Annonce
Sønderborg

Lysabild har fået genforenings-skulptur

Den tyske kunstner Jo Köster sætter Sønderborg Kommunes sjette genforeningsskulptur op i Lysabild - den hedder "Walking Through". Foto: André Thorup
Billedhuggeren Jo Köser fik varmen, da han onsdag monterede sit genforeningsværk "Walking Through" i Lysabild.

Sydals: Sveden løb, da kunstneren Jo Köser fra  Hamborg monterede sit kunstværk "Walking Through" - eller går igennem - i krydset ved Lysabild Børneunivers.

- Går igennem fortiden ind i fremtiden. Går igennem alt, siger Jo Köser i en kort pause, hvor det er tid for at drikke et glas vand.

Her fra landevejen kan man se den store jernskulptur sat på beton, og det er værk nummer seks af syv kunstværker, der fortolker 100-året for Genforeningen. Det er et af Sønderborg Kommunes fyrtårnsprojekter kaldet "Sønderborg Spejlinger 2020".

Annonce

Det samlede fyrtårndsprojekt er på cirka en million kroner, og det er støttet af Fabrikant Mads Clausens Fond.

Kunstnerens ord

Om sit kunstværk beskriver billedhuggeren:

"Skulpturen består af to menneskelige figurer (positiv og negativ) som silhouetter af 20 millimeter stærke stålplader, som er sat ind i hinanden i en ret vinkel . En positiv silhouette af en gående menneskelig figur, som skrider igennem en dør.

I døren står der endnu en menneskelig figur, dog som negativ silhouette, altså skåret ud af døren. En dør er altid en grænse, men også en gennemgang fra et rum til et andet. Legen med negative og positive silhouetter er en leg med fortiden og nutiden. Den negative silhouette (skåret ud af døren) står for fortiden.

Den genspejler symbolsk repressionen før Danmarks Genforening. Det er en stående figur med åbne hænder. Det er en statisk, forsvarsløs figur – stilstand. Den positive silhouette står for nutiden. En figur skrider igennem en dør, gennem en grænse. Den genspejler Genforeningen. Den bevæger sig fremad og skrider gennem fortiden.

Den symboliserer fremskridt – bevægelse.

Et andet aspekt, som er meget vigtigt, er, at skulpturen først kan forstås, når iagttageren bevæger sig. Man skal selv bevæge sig for at erfare skulpturen, for at sanse den som en helhed. Skulpturens stål, som i starten er antracitfarvet vil i tidens løb oxidere. Den vil få en oxidbrun patina.

Denne patina er ikke blot jernets oxid, den betyder også tid, og tiden står aldrig stille. På den måde, som alt forandrer sig og altid går videre. – Stilstand findes ikke, alt er i bevægelse."

Annonce

Unikt i Lysabild

I hvert fald kan Leif Tandrup godt lide den. Han fulgte monteringen onsdag - og han har faktisk været tæt involveret i hele projektet.

- Vi havde to muligheder. To skitser, og jeg har hele tiden godt kunnet lide denne skulptur. Den anden ville sikkert være fin også - den handlede måske mere om Lysabild. Et træ - du ved lyset i abild - i æbletræet. Men den ville sikkert være fin, men måske ikke handle så meget om Genforeningen, siger han.

Anne Bertam er projektkoordinator for markeringen af Genforeningen i Sønderborg Kommune. Hun var lige forbi med en flaske vin til kunstneren.

- Det unikke ved projektet her i Lysabild er, at her har de lokale været ekstraordinært engageret.  Ikke mindst Leif, fortæller hun.

Leif Tandrup var involveret igennem sit tidligere aktive virke i Lysabild Sognehistoriske Forening.

Den tyske kunstner Jo Köster sætter Sønderborg Kommunes sjette genforeningsskulptur op. Foto: André Thorup
Den tyske kunstner Jo Köster sætter Sønderborg Kommunes sjette genforeningsskulptur op. Foto: André Thorup
Den tyske kunstner Jo Köster sætter Sønderborg Kommunes sjette genforeningsskulptur op. Foto: André Thorup
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Ejere af landejendom har mistet alt i kraftig brand: - Vi overlevede. Og det er det vigtigste

Aabenraa For abonnenter

Genforeningen betyder også meget i Kongehuset: Derfor er det vigtigt for både dronningen og sønderjyderne, at hun er med til fejringen

Annonce