Annonce
Danmark

Lufthavnsdirektør om massefyring: - Personale tæt på passagererne bliver ramt

Billund Lufthavn er franchisetager og ansætter dermed sine egne medarbejdere til restauranter og butikker - eksempelvis til Lagkagehuset, der på billedet ses bag direktør Jan Hessellund. Det er en del af dette personale, som nu risikerer jobbet. Arkivfoto: Martin Ravn
Massefyringen i Billund Lufthavn vil primært ramme medarbejdere, der til daglig er i tæt kontakt med passagererne i eksempelvis check-in og restauranterne, siger lufthavnsdirektør. Han håber, at onsdagens tiltag er nok til at få lufthavnen gennem coronakrisen.

Fyringer: Det er ikke sjovt at fyre ansatte. Og slet ikke, når man ikke kan se dem i øjnene.

Sådan lyder det onsdag eftermiddag fra administrerende direktør i Billund Lufthavn, Jan Hessellund, efter han har meddelt, at cirka 1100 ansatte nu bliver beskåret med en tredjedel. Danmarks andenstørste lufthavn skal nemlig fyre ansatte svarende til 270 årsværk ud af 800 årsværk per 31. maj, fordi coronakrisen har lammet flytrafikken. I april mistede lufthavnen 99 procent af sine passagerer.

- Det er bedrøveligt, og jeg er selvfølgelig påvirket af det, siger Jan Hessellund.

Det er først og fremmest medarbejdere, der arbejder direkte med passagererne, som er i risiko for at miste deres job, fortæller lufthavnsdirektøren og nævner funktioner som check-in, restauration, security, kufferthåndtering og så videre.

Kommende forhandlinger

Hvor mange fyringer, der reelt bliver tale om, er endnu uvist, lyder det.

Nu går lufthavnen nemlig ind i et forhandlingsforløb, hvor der i løbet af den kommende uge skal forhandles om mulige løsninger, der kan afbøde nogle af fyringerne. En løsning kan eksempelvis være, at nogle går ned i tid og bliver kompenseret af a-kassen, men det er op til forhandlingerne, siger direktøren.

- Men vi kan ikke finde løsninger, der kan modsvare en tredjedel af personalet, understreger Jan Hessellund.

Mens lufthavnens medarbejderrepræsentanter blev informeret om afskedigelserne samt lufthavnens og branchens situation på et fysisk møde onsdag, blev resten af medarbejderne informeret via personalets intranet, da mange er hjemsendt.

- Jeg tror, vores tillidsrepræsentanter er meget repræsentative for, hvordan medarbejderne modtager beskeden. Nogle bliver sure og voldsomt påvirkede, mens andre tager det som en naturlig ting, at Billund Lufthavn også må tilpasse sig, siger lufthavnsdirektøren.

Annonce

Ingen garantier

Den 20. marts sendte Billund Lufthavn lidt under halvdelen af sit personale hjem på lønkompensation via den hjælpepakke, som regeringen har bevilget erhvervslivet. Det har fungeret godt, indtil lufthavnen fik et overblik over situationen, men har altså ikke været nok til at undgå fyringer, påpeger Jan Hessellund.

- Nu er vi derhenne, hvor rejseoperatører og flyselskaber har tilpasset deres kapacitet, og når vi lægger det sammen, skaber det et billede af, at det ikke er noget, der går over lige foreløbigt, siger han og håber, at de varslede fyringer ikke bliver flere i den kommende tid.

- Jeg tror på, at det er tilstrækkeligt i den fremtid, vi kan læse i prognoserne. Men jeg kan jo ikke give garantier for, hvordan verden vender.

Selvom Jan Hessellund i en pressemeddelelse udtaler, at han håber, at fyrede medarbejdere vender tilbage, når situationen vender, er han realistisk:

- Det er nok ikke det, man skal sætte sin lid til som medarbejder. Men det er klart, at vi som lufthavn vil få brug for flere, når trafikken stabiliserer sig.

Annonce

Knæk i vækstkurve

Ti år i træk har Billund Lufthavn leveret redkordhøje passagertal, og for under to måneder siden præsenterede lufthavnen en ny visionsplan frem mod 2040.

Jan Hessellund lægger ikke skjul på, at coronakrisen brutalt har knækket kurven og spændt ben for planerne om blandt andet at etablere en lufthavnsby med blandt andet hoteller og kontorlokaler.

- Vi har været ude og låne for et trecifret millionerbeløb. Det er nok til at stå krisen igennem. Men om vi når i mål med vores visioner i 2040, ved jeg ikke. Måske bliver det i 2045, men vi arbejder videre, siger han.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Henter 21-årig manager fra McDonalds: Burgerbar gør klar til at åbne på ferieø

Danmark

Lørdagens coronatal: Antallet af indlagte falder til det laveste siden midt i august

Annonce
Annonce
Annonce
Haderslev

Efter en komplet makeover er graffitien tilbage på busstationen: - Det er jo noget svineri, og de tager mine penge

Tønder For abonnenter

Eksplosivt: Tyskere køber huse i Tønder som aldrig før

Sønderborg

Nybyggeri i historisk bymidte: Firma får ja til at opføre fem etageejendomme

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Rutineret lejesvend vil ikke bare slukke en brand. Han vil blive i SønderjyskE, og han mener ikke, at alderen er et problem

Sport

Chris Anker Sørensen er omkommet efter en trafikulykke

Vejen For abonnenter

Lottes lille datter kæmper med spiseproblemer: - Fagfolk siger, at hun kun lige spiser, så hun kan holde sig kørende og overleve

Erhverv

Nyborg har rekord i sanktioner: Må ikke være en trussel, der hænger i luften

Billund

Hotel Propellen er blevet solgt: Skifter ejer den 1. oktober

Haderslev For abonnenter

Kandis-sang og hunden Rocky reddede René fra at tage sit eget liv

Billund For abonnenter

Se drone-video: Sådan ser Gyttegård Plantage og Grene Sande ud fra luften

Sønderjylland For abonnenter

Sønderjyder med succes: Mesterkokke med Michelin-stjerner opvokset i samme mindre by

EfB

Elias Sørensen: Vi var 10.000 gange bedre end dem i første halvleg

Annonce