Annonce
Sydjylland

Lukning af a-kraftværker kan koste milliarder

Som det eneste af Slesvig-Holstens tre atomkraftværker er Brokdorf stadig i drift. Her er Vattelfall dog kun mindretalsaktionær. Foto: Alois Staudacher/Wikimedia.
Energiselskabet Vattenfall kræver mere end omregnet 45 milliarder kroner i erstatning efter regeringens beslutning om at lukke atomkraftværkerne i Slesvig-Holsten
Annonce

BRUNSBÜTTEL: Den svenske energikoncern Vattenfall kræver nu over seks milliarder euro eller omregnet svimlende godt 45 milliarder kroner efter beslutningen om at lukke de to a-kraftværker, svenskerne har drevet i henholdsvis Krümmel ved Geesthacht og Brunsbüttel i det sydlige Slesvig-Holsten. Det fremgår af den tyske regerings svar på en parlamentarisk forespørgsel fra venstrefløjspartiet Die Linke.

Vattenfall kræver med virksomhedens egne ord en fair kompensation for de finansielle skader, beslutningen om at lukke værkerne udløser. Koncernen henviser i den forbindelse til, at man som udenlandsk aktør på det tyske marked har indbragt en klage over forbundsregeringen til den uafhængige organisation ICSID, der som en del af Verdensbanken har myndighed til at afgøre stridigheder i forbindelse med internationale investeringer. Det skriver nyhedsbureauet DPA.

Kravet fra Vattenfall lyder på knap 4,4 milliarder euro i tabt fortjeneste. Hertil kommer 6,1 milliarder euro i renter.

Helt uafhængig af sagens udfald viser selve summen, hvor vanvittige den slags klagemuligheder er.

Forbundsdagsmedlem Klaus Ernst.

Annonce

Tysk afvisning

- Helt uafhængig af sagens udfald viser selve summen, hvor vanvittige den slags klagemuligheder er. Man må opfordre forbundsregeringen til hurtigst muligt at få opsagt den type aftaler, mener Klaus Ernst, der er medlem af forbundsdagen for Die Linke ifølge nyhedsbureauet.

Den tyske regering har blankt afvist Vattenfalls krav i deres helhed. Desuden bestrider regeringen, at svenskerne har ret til at kræve renter af et eventuelt tab.

Endnu er det uvist, hvornår ICSID træffer en afgørelse.

Beslutningen om at lukke Vattenfalls to værker i Slesvig-Holsten er et led i en samlet plan om at afvikle kernekraft i Tyskland. I 2022 skal samtlige værker i Tyskland være ude af drift. Det vedtog regeringen i Berlin umiddelbart efter katastrofen i japanske Fukushima i 2011.

Annonce

Stadig i drift

Oprindelig havde Slesvig-Holsten tre atomkraftværker, der alle ligger ved Elben. Krümmel har stået endegyldigt stille siden 2011, mens anlægget i Brunsbüttel sidst producerede strøm i 2007. Vattenfall ejer henholdsvis 50 og 66 procent af værkerne med den tyske koncern PreussenElektra som kompagnon.

Vattenfall er desuden mindretalsaktionær i Slesvig-Holstens tredje atomkraftværk, Brokdorf, der stadig er i drift. Her besidder PreussenElektra 80 procent.

Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Trekantområdet

Forslag til ny bypark byder blandt andet på tobaksplanter, hundeskov og vandhuller med salamandere

Annonce