Annonce
forside

Lukning af Orion Planetarium, Jels

Læserbrev: Desværre lukkede planetariet per 31. december 2016 med den uvished, om det kunne genåbne med frivillig arbejdskraft og sponsorater. Planetariet hørte under Aarhus Universitet, som hermed har opsagt driftsstøtten. Uforståeligt, da statens ambition er at udbrede kendskabet til naturvidenskaben, og i dette tilfælde astronomi og astrofysik. Planetariet har, udover daglige planetariumforestillinger, foredragsrækker med dygtige folk fra landets universiteter, afholdt ferieaktiviteter for børn i kategorierne kemishows, fysik- og biologiworkshops, samt de årlige naturvidenskabsfestivaler. Fremhæves skal observatoriet med et teleskop, der kan vise periodevise, aktuelle himmelfænomener, såsom måne- og solformørkelser, samt på det sidste, Venus- og Merkurpassagen.

Nu gælder det om at få planetariet op at stå igen på andre hænder. Hvem har interesse i det? Jo, det har de omkringliggende kommuner og deres skole- og uddannelsesvæsen. Det drejer sig om folkeskoler, efterskoler, UC og VUC. Og hvorfor det? Jo, Med planetariumsalen og observatoriet råder planetariet over unikke fysiske rammer, modsat klasseværelset, for indlæring i denne abstrakte kunst, det er, at sammenholde alle de mange forskellige himmelobjekter og begreber på en gang.

At Aarhus Universitet stod bag planetariet var en garant for et højt fagligt, videnskabeligt niveau, som skal videreføres, hvis genåbningen skal blive en succes. En vanskelig opgave uden universitetet i ryggen. Derfor er det en skandale, at universitetet og staten i spareiver trækker sig, og stik imod alle intentioner om at gøre naturvidenskaben populær og forståelig blandt unge med henblik på at styrke tilgangen til de naturvidenskabelige fag på universiteterne.

Jeg ønsker planetariet og vennekredsen bag alt held med det videre arbejde.

Annonce
Annonce
Aabenraa For abonnenter

Hvorfor? Hvert tredje barn i Aabenraa må se langt efter flere varme hænder

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lyt med: Louises mand døde af kræft som 37-årig - Jeg fører vores livsværk videre i hans ånd

Annonce