Annonce
Sydjylland

Luksusrestauranter er magnet for turister

Lige øst for Flensborg og tæt på Danmark ligger hotellet Alter Meierhof, hvor stjernekokken Dirk Luther har hentet to Michelin-stjerner. Foto: Martin Ziemer/nordpool
Kun tre procent af turisterne efterspørger ren luksus ved besøg i Slesvig-Holsten. Men de knap så pengestærke kommer for at sole sig i de rige og berømtes glans.

KIEL: Mens de færreste forbrugere har kreditkort eller budget til at spise de dyreste restauranter og bo på fem-stjernede hoteller i Slesvig Holsten, er de eksklusive spisesteder og hotelsenge afgørende for at trække andre knap så købestærke turister til, mener forskere.

- Man vælger ikke direkte at rejse dertil på grund af de dyre restauranter med Michelin-stjerner. Men fordi det er populært blandt rige og kendte mennesker, som kommer der, siger Bente Grimm, forskningsleder på instituttet for forskning i turisme og badesteder (NIT) i Kiel.

Annonce
Man vælger ikke direkte at rejse dertil på grund af de dyre restauranter med Michelin-stjerner. Men fordi det er populært blandt rige og kendte.

Bente Grimm, turistekspert.

Stjerner er magnet

Restauranter med stjerner fra den franske Michelin-guide og dyre hoteller er med til at give et område som Slesvig-Holsten et positivt image, der tiltrækker flere turister.

- For eksempel har øen Sild et eksklusivt image, som også tiltrækker mange andre turister, mener Manuela Schütze, der er kommunikationschef hos den slesvig-holstenske turistsamarbejde.

Andelen af gæster, der tager på luksusrestauranter og fine hoteller kommer typisk på kortere ophold som for eksempel en weekendtur.

- Ofte er det rejser, som er gaver. Som for eksempel hvis mormor har fødselsdag, hvor flere bidrager til at give hende en tur på en dyr restaurant. Det kan også være, at man vil belønne sig selv med lidt ekstra godt på et weekendophold, siger Bente Grimm..

Hun peger på, at de seneste analyser fra NIT viser, at kun tre procent af turisterne udelukkende går efter luksus uden at tænke på pengepungen, når de tager på ophold på fem eller flere dage i Slesvig-Holsten,.

Når det gælder overnatningen er det fire procent af rejserne til Slesvig-Holsten, hvor de besøgende på et længere ophold tager et hotel i den bedste ende af skalaen uden at tænke på prisen.

Ferie er fest

Ifølge Bente Grimm er ferien den fineste tid på året for tyskerne.

- Og derfor er man villig til at spendere flere penge i ferien, end man ellers er normalt, siger hun.

Slesvig-Holsten har 13 restauranter med Michelin-stjerner, og det samme antal finder man i Hamborg. Danmark har 27 restauranter med en eller to Michelin-stjerner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Danmark

I Nordjylland har de flyttet et fyrtårn: Men det er ikke første gang, en fantastisk flytning vækker opsigt

Annonce