Annonce
Sønderborg

Lufthavn har været til eksamen hos Tour de France

Sønderborg Lufthavn skulle leve op til en række krav fra Tour de France. Arkivfoto: Claus Thorsted

Sønderborg Lufthavn skulle leve op til en række krav, som Tour de France opstillede, inden den sagde ja til at komme til Danmark.

Sønderborg: Meget tyder på, at en vigtig brik i Tour de France til Danmark og ikke mindst Sønderborg, har været den lokale lufthavn.

I efteråret var Sønderborg Lufthavn igennem en såkaldt compliance-test foranlediget af A.S.O., der står bag verdens største cykelløb.

- Vi har været igennem prøve. En test der skulle vise, at vi havde volumen og hastigheden til at lave en luftbro ud af Sønderborg. Tid er en vigtig faktor for Tour de France. De vil gerne hurtigt afsted, også selvom der er hviledag dagen efter, fortæller lufthavnschef Christian Berg, som derfor i et par måneder har haft kendskab til, at drømmen om Tour de France til Danmark og Sønderborg var tæt på.

- Vi antager, at der efter løbsafslutningen i Sønderborg skal løftes små 600 folk ud i løbet af 50 minutter.

Det er ryttere, deres hjælpere, VIP-folk og journalister, der skal hurtigt ud af Danmark og videre til næste etapestart.

Hvor til er endnu ikke offentliggjort, men et godt bud er det nordfranske. Det vil Christian Berg dog ikke sige noget om, selvom han kender destinationen.

Annonce

Tid er en vigtig faktor for Tour de France. De vil gerne hurtigt afsted, også selvom der er hviledag dagen efter.

Lufthavnschef Christian Berg
Torsdag var der pressemøde i København om Tour de France til Danmark. Borgmester Erik Lauritzen, nummer to fra højre) deltog i pressemødet. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2019)

Bedre plads i 2021

Tour de France var tilfreds med det, de så sidste år. Sønderborg Lufthavn kan klare, at lave en luftbro ud af det sønderjyske om aftenen den 4. juli.

- Det bliver da super spændende. En relativ stor ad hoc opgave, der vil få en del bevågenhed. Vi har også god tid til at forberede os, siger Christian Berg.

Sønderborg Lufthavn skal i år i gang med en stor plan, der opererer med investering fra privat side på 100 millioner kroner og en tredobling af passagermængden til 300.000 frem mod 2026. Her til foråret skal første spadestik til en ny terminalbygning formentlig tages og om knap tre år indvies.

- Dele af anlægget bør være etableret i juli 2021, og ellers skal vi nok løse det alligevel.

Planen inkluderer ikke en forlængelse af landingsbanen, der ellers ville have givet mulighed for at større fly kunne benytte Sønderborg Lufthavn, der er en af Danmarks mindre.

- Det er ikke noget problem i forhold til Tour de France. Vi er ikke udfordret på banekapaciteten, fastslår lufthavnschefen.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det ligegyldige alternativ

De entrede dansk politik med kærlighed, dans og et dybfølt ønske om en anderledes måde at drive landet på. Alternativet stormede ind i Folketinget ved valget i 2015 og fik fem procent af stemmerne uden nogen anden dominerende slagplan end at gøre tingene på en alternativ måde. Leder Uffe Elbæk fandt det hele ganske "crazy", og på Nørrebro, hvor partiet fik næsten 18 procent af stemmerne og blev større end Socialdemokratiet, løftede man taget i ekstase og drømte om en ny verdensorden. I dag er festen slut. Et elendigt resultat til folketingsvalget i 2019 sendte partiet ned på tre procent af stemmerne, og man må konstatere, at partiet ingen varige aftryk har sat på dansk politik. Til trods for, at folketingsvalget i juni netop handlede om klima, der jo ellers er et af Alternativets mærkesager. Men dagsordenen er global og har ikke en snus med Alternativets indsats at gøre. Skulle man være i tvivl, kan man konsultere det såkaldte forståelsespapir, der er skrevet af regeringen Mette Frederiksen (S) og dens støttepartier Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten. Her er sat de mest ambitiøse - og måske også uopnåelige - klimamål i historien, men altså uden, at Alternativet har været involveret. Partiet, der om nogen snakkede klima og en ny samfundsindretning, har ikke sat det mindste fingeraftryk på den mest ambitiøse klimadagsorden nogensinde - stærkere bevis for parlamentarisk ligegyldighed findes næppe, og det er sigende, at man ikke har hørt et kvæk fra Alternativet, siden vælgerlussingen i juni. Partiet har i dets korte historie budt på utallige farverige indslag så som en ganske alternativ festkultur, alternativ medarbejderpleje, alternativ ansættelsespolitik i partiet, men alt sammen artigheder fra gemakkerne og ikke fra den politiske scene. Jovist, Alternativet har fået fjernet transseksuelle fra listen over psykisk syge og andre fornuftige ting, men det varige aftryk på dansk politik er det ikke blevet til, og bliver det heller næppe.

Tønder

Over 100 får måtte reddes fra vandmasser på mark

Annonce