Annonce
Indland

I snart to uger er under én procent testet positive i lyntest

Mandag blev der registreret 112 positive prøver i de lyntest, som private selskaber udfører for staten. (Arkivfoto). Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Mandag blev der i 27.740 lyntest registeret 112 positive svar. Positivprocenten var dermed 0,40.
Annonce

For 12. dag i træk har under én procent af de foretagne lyntest vist et positivt svar for coronavirus.

Mandag er der således fundet 112 positive svar i 27.740 lyntest. Det viser tal fra selskaberne Falck, SOS International, Carelink og Copenhagen Medical, der foretager lyntest af borgere på statens regning.

Andelen af positive svar i forhold til antallet af prøver ligger på 0,40 procent. Det er den andel, man også betegner som positivprocenten.

Med mandagens testsvar skal man fortsat tilbage til 13. januar for at finde det seneste døgn, hvor positivprocenten har ligget over én. Dengang var det 1,16 procent af de foretagne prøver, der viste et positivt svar for coronavirus.

I de lyntest, som de private selskaber foretager, får man foretaget en podning i næsen. I halvanden måneds tid har det været gratis at få lavet en sådan test hos en af de fire udbydere.

Der har længe hersket en del usikkerhed om, i hvor høj grad man kan stole på resultatet af lyntest.

Tirsdag morgen har danske forskere offentliggjort resultaterne af et endnu ikke fagfællebedømt studie, der sammenligner resultaterne af de to forskellige testmetoder. Det er sket ved, at nogle borgere er testet med både lyntest og den såkaldte pcr-test på samme tid.

Studiet viser blandt andet, at lyntest har en følsomhed på 70 procent. Det betyder, at de fanger 70 procent af de coronapositive, som pcr-test fanger. Pcr-test er de test, der foregår ved podning i halsen.

Forskningsprojektet er et samarbejde mellem Rigshospitalets Afdeling for Øre-Næse-Halskirurgi og Audiologi, Statens Serum Institut samt Region Hovedstadens Akutberedskab. Fordi det endnu ikke er fagfællebedømt, skal resultaterne skal tages med forbehold.

Studiet blev gennemført i dagene mellem jul og nytår, hvor 4697 borgere blev podet for coronavirus med både en pcr-test og en lyntest i Testcenter Taastrup.

Resultaterne fra studiet viser, hvor effektiv lyntest er til at få samme resultat som pcr-test, og i hvor høj grad testpersonerne kan stole på resultatet, alt efter om det påviser smitte eller ej.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Esbjerg

Vejen til en normal hverdag: Her får du de to stik mod covid-19

Danmark

Overlæge: Jeg har aldrig set en så langvarigt kritisk syg patient på intensiv som Flemming

Annonce