Annonce
Esbjerg

Lycium præsenteret på Fanø: Realistisk med en tidsramme på fem år

Det var arkitekt og partner hos Bjarke Ingels Group, David Zahle, der fremlagde planerne for Lycium for omkring 100 fremmødte i kantinen på Fanø Sundhedscenter. Foto: Chresten Bergh
Fanø Kommune, Bjarke Ingels Group og initiativtager Steen Lassen fremlagde lørdag eftermiddag de storstilede planer for det nye besøgscenter Lycium ved Fanø Bad.

Fanø: Omkring 100 gæster mødte lørdag eftermiddag frem i kantinen på Fanø Sundhedscenter, hvor planerne for Fanøs nye naturhistoriske, udstillings- og formidlingssted, Lycium, blev præsenteret.

Bag præsentationen stod initiativtager Steen Lassen, Fanøs borgmester Sofie Valbjørn, Jesper Bartholdy fra Københavns Universitet, der er formand for forskningsudvalget under Nationalpark Vadehavet samt arkitekt David Zahle fra Bjarke Ingels Group, der har udviklet tegningerne til det spektakulære bygningsværk ved Fanø Bad.

- Det er idag, dialogen om Lycium begynder. Vi er stadig på et meget tidligt stadie i forløbet, men dette kan blive til stor glæde for alle, der holder af Fanø, og det vil blive et fuldendt, storslået projekt, der vil ramme helt rigtigt på Fanø, selvom der stadig ligger et stort arbejde med at få det virkeliggjort, sagde Sofie Valbjørn, efter hun havde budt velkommen til præsentationen, som Fanø Byråd bakker op om.

Herefter redegjorde Steen Lassen, hvis tipoldefar kom til Fanø i 1870'erne, om sin fascination af Fanøs natur, og hvordan han gerne vil bidrage til, at at andre kan få den samme oplevelse af Vadehavet, som han selv har.

- Min farfar kom til kurhotellet ved Fanø Bad i 1901, og han blev så betaget af området og naturen, at han sagde, at hvert øjeblik udenfor Fanø var et spildt øjeblik i hans liv, sagde Steen Lassen.

Bukketorn

Lycium er det latinske latinske navn for planten bukketorn, der går i et med klitterne på samme måde, som BIG's nye projekt ved Fanø Bad vil gøre det. Bukketorn blev hjembragt af Fanøs sømænd fra Kina, og historien om planten er på den måde også historien om Fanøs kultur og historie.

Arbejdsgruppen bag Lycium har holdt møder med blandt andet Vadehavscentret og Tirpitz for at være sikre på, at man bedst muligt supplerer hinanden på den danske Vestkyst istedet for at overlappe.

Fem år

Bjarke Ingels' familie stammer oprindeligt fra Sønderho, og da David Zahle og Bjarke Ingels besøgte Steen Lassen på Fanø for at opleve landskabet og høre om idéerne, tog tankerne hurtigt fart, og vinden, havet og mødet med et landskab ulig noget andet i Danmark, gav inspiration til at skabe noget helt nyt.

- Vi ville lave noget, der var i pagt med naturen, og på en måde næsten bliver mere natur end en bygning, sagde David Zahle og forklarede for de fremmødte, hvordan de skulle forestille sig, at man tog et tæppe og lagde ned over et område på 1000 kvm i klitterne ved Fanø Bad. Så løfter man tæppet lidt op i den ene side, hvor udsigten skal være og der, hvor indgangen skal være, ligesom folk skal kunne gå hen over taget til en picnic og nyde udsigten.

David Zahle forklarer, at han ikke kan give en fast pris på projektet på nuværende tidspunkt, fordi der stadig er for mange uafklarede forhold. Selvom man endnu er på et tidligt stadie i processen, anser David Zahle Lycium som realistisk indenfor en ganske kort årrække, hvis man får naturfredning og lokalplan på plads, og økonomien bliver tilvejebragt.

- Vi har ingen datoer for noget endnu, men hvis vi regner med, at det tager to år at afdække forholdene omkring økonomi og naturfredning, et år til udarbejdelse af lokalplan og to år til at bygge det, så mener jeg det er realistisk, at vi har Lycium indenfor en tidsramme på omkring fem år, siger David Zahle.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Lykkelig dag: Nygift provst blev fejret på sin 60 års fødselsdag

Danmark

Onsdagens coronatal: Nu er over 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Sydjylland

Følg med her: Massiv kø på motorvejen mod Esbjerg

Annonce
Annonce
Annonce
Tønder

Butikscenter står snart halvtomt: Kommunen arbejder på femte år videre med at etablere lyskryds i området

Esbjerg For abonnenter

Fængselsdom: 21-årig mand voldtog hash-lammet kvinde to gange efter at have givet hende en stærk joint

Aabenraa

Om et år går det løs: Lokal vognmand skal hente de nye affaldsbeholdere

Billund For abonnenter

Sosu-elever hos bedemanden: Døde slipper en vind, når man flytter dem - og det er helt naturligt

Kultur

Gror den til? Museum skal vurdere vedligehold af gammel ruin

Kolding For abonnenter

Voldtægtssag skaber utryghed hos beboere i ungdomsboliger: - Jeg føler hele tiden, jeg skal gå og holde øje med, hvem der render rundt her

Vejen

Voldsomt dobbelt-uheld på Esbjergmotorvejen: Mand hastet på hospitalet

Sydjylland

Følg med her: Massiv kø på motorvejen mod Esbjerg

Esbjerg For abonnenter

Havnearbejdere strammer skruen: Blokade om undervandsbåd lammer Esbjerg Havn

Danmark

Hun så sin konto gå i nul, mens hun talte i telefon med svindleren

Haderslev

Sundplejen går til modangreb: Stævner kommune for millionbeløb

Sønderborg For abonnenter

Ulkebøldam: Rensningen er begyndt, men slutdato er stadig ukendt

Nordtyskland

Stor kontrol: Bulgarsk lastbilchauffør var undervejs med ubetalt kæmpebøde og smuglercigaretter

Annonce