Annonce
Kolding

Luksushotel fik 20.000 teglsten og en vejrhane med guld

Taget på Hotel Koldingfjord er renoveret for i alt 11 millioner kroner. Mandag kom det renoverede kobbertårn med vejrhanen øverst på plads. Vejrhanen er belagt på bladguld. Der går 15-20 år, før kobbertårnet igen bliver irgrønt. Foto: Henrik Kruse

Ejerne af Hotel Koldingfjord har brugt 11 millioner kroner på et nyt tag, og samtidig har det nye kobbertårn fået en vejrhane, der er forgyldt med bladguld.

Kolding: Taget var utæt, og efter 100 år var stenene begyndt at krakelerede. Hotel Koldingfjord havde hårdt brug for et nyt tag, og den 1. marts var det store projekt færdigt efter seks måneder.

- Det er blevet godt. Der ligger 20.000 håndstrøgne teglsten fra et nordjyske teglværk, der har fire forskellige nuancer af sort. Det betyder, at når solen rammer, så får taget et spil. Det var ret tydeligt efter en renovering i 1990, hvor man skiftede en lille del af taget. Her var taget helt dødt, fordi teglstenene havde én farve. Nu har hele taget et spil, ligesom da det blev lagt for 100 år siden, siger administrerende hoteldirektør Peder J. Madsen, der erkender, at det har givet lidt "støj" at få et nyt tag. Derfor glæder han sig også over, at stilladserne er væk.

- Det er gået meget smertefrit, men det er også fedt, at det er kommet på plads. Det er så flot, og jeg glæder mig over det hver dag. Jeg luner mig ved tanken om, at det nye tag skal ligge i 100 år, siger Peder J. Madsen.

Renovering

Pensionskassen for Sygeplejersker og Lægesekretærer, der ejer bygningerne, hvor Hotel Koldingfjord bliver drevet, har investeret 11 millioner kroner i et nyt tag og kobbertårn. Taget er lagt af DN Tømrer og blikkenslageropgaverne var lagt i hænderne på Jens Lauritsens Eft. ApS.

Hotel Koldingfjord har fået nyt tag, og mandag kom kobbertårnet på plads igen. - Det er gået meget smertefrit, men det er også fedt, at det er kommet på plads. Det er så flot, og jeg glæder mig over det hver dag. Jeg luner mig ved tanken om, at det nye tag skal ligge i 100 år, siger Peder J. Madsen. Foto: Henrik Kruse

Træskelet genbrugt

Det er ejerne af bygningen, Pensionskassen for Sygeplejersker og Lægesekretærer, der har investeret i den bevaringsværdige bygning, og selv om det i første omgang bare var taget, der skulle renoveres, så fik kobbertårnet også en tur, og mandag blev det løftet på plads sammen med en nyrenoveret vejrhane.

- Det var egentlig ikke planen, at tårnet skulle renoveres. Men da blikkenslagerne kiggede på det, kunne vi konstatere, at det var meget slidt. Det skulle renoveres inden for de næste ti år, og så tog vi det med i samme omgang. Det gamle kobber er pillet af træskelettet, og det nye kobber er monteret på det gamle skelet. Næsten hele skelettet er genbrug, siger Peder J. Madsen.

Administrerende hoteldirektør Peder J. Madsen (midten) fulgte med, da kobbertårnet og vindfløjen kom tilbage på sin plads mandag formiddag. Foto: Henrik Kruse
Annonce

Klar til 100 år

Renoveringen af tårnet løber op i cirka 400.000 kroner og vejrhanen - eller vindfløjen - er istandsat for cirka 50.000 kroner. En opgave som Bjarne Sørensen fra Jernsø Kunstsmedie tog sig af, og mandag kom han højt til vejrs, da han monterede den renoverede vindfløj.

- Jeg har tidligere lavet en vindfløj til et gods. Det er nogle år siden, og der var der også blikkenslager Jens Lauritsens Eft. ApS, der havde opgaven. Stålet er sandblæst og malet. Zinken er restaureret, og så er kronen, kuglen og hornet belagt med bladguld. Det er 23,75 karat guld. Det kan holde i mange år, fortæller Bjarne Sørensen.

- Jeg har tidligere lavet en vindfløj til et gods. Det er nogle år siden, og der var det også blikkenslager Jens Lauritsens Eft. ApS, der havde opgaven. Stålet er sandblæst og malet. Zinken er restaureret, og så er kronen, kuglen og hornet belagt med bladguld. Det er 23,75 karat guld. Det kan holde i mange år, fortæller Bjarne Sørensen (tv), fra Jernsø Kunstsmedie, der har renoveret vindfløjen, som er bedst kendt som en vejrhane. Foto: Henrik Kruse
Annonce
Kolding For abonnenter

Beboer i kolonihave, hvor lig blev fundet nedgravet: Gerningsmænd kan have efterladt seddel om gravearbejde

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Vejen

Fester tager overhånd og det flyder med glasskår og affald: Nu spærrer vikingerne område af for privatfester

Sydjylland For abonnenter

Pers bedste ven døde af at blive smittet på sygehuset: Nu har den 77-årige opfundet et våben til at udrydde smitsomme og livsfarlige bakterier

Navne For abonnenter

Morten har brugt 250.000 kroner på sin sportsvogn: Nu tør han ikke at køre i den

Sønderborg For abonnenter

Direktøren faldt pladask for frisøren: Jeg måtte ha' hende

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Aabenraa For abonnenter

Kom med indenfor: Unikt eller kitsch - Johanns hus er ikke som alle andres

Varde For abonnenter

Frygteligt syn mødte landmand: Skambidt kvie aflivet efter formodet ulveangreb på Skallingen

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

Sønderborg

78 år gammel kiosk slår dørene op for sidste gang: - Det er da virkelig vemodigt

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Esbjerg

Mystisk blomstertyveri i midtbyen: Ukendt gerningsmand har for anden gang klippet alle friske skud fra Eriks havekrukker – måske for at få en rus ud af at ryge dem

Tønder For abonnenter

Efter 13 udsendelser med Forsvaret tog Lars på dannelsesrejse - nu har hans liv fået ny mening

Navne For abonnenter

Forfatter Jakob Hero maler med ord: Inspirationen kommer fra en sønderjysk provinsby

Annonce