Annonce
Erhverv

Luksushotel vil være bæredygtigt: Har fjernet eksotisk frugt fra morgenbuffeten

På den store morgenbuffet serverede Hotel Koldingfjord tidligere en eksotisk frugtsalat med melon, ananas og druer. Men for at reducere CO2-udledningen er frugterne nu erstattet med æbler fra Fyn, som gæsterne selv kan skære ud, fortæller Peder J. Madsen, der er administrerende direktør på Hotel Koldingfjord. Foto: Søren Gylling
Ananas og meloner, der skal transporteres langt, er røget ud af hensyn til klimaet på Hotel Koldingfjord. I stedet er der fynske æbler på morgenbuffeten, hvor gæsterne selv fjerner kernehuset med en udstikker.
Annonce

Kolding: Honningmeloner, ananas og druer forsvandt i december fra morgenbuffeten på Hotel Koldingfjord. I stedet for frugtsalaten er der nu økologiske æbler fra Fyn, som gæsterne selv kan skære ud.

Ved udgangen af januar bliver kaffen økologisk, og til februar er husets rød- og hvidvin, der i dag kommer fra Californien, skiftet ud med en italiensk vin, så dråberne ikke skal transporteres tværs over kloden.

- Vi slæber tonsvis af honningmeloner, vandmeloner og ananas hjem til hotellet. Hvorfor kunne vi ikke bruge nogle gode danske æbler, når de er i sæson? Og når æblerne ikke er i sæson, kunne vi hente nogle økologiske æbler fra Tyskland. Det må trods alt være bedre, end vi sejler frugt rundt om hele kloden, siger Peder J. Madsen, der er administrerende direktør på Hotel Koldingfjord. Han understreger, at hotellet bare har taget første skridt mod at drive et mere bæredygtigt hotel.

- For et års tid siden ville jeg selv have sagt slap nu af, når vi talte bæredygtighed.

Peder J. Madsen, administrerende direktør på Hotel Koldingfjord

Annonce

Vi taget et valg

Ideen med meloner kom på et møde i restauranten i december, og 2020 blev skudt i gang med et kickoff-arrangement, der tog udgangspunkt i FN’s Verdensmål. De nye vinde betyder, at bæredygtighed er blevet et tema i stort og småt, men gæsterne kan fortsat nyde en oversøisk vin, og hvis gæsten vil have ananas til et arrangement, så kan det også lade sig gøre.

- Vi har taget nogle små skridt, men vi er ikke hellige. Kommer der nogle gæster, der gerne vil have ananas og melon, så finder vi ud af det. Vi serverer jo også kaffe. Nu er den bare økologisk. Men det bliver jo fortsat transporteret fra Brasilien til Kolding. Vi har taget et valg, så vi skifter til fairtrade kaffe og de knap 6000 flasker af husets rødvin, de bliver skiftet ud med vine fra Italien, så der er mindre transport, siger Peder J. Madsen, der selv har flyttet sig, når det gælder dagsordenen omkring bæredygtighed og klima.

De nye tider betyder også, at hotellet fremover vil lave et CO2-regnskab.

- For et års tid siden ville jeg selv have sagt slap nu af, når vi talte om bæredygtighed. Jeg kan godt lide komfort, store håndklæder og eksotiske frugter. Jeg kan godt lide at leve livet. Men i dag synes jeg, det handler om at træffe nogle aktive valg, siger Peder J. Madsen.

Annonce

Det føles rigtigt

Der er dem, der vil sige, at det her er et pr-stunt. Hvad vil du sige til dem?

- Det må de gerne sige. Men vi gør det, fordi vi synes, det føles rigtigt. Det handler for os om at finde en balance. Vi bliver ved med at drikke kaffe fra Brasilien for eksempel. Nu har vi bare taget et aktivt valgt i forhold til, hvad det er for noget kaffe vi køber. Vi skal også kunne leve, men vi skal gøre det med omtanke, og vi kan drive hotellet med omtanke, siger Peder J. Madsen, der også har mødt gæster, der synes, det er noget pjat, at hotellet har fjernet ananas og melon.

- Jeg har mødt gæster, der har skældt ud over, at ananassen og melonen er væk. Og jeg tror også, der er kollegaer, der har siddet og talt om FN’s Verdensmål, og næste dag, når det skal føres ud i livet, så er det ikke sagen. Sådan er det, når man skal lave nye vaner. Vi skal arbejde med det. Der er da også nogle, der siger til mig, om jeg ikke skal skifte min Mercedes, der er en dieselhakker, ud. Det skal jeg. Men det bliver ikke lige nu. Vi kan ikke ordne det hele på en gang, siger Peder J. Madsen.

FN's Verdensmål

På kickoff-arrangementet på Hotel Koldingfjord i januar udvalgte medarbejdere på hotellet fire af FN’s Verdensmål, der skulle prioriteres, og der er udnævnt en ambassadør for bæredygtighed i hver afdeling. De fire verdensmål, der er ekstra fokus på er: Sundhed og trivsel, kvalitetsuddannelse, bæredygtig energi og ansvarligt forbrug og produktion. FN’s 17 Verdensmål for bæredygtighed blev vedtaget af verdens stats- og regeringsledere på et topmøde i 2015, og de skal sætte en kurs mod en mere bæredygtig planet.

Som en del af at drive et lidt mere bæredygtigt hotel har Hotel Koldingfjord besluttet, at fra slutningen af januar bliver der udelukkende serveret økologisk kaffe på hotellet. Kaffen er produceret efter fair trade-principper. Samtidig er man begyndte at slukke kaffemaskinerne, så de ikke er tændt hele natten. Foto: Søren Gylling
Sidste år blev der drukket knap 6000 flasker af husets rødvin, og for at reducere CO2-udledningen har man skiftet den californiske vin ud med økologisk vin fra Italien. Der vil fortsat blive solgt oversøiske vine, men da husets rødvin er den mest populære vin, så er det et lille skridt i den rigtige retning. Foto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce