Annonce
Esbjerg

Lynmøde sat i stand om ledsager til ordløs handicappet

Esbjerg Kommune har hurtigt fået sat et møde i stand mellem Nikolaj, hans familie og sagsbehandlerne. Arkivfoto: Lars Lau Thygesen.
Allerede tirsdag aften i næste uge er der arrangeret lyn-møde med den 27-årige udviklingshæmmede Nikolaj og hans familie i forbindelse med Esbjerg Kommunes stop for hans ledsageordning. Vi skal finde en løsning til Nikolaj, siger formanden for Social & Arbejdsudvalget i Esbjerg Kommune.

Esbjerg Kommune reagerer nu hurtigt i sagen om den administrative fratagelse af den såkaldte ledsageordning til den 27-årige Nikolaj, der er udviklingshæmmet, har et meget begrænset sprog i form af fire ord og kommunikerer ellers ved tegn og fagter.

Allerede tirsdag aften i næste uge klokken 18.00 er der møde med Nikolaj og hans familie om sagen, oplyser formanden for Social & Arbejdsmarkedsudvalget, Henrik Vallø (Borgerlisten), til JydskeVestkysten.

Sagen er kort fortalt den, at Nikolaj, der bor på et kommunalt bosted, i årevis været visiteret til den såkaldte ledsageordning, men som JydskeVestkysten onsdag kunne fortælle, har Esbjerg Kommune standset ledsageordningen med den begrundelse, at "du ikke selvstændigt giver udtryk for, hvad du ønsker at bruge ledsageordningen til".

Annonce

Kort om sagen

  • At Esbjerg Kommune er klar over, at ledsageordningen er vigtig for Nikolaj, fremgår af brevet den 12. december, som er sendt til Nikolaj:
  • "Vi er opmærksomme på, at du er glad for ledsageordningen, og at du gør brug af ordningen. Vi er opmærksomme på, at du ikke selvstændigt vil kunne komme til aktiviteter, som har din interesse".
  • Alligevel er han ikke længere berettiget til ordningen, og den beslutning bunder i henhold til brevet i følgende: "Vi lægger vægt på, at du ikke selvstændigt giver udtryk for, hvad du ønsker at bruge ledsageordningen til. Vi er opmærksomme på, at det er ledsageren, som kommer med forslag. Vi vurderer, at du ikke efterspørger at komme ud til frit valgte aktiviteter. Vi vurderer derfor, at du ikke er omfattet af personkredsen til ledsageordning".
  • I henhold til "Bekendtgørelse om betingelser for ledsageordningen efter serviceloven" indeholder ledsageordningen ikke socialpædagogisk bistand, men udelukkende ledsagelse til aktiviteter, som brugeren selv bestemmer indholdet i, og ordningen er således begrænset til personer, der kan efterspørge individuel ledsagelse uden socialpædagogisk indhold.
  • Efterspørgslen kan dog også være non-verbal.
  • I Nikolajs tilfælde er det ledsageren, der sammen med Nikolaj planlægger, hvad de skal lave sammen næste gang. Nikolaj kommer ikke selv til personalet for at give udtryk for, hvad han kan tænke sig. Ifølge Esbjerg Kommune er det Nikolajs ledsager, der kommer med forslag til, hvad de skal.

Ledsager foreslår ting

Ifølge Esbjerg Kommunes egen fremstilling af sagen i det brev af 12. december 2019, hvor Nikolaj gives afslag på fortsat ledsagelse efter - ifølge Nikolajs mor - otte år med ledsageordning, er Nikolaj glad for ledsageordningen.

Ordningen bruger han til at komme ud og spise - for han kan ikke selv finde vej, og han er ikke trafiksikker - gå i biografen og i Legoland, til at komme på gåture ved stranden og til at købe julegaver. Ifølge kommunens sagsfremstilling taler ledsageren for Nikolaj, når de er ude sammen, og ledsageren må også guide ham til at finde de rigtige penge i pungen, når der skal betales - han kan eksempelvis ikke selv købe billetter. Videre fremgår det, at Nikolaj dog med tegn er i stand til at give udtryk for, at han eksempelvis gerne vil have en burger, og at han selv kan "øse maden op ved buffet". Desuden at han er "høflig" og "meget beskeden".

Men, skriver kommunen, "vi lægger vægt på, at du ikke selvstændigt giver udtryk for, hvad du ønsker at bruge ledsageordningen til. Vi er opmærksomme på, at det er ledsageren, som kommer med forslag.

Alternativt tilbud

Henrik Vallø, hvad håber du, der kommer ud af mødet?

- At vi finder en løsning, der tilgodeser Nikolaj. Jeg synes ikke, det er o.k., at man tager ledsageren fra ham, som han har gjort brug af igennem alle de år. Men jeg kan umiddelbart ikke se, at han ikke skulle være berettiget til ledsageordningen, for Nikolaj kan jo efter det oplyste godt give udtryk for, hvad han ønsker.

Men hvis konklusionen på granskningen af sagen alligevel bliver, at kommunen i sin tid begik en fejl, og Nikolaj alligevel efter lovens bekendtgørelse ikke tilhører personkredsen, der kan få ledsageordning, hvad skal der så ske?

- Jeg synes ikke, det skal handle om paragraffer og andre tekniske ting, men så skulle han jo bare have et alternativt tilbud efter en anden paragraf. Han har jo vist et behov for ledsageordning, som han er glad for. Han har gjort brug af den til alt muligt, og så er det jo nok, fordi han ønsker den. Om han kan formulere det direkte, synes jeg ikke er interessant.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dronningens jernnæve

Der er nærmest altid uro i det engelske kongehus, og den seneste tid har uroen haft den iltre prins Harry som omdrejningspunkt. Prins Harry er bror til prins William, der en dag bliver konge, og yngste søn af prins Charles og prinsesse Diana, og sammen med sin kone, den borgerligt og amerikansk fødte hertuginde Meghan, ønsker han at trække sig som såkaldt seniormedlem af kongefamilien. Det er blandt andet ønsket om mere privatliv, der har bragt det unge ægtepar på disse tanker. Den engelske dronning Elisabeth har reageret ved at efterkomme parrets ønske, men samtidig også frataget dem retten til at kalde sig "kongelige højheder", frataget dem retten til at modtage apanage ligesom de to skal tilbagebetale cirka 20 millioner kroner for den nylige renovering af deres residens Frogmore Cottage. Der er langt fra det engelske til det danske kongehus, men dronning Elisabeths beslutning virker klog. Selv om man som kongelig er født ind i en særlig skæbne, er der historisk flere eksempler på, at medlemmer af forskellige kongehuse har frasagt sig disse nedarvede privilegier. I England synes dronningens holdning klar: Hvis du ikke vil arbejde som kongelig, får du heller ikke løn som kongelig. Dette spørgsmål kommer vi uden tvivl også til at diskutere inden længe her i Danmark, idet der i kongehuset lige nu er usædvanligt mange børn. En del af disse vil formentlig heller ikke som voksne kunne fylde en tilværelse ud inden for kongehuset, og derfor vil den til den tid siddende regent i samråd med regering og Folketing skulle træffe beslutninger i samme boldgade som dronning Elisabeths. Et kongehus med nedarvede privilegier er egentlig som konstruktion en anakronisme, men da eksempelvis det danske kongehus nyder massiv folkelig opbakning, er det i praksis en ganske demokratisk indretning. Imidlertid hviler en del af populariteten utvivlsomt på en bred accept af forholdet mellem aflønning og indsats, og her er det klart, at medlemmer af kongehuset for at få apanage skal arbejde for pengene.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];