Annonce
Udland

Lov mod homofobi fik støtte ved afstemning i Schweiz

Fabrice Coffrini/Ritzau Scanpix
Det nationalkonservative parti SVP er imod ny lov, som forbyder diskrimination af seksuel orientering.

Ved en folkeafstemning i Schweiz søndag har et massivt flertal stemt for en ny lov vendt mod homofobi.

De første foreløbige resultater tyder på, at 60,5 procent af vælgerne stemte for at udvide og skærpe lovene mod diskrimination af etniske og religiøse mindretal.

Fremover kommer de også til at beskytte seksuel orientering.

Det nationalkonservative parti SVP er imod den nye lov. Den forbyder udtrykkeligt diskrimination af LGBT-grupper.

Ifølge forskningsinstituttet GFS Bern har næsten to tredjedele af vælgerne stemt ja til den nye lov.

Til forskel fra mange andre vesteuropæiske lande har Schweiz ikke haft nogen lov, som specifik beskytter LGBT-personer mod diskrimination.

Men i 2018 vedtog parlamentet et lovforslag, som indebærer, at diskrimination af seksuel orientering skal omfattes af samme paragraffer som krænkelser og diskrimination af etnicitet og religion.

Ved lovbrud på området kan der idømmes op til tre års fængsel.

Konservative kræfter indsamlede derefter 50.000 underskrifter for at få holdt en folkeafstemning om spørgsmålet.

Marc Früh fra det lille parti EDU pressede på for at få holdt en folkeafstemning. Men søndag erkendte han at have lidt nederlag.

- Vi kommer til nøje at overvåge, hvordan dette bliver håndhævet af domstolene, siger han.

Hans parti, der har en kristen base i navnlig de østlige, tysktalende dele af Schweiz, har ført valgkamp med plakater, som viser en blond kvinde med udspilede øjne og sort tape - formet som et kors - hen over munden.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Merkel holder drømmen om Europa i live

For en uges tid siden gik en sød historie sin sejrsgang i tyske medier og på sociale platforme. Landets kansler, Angela Merkel blev fotograferet i en kø i en dagligvarebutik med sin indkøbsvogn. To ruller toiletpapir og fire flasker hvidvin. ”Eine wie uns” som det hed sig i masser af opslag på nettet efterfølgende. Ingen hamstring. Fornuftig prioritering. Og kansleren betalte endda med kreditkort og ikke kontanter, som man ellers ofte gør hos vores naboer. Lederskab i det små. Merkel viser også lederskab i det store. Hvor lande i hele Europa, inklusive Danmark, har dukket sig, mens et coronahærget Italien har bedt om hjælp, trådte Merkel straks til. Tyskland henter syge italienere til tyske hospitaler. Tyskland henter også syge franskmænd. Fordi man har overskuddet. Fordi man kan. At man samtidig opbygger viden i det tyske sundhedsvæsen, der senere kan komme tyske patienter til gavn, er en kærkommen sidegevinst. Tyskland sender også respiratorer til Spanien. Deler ud af sit overskud. Tyskland viser sig også i coronakrisen fra sin bedste side, som vi har set det i række krisestunder i nyere europæisk historie. Wir schaffen dass, er budskabet fra Merkel igen og igen, og hun sætter sig selv og sit land forrest. Det bør vi alle være taknemmelige for. Uden Tyskland, intet Europa fristes man til at konkludere. Den danske stat har handlet hurtigt og konsekvent på coronakrisen. Der er grund til at håbe, at vi derfor kan komme relativt let igennem den set i sundhedsfagligt perspektiv. Måske også økonomisk. Det er dog værd at holde fast i, at Corona er grænseoverskridende, og vejen tilbage på den anden side løses ved at tænke og handle grænseoverskridende. Det ville derfor klæde os at stå side om side med Tyskland i både ord og handling. Også mens det er svært. Der er en udløbsdato på Angela Merkel. Tiden som kansler rinder ud i 2021. For Europas skyld er der grund til at håbe på, at også hendes efterfølger tager et ansvar, der rækker ud over Tysklands grænser. For uden tysk lederskab, smuldrer Europa.

Danmark

Lyt her: Rikke May blev behandlet som en kriminel - Mistænkt for at rejse ulovligt ind i USA

Kolding

Plejehjem har nu haft ni smittetilfælde med corona: To plejehjemsbeboere er indlagt

Annonce