Annonce
forside

Lovændring: Kommunen skal betale for børnepasning på skæve tidspunkter

Formanden for Børn & Familieudvalget, Diana Mose Olsen (SF), er ikke umiddelbart fornøjet over, at Christiansborg leverer en lovændring, der skal sættes iværk omgående. Arkivfoto.

Ændringer i dagtilbudsloven betyder, at Esbjerg Kommune skal give enlige eller forældre med skæve arbejdstider mulighed for pasning uden for dagtilbuddenes normale åbningstid. Sagen behandlet i 11. time.

Esbjerg Kommune: Det er godt for forældrene. Men for Esbjerg Kommune er det en sag, der indtil videre har flere løse ender og uafklarede punkter, end godt er.

Sådan cirka kan sagen om den ændring i Dagtilbudsloven, der betyder, at Esbjerg Kommune fra 1. juli i år skal tilbyde forældrene mulighed for pasning af deres børn uden for dagtilbuddenes åbningstid, hvis forældrene kan dokumentere et behov, opsummeres efter mandagens byrådsmøde.

I praksis skal ordningen fungere sådan, at en enlig mor - med dokumentation i hånd for sin arbejdstid - eksempelvis skærer 25 procent af pasningen hos en kommunal dagplejer væk for så at bruge de sparede penge på en privat dagpasser, der kan komme i hendes hjem og passe børnene på de skæve tidspunkter. Eller hun kan indgå en aftale med en selvstændig erhvervsdrivende, der har etableret en såkaldt "fleksibel pasningsordning", som det hedder.

For Esbjerg Kommune vil det i teorien betyde en økonomisk udfordring, fordi den kommunale dagplejer stadig skal have løn for at passe det samme antal børn, ligesom forældrenes betaling til den kommunale dagplejer bliver mindre.

Vi ser det her som endnu et angreb på det kommunale selvstyre - før kunne vi tilbyde det, nu skal vi, selv om der heller ikke er styr på finansieringen, og der er en reel risiko for, at det her bliver dyrere for vores kommune. Regelsættet lyder også enormt bureaukratisk.

Sarah Nørris, Enhedslisten

Kort om

Forældre vil modtage tilskud til den fleksible pasning i forhold til det antal af timer, der er placeret i den fleksible pasningsordning.Det er forældrene, der herefter betaler for den fleksible pasningsordning. Tilskud til kommunale og selvejende dagtilbud og forældrenes egenbetaling reduceres i forhold til de færre timer i dagtilbuddet i forbindelse med den fleksible pasning.

Annonce

Vanskelig tidsfrist

Ændringen af Dagtilbudsloven er lige blevet vedtaget i Folketinget, og det er i 11. time, kommunen har fået beskeden, lød det bl.a. fra formanden for Børn & Familieudvalget, Diana Mose Olsen (SF), da hun forelagde sagen i byrådet mandag aften.

- Denne sag udspringer af regeringens udspil om "Styrket kvalitet i dagtilbud, øget fleksibilitet og frit valg for forældre". Det giver forældrene mulighed for at søge om et kombinationstilbud, så de kan kombinere en plads i et dagtilbud med privat pasning. Muligheden har hele tiden været der, men nu er der den forskel, at kommunerne skal tilbyde forældrene en sådan mulighed. Loven træder allerede i kraft den 1. juli i år, og der bliver udarbejdet et informationsmateriale til forældre. Men det er klart at med den tidsfrist vi har fået, har det været vanskeligt at nå det hele. Men den politiske beslutning kan vi da nå og det giver alt andet lige forvaltningen en styring at gå efter, forklarede udvalgsformanden, der dog hilste hensynet til enlige forældre eller forældre, hvor begge har skæve arbejdstider, principielt velkomment.

Annonce

El stemte imod

- Kombinationstilbud er en mulighed for enlige forældre og familier, der på grund af begge forældres job har brug for pasning uden for dagtilbuddenes almindelige åbningstid. De kan kombinere pasningen, så barnet har en deltidsplads i et dagtilbud, samtidig med at forældrene får tilskud fra kommunen til at få barnet passet i trygge, hjemlige rammer uden for dagtilbuddets åbningstid. Hvert enkelt kombinationstilbud bliver etableret efter forældrenes individuelle og dokumenterede behov. Forældrene skal have brug for fleksibel pasning i mindst ti timer om ugen, og samlet må tilbuddet ikke overstige antallet af timer for en fuldtidsplads i et dagtilbud i kommunen, forklarede Diana Mose Olsen.

Ifølge direktør for Børn & Kultur, Jørn Henriksen, har Esbjerg Kommune intet overblik over, hvor mange forældre, der kan tænkes at ønske den såkaldte fleksible pasningsordning. Derfor er det heller ikke på nuværende tidspunkt at sige noget om, hvilken indflydelse, lovændringen får på den kommunale økonomi.

Enhedslistens Sarah Nørris stemte imod sagen på byrådsmødet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Regeringen vil tvinge tyske præster til at oversætte deres prædikener: - Det ville være en disrespekt uden lige

Annonce