Annonce
Sydjylland

Lukningstruet center skal reddes i 11. time

Lederen af Center for Landdistriktsforskning i Esbjerg, Egon Noe, skal på et lukket møde i Folketinget redegøre for konsekvenserne af en lukning af centret over for politikerne i udvalget for landdistrikter og øer. Arkivfoto: Morten Dueholm/Scanpix

Politikerne i udvalget for landdistrikter og øer mødes onsdag i Folketinget med lederen af Center for Landdistriktsforskning i Esbjerg i et forsøg på at redde det lukningstruede center i sidste øjeblik.

Politik: I 11. time forsøger en række politikere i Folketinget at redde det lukningstruede Center for Landdistriktsforskning, der har til huse hos Syddansk Universitet i Esbjerg.

Lederen af centret, Egon Noe, mødes onsdag klokken 10 med politikerne i udvalget for landdistrikter og øer, hvor han skal fortælle om centrets betydning for landdistrikterne samt konsekvenserne ved en lukning. Det sker på et lukket møde i Folketinget.

Et af udvalgets medlemmer, Christian Rabjerg Madsen (S) fra Kolding, har igennem længere tid kæmpet for centrets overlevelse:

- Vi har inviteret Egon Noe, fordi han kan give et bedre billede af, hvad regeringens nedskæring på centret betyder, og hvad det får af konsekvenser. Samtidig gør vi det også for at belyse og fortsætte den politiske kamp for, at centret overlever, fortæller han.

Jeg synes, man holder centret og befolkningen for nar.

Christian Rabjerg Madsen (S), medlem af udvalget for landdistrikter og øer.

Centret i Esbjerg

Center for Landdistriktsforskning hører under Syddansk Universitet. Centret har hjemme i Esbjerg, hvor 12 personer er tilknyttet. I 2001 besluttede Folketinget at oprette centret i en forsøgsperiode på fem år. Efter forsøgsperioden overgik støtten til resultatkontrakter, men fra 2018 er støtten helt væk. I 2017 er støtten på én million, mens den i 2016 var på to millioner.

Mange har protesteret

1Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) har allerede flere gange på regeringens vegne afvist at hjælpe centret. Brian Mikkelsen fastholder nemlig, at regeringen vil have forskningen konkurrenceudsat, hvilket betyder, at det lokale forskningscenter fra næste år ikke modtager en eneste krone, med mindre centret vinder kampen om millionerne.

Fem sydjyske borgmestre, en række folketingsmedlemmer og Landdistrikternes Fællesråd har allerede advaret regeringen mod at konkurrenceudsætte midlerne, fordi de mener, at væsentlig viden om landdistrikterne ved en lukning vil gå tabt.

- Derfor forstår jeg heller ikke, hvorfor regeringen holder fast på en ideologisk forkert beslutning. Jeg synes, man holder centret og befolkningen for nar, når man muligvis ved at opsætte regler, der betyder, at centret måske kan vinde de konkurrenceudsatte midler, så de havner det samme sted, siger Christian Rabjerg Madsen.

Venstres Carl Holst (V) har tidligere fortalt, at han netop vil kæmpe for at få lavet rammerne, så centret i Esbjerg ikke kan undgå at vinde de konkurrenceudsatte midler i fremtiden.

Annonce
Tønder For abonnenter

Efter 13 udsendelser med Forsvaret tog Lars på dannelsesrejse - nu har hans liv fået ny mening

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Vejen

Fester tager overhånd og det flyder med glasskår og affald: Nu spærrer vikingerne område af for privatfester

Sydjylland For abonnenter

Pers bedste ven døde af at blive smittet på sygehuset: Nu har den 77-årige opfundet et våben til at udrydde smitsomme og livsfarlige bakterier

Navne For abonnenter

Morten har brugt 250.000 kroner på sin sportsvogn: Nu tør han ikke at køre i den

Sønderborg For abonnenter

Direktøren faldt pladask for frisøren: Jeg måtte ha' hende

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Aabenraa For abonnenter

Kom med indenfor: Unikt eller kitsch - Johanns hus er ikke som alle andres

Varde For abonnenter

Frygteligt syn mødte landmand: Skambidt kvie aflivet efter formodet ulveangreb på Skallingen

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

Sønderborg

78 år gammel kiosk slår dørene op for sidste gang: - Det er da virkelig vemodigt

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Esbjerg

Mystisk blomstertyveri i midtbyen: Ukendt gerningsmand har for anden gang klippet alle friske skud fra Eriks havekrukker – måske for at få en rus ud af at ryge dem

Navne For abonnenter

Forfatter Jakob Hero maler med ord: Inspirationen kommer fra en sønderjysk provinsby

Sønderborg

Se hvordan du kan komme til at bo: 38 nye klimavenlige boliger er på vej i Vollerup

Annonce