For abonnenter

Det krævede et prisdyk på 50 procent: Sønderjyllands billigste hus er endelig blevet solgt

Sydjylland For abonnenter

Pers bedste ven døde af at blive smittet på sygehuset: Nu har den 77-årige opfundet et våben til at udrydde smitsomme og livsfarlige bakterier

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

EfB For abonnenter

Genlæs livebloggen: EfB sluttede sæsonen af i en målrig hjemmekamp mod nordjysk nedrykker

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Aabenraa For abonnenter

Den genvalgte formand: - Man sagde, at vi ville forsvinde som dug for solen, men vi er her stadig

Tønder For abonnenter

Efter 13 udsendelser med Forsvaret tog Lars på dannelsesrejse - nu har hans liv fået ny mening

Sønderborg

Oldtimerløbet gav 80.000 kroner væk: 30 år med motornostalgi i Gråsten havde rekordtilmelding

Annonce