Annonce
Billund

Lukning af små tandklinikker i landsbyer møder lokal kritik: - Skal vi køre børnene?

Tandsundheden i Billund Kommune skal forbedres - og Billund Kommune foreslår, at det sker ved at nedlægge små klinikker i Vorbasse, Hejnsvig, Sdr. Omme og Filskov. Arkivfoto

Hvis de små tandklinikker i Vorbasse, Hejnsvig, Sdr. Omme og Filskov lukker, skal forældrene så køre børnene til tjek hver gang? Og hvad med den lokale synlighed? Sådan lyder bekymringerne i lokalsamfundene.

Billund Kommune: Forældrene rundt om i lokale skolebestyrelser er ikke sikre på, at en centralisering af den kommunale tandpleje i Grindsted kan bane vejen for bedre tandsundhed.

Sådan lyder det ellers i et forslag, som vil nedlægge de små tandklinikker i Vorbasse, Hejnsvig, Sdr. Omme og Filskov og centralisere til Grindsted og eventuelt Billund. Et af formålene er at undgå, at medarbejderne skal pakke alt deres grej ned og køre ud lokalt. Det skal frigøre kræfter til forebyggelse af tandproblemer, som er store i Billund Kommune.

Det første spørgsmål, der melder sig hos Jens Christian Juhl Pedersen, der sidder i skolebestyrelsen i Hejnsvig, er, hvordan børnene vil komme til Grindsted til deres halvårlige undersøgelse.

- Som jeg forstår det, skal de mindre børn allerede nu til Grindsted, mens børn fra 3. klasse bliver kaldt til tandlæge på skolen, siger Jens Christian Juhl Pedersen, der selv synes, det er svært at tage fri 2-3 timer fra arbejde for en almindelig 20 minutters undersøgelse.

- Det er bestemt ikke, fordi jeg ikke vil, men det kniber at kunne det hele. Også skolen vil gerne have, at vi er der midt på dagen nogle gange, og jeg kan forestille mig, at tandplejen arbejder fra 8-15 hver dag, og at man må tage den tid, der er, siger Jens Christian Juhl Pedersen, der har børn på 10 og 12 år.

Han kan forestille sig, at der eventuelt kunne blive taxakørsel med 5-10 børn ad gangen til undersøgelser.

Annonce

Tandsundheden er vigtig. Jeg fik ikke selv børstet mine tænder som barn og har dårlige tænder i dag, så det er vigtigt, at der er fokus på det. Når børnene har været til tandpleje, så får vi altid en snak om det - og får justeret på det, der skal justeres.

Jens Christian Juhl Pedersen, forælder, Hejnsvig

Sagen kort

Det ser sort ud med tandsundheden i Billund Kommune, som ligger helt i bund, når det drejer sig om 15-årige, der har prøvet at have huller i tænderne. Faktisk skraber Billund Kommune bunden som de allerdårligste.

Taxakørsel?

Ej heller Jeremy Watts, der sidder som repræsentant for foreninger og erhvervsliv i Vorbasse Skolebestyrelse, kan umiddelbart se fordelen i en centralisering.

- Det er de færreste forældre, der kan tage en dag ud og køre til tandpleje med deres børn. Jeg ved godt, at centralisering er tidens mantra, men der er bare noget med nærhed og børn. I Vorbasse har klinikken en nær kontakt og en nær viden om barnet. Da vi havde børn, var der en tandplejer, der hed Winnie, og man hilste på hende på gaden og var stolt af sine tænder, fortæller Jeremy Watts, der ikke helt forstår tallene om den dårlige tandsundhed i kommunen.

- Vi er en af de rigeste kommuner i Jylland, og så har børnene de dårligste tænder? Jeg tror, det allervigtigste er at sætte ind i de helt små klasser, for de 15-årige er ude af vores regi, siger Jeremy Watts, der mener, at der er en slik-, sodavands- og skærmkultur i øjeblikket, der kan påvirke tandsundheden.

- Jeg tror, det handler om oplysning og om at styrke cafékulturen på skolerne og have fokus på de sunde ting. Det har Vorbasse Skole, og så er der selvfølgelig også en opgave i at børste ordentligt.

Fokus på sund mad

Forælderrepræsentant i Sdr. Omme Skoles skolebestyrelse, Anna Grethe Lundgaard Rosing, har tre børn på 11, 13 og 18 år - de har netop oplevet deres andet hul i familien.

- Så vidt jeg ved, er det små ting, der bliver rettet på skolerne for eksempel bøjler, og de går ofte i stykker. Her er det en klar fordel, at det kan blive rettet på skolen. Normalt kan vi godt komme med på grund af skiftende arbejdstider, men nogle vil måske få svært ved at transportere børnene, så min bekymring kan gå på, om alle børn kommer lige så ofte afsted til tandlæge. Hvis der er problemer, vil jeg mene, at man skal gøre tilgængeligheden så stor som mulig.

Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Kommentar: Et ja er et ja og binder alle partier i et forlig

Seks partier står bag. Seks partier fra Dansk Folkeparti til SF gik sammen og fik forhandlet et budget hjem – fint og uden de store problemer i øvrigt. For modsat naboerne i Haderslev og større kommuner som Kolding og Esbjerg er der styr på økonomien i Aabenraa. Ikke store og uhyggelige besparelser på børn, unge og ældre her. Tværtimod blev der råd til blandt andet at give skolerne lidt ekstra. Det var dog også helt nødvendigt. Penge til de ældre var der ikke, og det har fået kommunens seniorråd til i et høringssvar til budgettet at komme med dette krav til politikerne: Send flere penge, tak. ET NATURLIGT KRAV, for det er jo nærmest det, rådet er dannet for. At skabe så gode betingelser for kommunens ældre som muligt. Herunder at forlange flere penge i forbindelse med budgetforhandlinger. Kravene bliver ikke efterkommet, selv om byrådets populist par excellence, viceborgmester Ejler Schütt, selvfølgelig ikke kunne dy sig. Jamen, det må vi da se på, lød det sammenfattende fra DF’eren til jv.dk og JydskeVestkysten i begyndelsen af ugen, da vi skrev om Seniorrådets ønsker, og han understregede sin pointe ved at foreslå et møde i forligsgruppen inden for et par uger. Hvorfor sige nej til politisk sympati fra nogle vælgere, når muligheden nu bød sig? Nej vel, dertil er Ejler Schütts politiske næse alt for veludviklet. TIL GENGÆLD VAR der ikke megen respekt eller sympati at hente hos borgmester Thomas Andresen (V). – Undskyld mig, men hvor skal pengene komme fra, lød det nærmest arrigt fra borgmesteren, der bestemt ikke ser nogen anledning til at indkalde forligspartierne igen. Socialdemokratiets nye gruppeformand og nyudnævnte borgmesterkandidat, Erik Uldall Hansen, lod sig ikke friste. Også han står bag det forlig, partiet har givet og taget i. Selvfølgelig gør han det. – Vi har valgt, at børnene og folkeskolerne skulle have, sagde Uldall Hansen som begrundelse. Godt for det. Et ja er et ja, og et forlig er et forlig. Det ville tendere det useriøse at genåbne budgettet, blot et par uger efter det blev underskrevet, fordi man lige kom i tanke om, at der var nogle vælgergrupper, der ikke havde fået. Som om de var glemt. SÅDAN KAN DET POLITISKE arbejde ikke foregå. Nok er den økonomiske situation i Aabenraa fin, nok er der råd til lidt ekstra i 2020, men Aabenraa var for omkring et årti tilbage igennem store og voldsomme besparelser, og en gentagelse af dengang ønsker ingen i byrådet. Slet ikke ved at ødsle i gode tider. Derfor får Seniorrådet et klart nej til sine ønsker om flere penge. Og Schütt må naturligvis stå bag det forlig, han på sit partis vegne har indgået med Venstre, Socialdemokratiet, Slesvigsk Parti, De Konservative og SF. Eller vælge at træde helt ud. Borgmesteren behøver ikke DF’s stemmer i byrådssalen. Men så langt går Ejler Schütt selvfølgelig ikke, og det var heller ikke tanken bag hans udmeldinger. Han fiskede såmænd bare efter lidt sympati. GOD WEEKEND

Annonce