Annonce
Kolding

Luksushotel fik 20.000 teglsten og en vejrhane med guld

Taget på Hotel Koldingfjord er renoveret for i alt 11 millioner kroner. Mandag kom det renoverede kobbertårn med vejrhanen øverst på plads. Vejrhanen er belagt på bladguld. Der går 15-20 år, før kobbertårnet igen bliver irgrønt. Foto: Henrik Kruse

Ejerne af Hotel Koldingfjord har brugt 11 millioner kroner på et nyt tag, og samtidig har det nye kobbertårn fået en vejrhane, der er forgyldt med bladguld.

Kolding: Taget var utæt, og efter 100 år var stenene begyndt at krakelerede. Hotel Koldingfjord havde hårdt brug for et nyt tag, og den 1. marts var det store projekt færdigt efter seks måneder.

- Det er blevet godt. Der ligger 20.000 håndstrøgne teglsten fra et nordjyske teglværk, der har fire forskellige nuancer af sort. Det betyder, at når solen rammer, så får taget et spil. Det var ret tydeligt efter en renovering i 1990, hvor man skiftede en lille del af taget. Her var taget helt dødt, fordi teglstenene havde én farve. Nu har hele taget et spil, ligesom da det blev lagt for 100 år siden, siger administrerende hoteldirektør Peder J. Madsen, der erkender, at det har givet lidt "støj" at få et nyt tag. Derfor glæder han sig også over, at stilladserne er væk.

- Det er gået meget smertefrit, men det er også fedt, at det er kommet på plads. Det er så flot, og jeg glæder mig over det hver dag. Jeg luner mig ved tanken om, at det nye tag skal ligge i 100 år, siger Peder J. Madsen.

Annonce

Renovering

Pensionskassen for Sygeplejersker og Lægesekretærer, der ejer bygningerne, hvor Hotel Koldingfjord bliver drevet, har investeret 11 millioner kroner i et nyt tag og kobbertårn. Taget er lagt af DN Tømrer og blikkenslageropgaverne var lagt i hænderne på Jens Lauritsens Eft. ApS.

Hotel Koldingfjord har fået nyt tag, og mandag kom kobbertårnet på plads igen. - Det er gået meget smertefrit, men det er også fedt, at det er kommet på plads. Det er så flot, og jeg glæder mig over det hver dag. Jeg luner mig ved tanken om, at det nye tag skal ligge i 100 år, siger Peder J. Madsen. Foto: Henrik Kruse

Træskelet genbrugt

Det er ejerne af bygningen, Pensionskassen for Sygeplejersker og Lægesekretærer, der har investeret i den bevaringsværdige bygning, og selv om det i første omgang bare var taget, der skulle renoveres, så fik kobbertårnet også en tur, og mandag blev det løftet på plads sammen med en nyrenoveret vejrhane.

- Det var egentlig ikke planen, at tårnet skulle renoveres. Men da blikkenslagerne kiggede på det, kunne vi konstatere, at det var meget slidt. Det skulle renoveres inden for de næste ti år, og så tog vi det med i samme omgang. Det gamle kobber er pillet af træskelettet, og det nye kobber er monteret på det gamle skelet. Næsten hele skelettet er genbrug, siger Peder J. Madsen.

Administrerende hoteldirektør Peder J. Madsen (midten) fulgte med, da kobbertårnet og vindfløjen kom tilbage på sin plads mandag formiddag. Foto: Henrik Kruse

Klar til 100 år

Renoveringen af tårnet løber op i cirka 400.000 kroner og vejrhanen - eller vindfløjen - er istandsat for cirka 50.000 kroner. En opgave som Bjarne Sørensen fra Jernsø Kunstsmedie tog sig af, og mandag kom han højt til vejrs, da han monterede den renoverede vindfløj.

- Jeg har tidligere lavet en vindfløj til et gods. Det er nogle år siden, og der var der også blikkenslager Jens Lauritsens Eft. ApS, der havde opgaven. Stålet er sandblæst og malet. Zinken er restaureret, og så er kronen, kuglen og hornet belagt med bladguld. Det er 23,75 karat guld. Det kan holde i mange år, fortæller Bjarne Sørensen.

- Jeg har tidligere lavet en vindfløj til et gods. Det er nogle år siden, og der var det også blikkenslager Jens Lauritsens Eft. ApS, der havde opgaven. Stålet er sandblæst og malet. Zinken er restaureret, og så er kronen, kuglen og hornet belagt med bladguld. Det er 23,75 karat guld. Det kan holde i mange år, fortæller Bjarne Sørensen (tv), fra Jernsø Kunstsmedie, der har renoveret vindfløjen, som er bedst kendt som en vejrhane. Foto: Henrik Kruse
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce