Annonce
Haderslev

Lukket: Slut med pilsnere, billard og rafling

Karina Munk gik onsdag i gang med den store hovedrengøring på Café Hjorten i sydbyen. Det gjorde hun samtidigt med, at hun holdt sine to børn i gang med lektierne derhjemme. Foto: Jacob Schultz
Har du hang til kølige pilsnere, en snak henover bardisken eller sportsgrene som billard, dart eller rafling, må du tage en kold tyrker. Regeringen har lukket landets værtshuse i to uger for at forhindre spredning af coronavirus.
Annonce

HADERSLEV: Onsdag middag var det sidste vandingshul for tørstige sjæle i byen tørret ud. Kapslerne fik lov at blive på øllerne, og der var hverken lamperøg eller lyd fra terninger i raflebægre. Stamgæsterne måtte blive hjemme, for dørene var lukket i samtlige værtshuse i byen. Og det netop nu. Mange kunne sikkert trænge ekstra meget til en bajer at skylle usikkerhed og corona-bekymringer væk med.

Bjælkehytten finder man på hjørnet af Allégade og Jomfrustien. Her er der lys i lampetterne, men der er værktøj på bardisken i stedet for forfriskninger.

-Jeg tror, at vi klarer den. Vi har to ansatte, som vi er rigtig glade for. De er på fuld løn frem til den første. Herefter finder vi ud af, hvad vi gør. Fyret bliver de i hvert fald ikke, siger Arne Lind Hansen, som driver stedet sammen med sin kone, Lis. Værtshuset har været lukket siden torsdag, men den mellemliggende tid er blevet brugt på at sætte bodegaen i stand.

Arne Lind Hansen har netop betalt 100.000 i moms, men mener alligevel, det nok skal gå. Hans kone synes, han tager for let på problemerne, siger værtshusholderen. Foto: Jacob Schultz
Annonce

Et digitalt nødråb

- Det var meningen, vi ville gøre hovedrent. Men nu er det endt med, at vi sætter trolltech-plader i loftet og får orden på ledningsnettet, fortæller værtshusholderen, og lægger telefonen fra sig. Han måtte lige svare på et telefonopkald fra en stamkunde, som er ked af den midlertidige lukning.

En rundtur i den regnvåde by viser, at beværtninger har låst dørene med beskeder til kunder, som prøver at hive i håndtaget. På Sønderbro ligger Stoppestedet, som ifølge sedlen på døren holder lukket frem til 31. marts. Sandra og Jan Jørgensen har brugt nye metoder for at undgå, at forretningen eller kunderne skal sygne hen. På værtshusets facebookside beder værtsparret om støtte. Hvis man ikke tør vove sig ud i corona-land, eller gerne vil skabe lidt omsætning for at stedet kan bestå, kan man købe en støttepakke. Det er for eksempel seks øl, fire Underberg, to poser snacks og to ølkort til værtshuset. Hele molevitten bragt gratis til døren.

Annonce

Med rengøringsmiddel og sprit

På Hjorten på Vilstrupvej er der liv inde i restaurationslokalet. Det er bestyrer Karina Munk, som er i gang med at tage spejle, plakater, et gevir ned fra væggen. Nu skal al pynten, stole og borde gøres rent og sprittes af.

- Det kan være, der slet ikke lugter af værtshus mere, når jeg er færdig. Måske kan stamkunderne slet ikke forstå det, når de kommer tilbage, siger hun og griner. Hun balancerer med en træfigur af en hjort, ikke langt fra et Tuborg-skilt, som er blevet alt for aktuel med sin tekst: ’Når der er noget galt i Danmark’. Det grønne metalskilt får lov at hænge, og undgår rengøring på bagsiden, fordi det er fastgjort til væggen med fire skruer.

Alle værtshuse i Haderslev havde onsdag formiddag fulgt regeringens påbud om at lukke. Foto: Jacob Schultz
Annonce

Som en familie

Ejeren af Hjorten har meddelt Karina og den anden fuldtidsansatte på Hjorten, at deres ansættelse blandt andet afhænger af, hvilke hjælpepakker regeringen kommer med.

Men Karina ved, at både hun og stedet er stærkt savnet af de faste kunder ved bardisken.

- Mange af stamkunderne ser os og fællesskabet her som en familie. Det er måske deres vigtigste netværk, de nu må undvære. De er kede af det, men forstående, siger fortæller hun. Karina Munk er i kontakt med 10 af stamkunderne via sms, messenger eller facebook.

- Jeg går gerne en tur og får en snak, hvis nogen har brug for det, tilbyder Karina.

På stoppestedets dør meddelte værtsparret, at de kun klarer den med gæsternes hjælp. Foto: Jacob Schultz
Værtshusejer Dina Christiansen langede øl og kaffe over bardisken på Dueslaget ved Braineparken i gang, lige til hun i dag måtte lukke på grund af regeringens forbud. Foto: Jacob Schultz
Stamkunder fra sydbyen må indtil videre undvære en tur Hjorten, hvor to fuldtidsansatte og to afløsere passer baren. Foto: Jacob Schultz
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

100 år siden Genforeningen: En stor dag for Sønderjylland, Danmark og Verden

Annonce