Annonce
Sønderborg

Lygtepælejagt: Så er valgkampen rigtig i gang

Tanken med den kunstneriske plakat, som L:Ron:Harald har malet, er, at valgplakaterne kan få et liv efter valget. Foto: Timo Battefeld
Lørdag middag præcis klokken 12 er det tilladt for folketingskandidater at hænge valgplakater op. Benny Engelbrecht (S) har i Sønderborg hængt plakater op, som er malet af rapper og grafittikunstner Lars Jensen alias L:Ron:Harald.

Sønderborg: Folketingskandidater Benny Engelbrecht (S) og Ellen Trane Nørby (V) var lørdag middag på lygtepælejagt i og omkring Sønderborg. Fra klokken 12 kunne alle kandidater i hele landet hænge valgplakater op til folketingsvalget.

Benny Engelbrecht (S) begyndte dagen med at hænge valgplakat nr. 138 op foran den gamle kunstskole på Brorsonsvej ved Løkken i Sønderborg. En passende placering, da de nummererede valgplakater er malet af den sønderjyske rapper og grafittikunstner Lars Jensen alias L:Ron:Harald.

- Vi har holdt plakaten hemmelig i halvandet år. Jeg har det originale maleri derhjemme, som kun få har set. Det skal stå på mit kontor i Christiansborg, fortæller Benny Engelbrecht (S).

250 grafitti-valgplakater er i omløb, og efter valgkampen er det tilladt for alle at tage en plakat ned og beholde den.

Benny Engelbrecht (S) og Lars Jensens samarbejde går helt tilbage til valgkampen i 2007, hvor L:Ron:Harald udgav valgsangen Respekt for Engelbrecht til ære for Don E.

Annonce
Ellen Trane Nørby (V) er glad for den lange valgkamp, for det giver god tid til at gå i dybden med partiernes mål. Foto: Timo Battefeld

Ro på i lang valgkamp

Over middag hængte sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) sine valgplakater op ved Dybbøl Banke. Plakaterne er for hende en vigtig tradition:

- Det er ligesom, når cirkus kommer til byen. Nu sker det, at folk bliver rigtig opmærksomme på valgkampen, siger Ellen Trane Nørby (V).

Der er ikke den store rift om lygtepælene i Sønderborg-området, og det kan skyldes den lange udsigt til valgdagen.

- Jeg kan godt mærke, at der ikke er så meget stress på som ved en valgkamp på 19 dage, fortæller Ellen Trane Nørby (V).

Hun havde datteren Vigga med som hjælper til ophængningsarbejdet.

Plakater deler vandene

Analyseinstituttet KMD har udgivet en ny rapport, hvor 2000 danskere er blevet spurgt om deres holdning til valgplakaterne. Her siger lidt over en tredjedel, at plakaterne er gammeldags og en fjerdedel ønsker, at de helt skal forbydes.

En fjerdedel siger dog også, at plakaterne er en god tradition og hver femte mener, at det giver et godt kendskab til kandidaterne.

Benny Engelbrecht (S) genbruger sine plakater fra folketingsvalget 2015, så han har efter eget udsagn tabt otte kilo for at ligne sig selv for fire år siden. Foto: Timo Battefeld
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce