Annonce
Indland

Lukashuset i fem punkter: Sådan arbejder Danmarks eneste hospice for børn og unge

Lukashuset er Danmarks eneste hospice for børn. Huset ligger i Hellerup, men modtager patienter fra hele landet. Håbet er også at kunne etablere en afdeling vest for Storebælt. Arkivfoto: Linda Kastrup/Ritzaus Scanpix

Lukashuset i Hellerup er Danmarks eneste hospice for børn og unge med patienter fra hele landet. Ophold her er gratis, men antallet af pladser er begrænset til fire.

I år kom Lukashuset, der drives af Lukasstiftelsen, for første gang på finansloven, men finansieres ellers af fondsmidler, gaver og donationer.

Lukashuset beskriver sin egen indsats således:

1

I Lukashuset tilbydes en palliativ indsats til børn og unge med livstruende sygdom. Indlæggelse tilbydes til børnene og deres familie under hele sygdomsforløbet afhængigt af den enkelte families behov. Det sker i et tværfagligt samarbejde af overlæger, sygeplejersker, fysioterapeut, psykolog, socialrådgiver og præst. Desuden hospitalsklovn, musiker og frivillige.

2

Indlæggelse vil for de fleste være undervejs i sygdomsforløb, men kan også være i forbindelse med livsafslutning.

3

Opholdet, som varierer fra få uger til halve år, skal styrke den enkelte familie til at håndtere hverdagen med et livstruet sygt barn. Målet er at:

- bibeholde og fremme et fysisk velbefindende.

- igangsætte og understøtte allerede igangsat farmakologisk behandling og symptomlindring.

- aflaste og støtte forældre og søskende.

4

Der tilbydes en tværfaglig, specialiseret palliativ indsats med fokus på:

- symptomlindring af fysisk, psykisk, social og åndelig-eksistentiel karakter.

- medicinsk og ikke-medicinsk lindring af f.eks. smerter, åndenød, mavetarmproblemer, spasticitet og kvalme.

- aflastende og støttende indsatser målrettet søskende, forældre eller andre pårørende.

- sundhedsfagligt personale døgnet rundt.

- særlige indsatser ved livsafslutning og efter døden.

5

Henvisning kan foretages af fagprofessionelle eller af forældre og pårørende. Indlæggelse tilbydes ud fra en vurdering af fysiske, psykiske, sociale og åndelig-eksistentielle symptomer samt den enkelte families samlede behov for støtte og aflastning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Illegal indvandrig er alarmerende

Fra statistikkerne ved vi, at der er godt 800.000 indvandrere og efterkommere i Danmark. Opgørelserne siger naturligt nok ikke noget om den illegale indvandring, da de pågældende personer ikke er registreret. Men Rockwool Fonden har et skøn. Ved hjælp af en avanceret statistisk model vurderer Rockwool Fonden, at cirka 26.000 personer opholder sig ulovligt i landet. Det er en stigning på 18 procent, siden fonden kom med sin seneste rapport i 2016. Nyheden er alarmerende. Et er den lovlige immigration, der så sandelig også har skabt udfordringer. Men noget ganske andet er, at vores land åbenbart huser mennesker, vi intet aner om. Vi har således ikke mulighed for at tjekke, om de pågældende er farlige kriminelle eller måske endog terrorister. I sagens natur er der indbyggede usikkerheder i rapporten. Men ifølge fondens egen forskningsenhed holder det med 95 procents sandsynlighed stik, at mellem 23.000 og 29.000 personer lever under jorden her til lands. Hver og en af dem er en for mange. Tilsyneladende er der to former for illegal indvandring. Uvist hvordan lykkes det åbenbart nogle mennesker at snige sig hertil og gå i skjul. Andre indrejser lovligt, men opholder sig efterfølgende i Danmark i strid med lovgivningen. Blandt andet sker det åbenbart, at kinesere udnytter deres landsmænd som kummerligt betalt arbejdskraft i restaurationsbranchen. Kokkene kommer til Danmark i henhold til den såkaldte beløbsordning. Den sikrer på papiret kineserne en ganske udmærket løn. Men Fagbladet 3F skriver, at ingen eller kun få fridage samt groteske arbejdsuger kombineret med fradrag for kost og logi reducerer den reelle timeløn til omkring 25 kroner. Kinesiske kokke er næppe den store trussel mod rigets sikkerhed. Men de pågældendes ophold er ligeså ulovligt som alle andre illegale immigranters. Derfor er der også her behov for en energisk indsats med at opspore og udvise disse mennesker, ligesom deres arbejdsgivere naturligvis skal gøres ansvarlige.

Varde

Spædbarn brækkede seks ribben og fik livsfarlige blødninger i hjernen: Kvinde og mand fængslet for vold

Annonce