Annonce
Kultur

Luftfotos skaber glæde og minder: Detektivarbejde i gamle luftfotos fra Ribe

Hjemmesiden Danmark set fra Luften er en sand guldgrube af minder, kulturhistorie og gode anekdoter. Nederst på billedet er det den gamle købmandsbutik på Haderslevvej i Damhus syd for Ribe på et luftfoto fra 1960, hvor man ved at se godt efter kan se, at folk uden for butikken står og kigger op i luften for at se det fly, der fotograferer fra luften. Foto: Sylvest Jensen Luftfoto, Det Kgl. Bibliotek.
På facebooksiden Ribe Billeder har der de seneste uger foregået et større detektivarbejde for at få 60 år gamle luftfotos fra blandt andet Ribe-Bramming-området fra Det Kgl. Bibliotek i København placeret rigtigt på landkortet. Billederne findes alle i den millionstore fotodatabase "Danmark Set Fra Luften - Før Google."

Ribe/Bramming: Man kan zoome helt ind på Grønnebæks gamle, stråtækte gård på Tøndervej ved Øster Vedsted syd for Ribe, der idag er jævnet med jorden.

Der er et flot luftfoto af Katrine og Nønikkes store hus i vestenden af Damhus, hvor der for 35 år siden blev solgt grøntsager fra en kælder i østgavlen, og der er er billeder af Lustrups gamle købmandsbutik fra en tid, hvor det lille værksted, der i dag specialiserer sig i Jeeps, endnu ikke var opført.

Der er luftfotos i tusindvis fra ikke bare Ribe og omegn, men hele Danmark. Det er Det Kgl. Bibliotek i København, der står bag en database og hjemmeside med luftfotos fra 1950-, 1960- og 1970-erne, og en af de flittige brugere af facebooksiden Ribe Billeder, Thomas Nielsen, har lagt en lang række fotografier fra databasen op på siden for at få hjælp med detektivarbejdet med at få de gamle huse placeret.

- Rigtig mange nu kan finde billeder af deres fødehjem, eller måske se, hvordan deres nuværende hjem har set ud gennem tiden. Der er mange billeder fra Ribe, men også Seem, Damhus, Lustrup, Øster og Vester Vedsted og Farup, siger Thomas Nielsen og forklarer, hvordan hjemmesiden blandt andet fungerer ved, at det er brugerne selv, der placerer de mange luftfotos på et interaktivt kort.

Annonce

Ribe set fra Luften

Det Kongelige Bibliotek har siden 2012 digitaliseret store dele af en luftfotosamling på flere millioner fotos, og alle kan få adgang til den på hjemmesiden kb.dk/danmarksetfraluften.

På de interaktive kort ses flere slags farvede nåle. Ved grønne nåle er billederne placeret på den korrekte adresse, ved røde nåle er de endnu ikke placeret korrekt, og de blå nåle viser luftfotos, ingen endnu har kunnet placere trods utallige forsøg.

Alle kan logge ind i systemet og bidrage med at finde de korrekte adresser.

Jens Slagter og Sving Søren

Og lige så mange fotos, der er, ligeså mange anekdoter følger der med fra dengang, billedet blev taget, og er der bare halvt så meget viden andre steder, som brugerne af facebooksiden Ribe Billeder har, så ligger der mange historier, der venter på at blive fortalt.

Det er om de familiemedlemmer, der boede i de gamle huse. Sving Søren, mælkekusken Peter Andersen, Jens Slagter og bondegårde, skole, fødehjem, fabrikker med mere.

Zoomer man ind på Storkesøen i Ribe ser man er flot foto fra 1947, hvor det var firmaet Dansk Blomsterløgkultur, der havde til huse uden den mindste snert af den fiskesø-succes, der er i dag. Derimod var adressen centrum for de mange tulipanmarker, der lå syd for Ribe, og som blandt andet lagde navn til Tulipanfesten i Ribe, og for Thomas Nielsen er det netop historier som disse, han gerne vil have frem ved hjælp af de gamle fotografier.

- Det er præcis det en kulturarv som denne går ud på. Skabe glæde ved minder, og blandt andet var en bruger af facebooksiden Ribe Billeder endda så heldig at genkende sin egen mor, der stod og kiggede op mod flyveren, da billedet blev taget, siger Thomas Nielsen, der håber endnu flere har lyst til via facebooksiden Ribe Billeder at få placeret de luftfotos, der endnu ikke er sat en adresse på.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce