Annonce
Sydjylland

Bredt flertal redder lukningstruet forskningscenter med ny millionbevilling

Center for Landdistriktsforskning har i dag til huse på Syddansk Universitet i Esbjerg. Arkivfoto: Ludvig Dittmann
Et bredt flertal i Folketinget har tirsdag morgen besluttet at give 1,5 millioner kroner årligt til det Esbjerg-baserede Center for Landdistriktsforskning. Det sker, efter at den tidligere VLAK-regering i 2017 fjernede en fast bevilling på to millioner kroner til centeret, der siden har frygtet lukning.

Aftale: Det Esbjerg-baserede Center for Landdistriktsforskning ser ud til at lande blødt, efter at den tidligere VLAK-regering i 2017 sendte centeret i økonomisk frit fald.

Det har alle Folketingets partier undtagen Nye Borgerlige sørget for tirsdag morgen. Her blev det brede flertal enige om at afsætte 1,5 millioner kroner årligt til centeret. Ved årsskiftet 2016/2017 fjernede den daværende VLAK-regering ellers en tilsvarende fast bevilling på to millioner kroner om året, fordi man ønskede at sende forskningsmidlerne i fri konkurrence.

- Jeg er meget tilfreds med, at det er lykkes at afsætte halvanden million til Center for Landdistriktsforskning. Det er en sag, som jeg har arbejdet med både i opposition, og efter vi vandt valget, og det er en sag, der er vigtig for vores lokalområde, siger finansordfører Christian Rabjerg Madsen (S).

At beløbet er endt på 1,5 millioner kroner og ikke to millioner kroner som sidst, handler ifølge Christian Rabjerg Madsen om, at man i en politisk aftale må nå frem til en vis balance. Langt vigtigere end selve beløbet er, at et bredt flertal står bag, mener han.

- Det giver stabilitet til forskningscenteret, hvilket jeg er overbevist om giver bedre forskning til gavn for landdistrikterne, siger han.

Annonce

Sagen kort

  • Siden 2001 har Center for Landdistriktsforskning forsket i de udfordringer og problemstillinger, som præger landets yderområder.
  • I 2017 fjernede daværende erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) en årlig støtte på to millioner kroner med virkning fra 2018, fordi regeringen ville konkurrenceudsætte forskningen på landdistrikter.
  • Det fik ledelsen på Center for Landdistriktsforskning til at frygte lukning.
  • I 11. time stillede Christian Rabjerg Madsen (S) sammen med to partifæller et modforslag om at bevare bevilling. Det blev dog nedstemt med Dansk Folkeparti som tungen på vægtskålen.
  • Nu har et bredt flertal besluttet at give centret en ny bevillling på 1,5 millioner kroner.

Tre millioner til forskning

I forbindelse med aftalen har partierne stillet en række krav til Center for Landdistriktsforskning. For det første skal centeret indgå en ét-årig resultatkontrakt med Erhvervsstyrelsen for at sikre, at forskningen fokuserer på de mest aktuelle problemstillinger. Dernæst er centeret forpligtet til i højere grad end tidligere at formidle sine resultater til omverdenen herunder medier, borgere og politikere. Til det formål har aftaleparterne sat 100.000 kroner. Konkret går pengene til et samarbejde mellem forskningsinstitutioner på landdistriktsområdet i regi af Videncenter for Landdistrikter under Landdistrikternes Fællesråd.

- Det er afgørende, at vi skaber et Danmark i balance. Det kræver politisk opmærksomhed på landdistrikternes udfordringer og vilkår. Det fokus har vi sikret, når vi giver penge til forskningscenteret og til formidling af forskningscenterets resultater, siger Christian Rabjerg Madsen.

Beslutningen om at give Center for Landdistriktsforskning en fast bevilling på ny er en del af en aftale om at sætte i alt tre millioner kroner af til forskning under Landdistriktspuljen i 2020. De sidste 1,4 millioner kroner sendes i fri konkurrence blandt forsknings- og informationsprojekter.

Havde det stået til Enhedslisten, havde Center for Landdistriktsforskning fået tilbageført hele den tidligere bevilling på to millioner kroner, understreger Henning Hyllested. Men han er tilfreds med aftalen og mener, det er fornuftigt, at der er en fri pulje, som kan søges af andre projekter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Terror skal bekæmpes uden tøven

Takket være en dygtig indsats fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) og syv af landets politikredse kan Danmark meget vel være sluppet for ét eller flere terrorangreb. Ved en koordineret aktion onsdag blev flere end 20 adresser over hele landet ransaget og omkring 20 personer anholdt. Ifølge det oplyste fik politiet fat i alle de personer, der var mistænkt, og der menes derfor i denne sag ikke at være flere potentielle terrorister på fri fod. De anholdte vil blive fremstillet ved grundlovsforhør, flere af dem sigtet efter straffelovens såkaldte terrorparagraf. Det er sparsomt med oplysninger i sagen, men ifølge politiet har flere af de anholdte haft "militant, islamistisk motiv" til den planlagte terrorhandling, som vi indtil videre ikke ved noget om. Sagen vidner om den dødsens alvorlige situation, vi som land befinder os i. Der findes iblandt os mennesker, der drevet af islamisk fundamentalisme vil os det ondt, som ingen midler skyer og hvis mål er at skabe skræk og rædsel ved så dødelig terror som muligt. Det er hinsides vores fatteevne, hvorfor de er i besiddelse af så indædt had til de frie samfund, hvis beskyttelse de nyder godt af hver dag, men det er de. Det er ubegribeligt, hvorfor de overhovedet lever i vores vestlige demokratier, men det gør de. Desværre. Det må vi indrette os efter og droppe enhver naiv forestilling om andet, end at vi har været under angreb, at vi er under angreb og at vi kommer under angreb. Mindst én gang tidligere har dansk politi afværget et større terrorangreb, da fire mand i 2010 blev anholdt for at planlægge et attentat mod JP/Politikens Hus i København. I 2015 blev der gennemført to terrorangreb i København på Krudttønden og mod en jødisk synagoge. Her blev to mennesker dræbt. Vi har allerede tilladt mere overvågning og registrering i samfundet, men vi bryder os ikke om at ofre vores frihed på terrorens alter. Lige i dag må vi glæde os over, at der med dygtigt politiarbejde formentlig blev afværget et grusomt terrorangreb.

Kolding

Efter krisemøde: Nyt forlig og fremtidens Kolding Havn ventes klar inden jul

Annonce