Annonce
112

Lystbåde løsnet så de drev ned ad åen: Sejlere frustrerede over tre gange hærværk

Dan Spangsberg og Dorit Frederiksen efter tredje weekend med hærværk. Foto: Morten Nielsen
Motorbådene i Varde er store og dyre. Når nattelivet lukker på de lyse sommermorgener, så begås der hærværk mod bådene. Det har desværre været tendensen denne sommer.

Varde: I de seneste tre weekender er en række af lystbåde samt udflugtsbåden Æ Skiw ramt af hærværk på havnen i Varde.

Værst var det i weekenden for en uge siden, da fem både fik fjernet fortøjningerne. Én af motorbådene drev cirka 500 meter ned ad åen, hvor den altså blev fundet. Heldigvis blev båden ikke beskadiget, og den beskadigede heller ikke andre både eller ting, da den drev herreløs med strømmen.

Turbåden Æ Skiw blev også løsnet, så den kun hang i en ledning. De øvrige tre både var låst med wire og hængelås, så det på den måde ikke var nok at fjerne fortøjningerne. Skibene hang i låsen.

I den båd, der drev, var der forsøg på at komme i maskinrummet, men et muligt forsøg på at få motoren i gang mislykkedes.

Annonce
Vi har nu politianmeldt hærværket i de tre weekender.

Dorit Frederiksen, kasserer, Varde Sejlklub

Hærværk mod ti både

I denne weekend har cirka ti både været udsat for hærværk. Fra den ene båd er der stjålet en brandslukker - en pulverslukker - og den er tømt ud over siderne på en række både.

Blandt andre har formanden for Varde Sejlklub, Dan Spangsberg, fået sin båd sprayet til med pulver.

- Det kan vaskes af, siger Dan Spangsberg.

Men det kræver noget knofedt.

Fælles for hærværket mod ti både i weekenden er, at kistebænke og køleskabe er rodet igennem. Pudsigt nok lod man nogle øl stå, oplyser Dan Spangsberg, som fik åbnet køleskabet.

Svært at låse bådene

I den første af tre weekender i træk blev cirka fire både gennemrodet. Her forsvandt også en pulverslukker, den blev dog ikke udløst.

Hærværket gik også ud over Dorit Frederiksens båd. Hun er kasserer i Varde Sejlklub. Hun fik båden gennemrodet.

- Nogle har lås ind til båden, men til cockpittet er der jo presenning, siger Dorit Frederiksen om hærværket mod lystbådene, som repræsenterer store værdier.

Fælles for hærværket er, at det sker om tidligt om morgenen, når nattelivet i Varde så småt lukkes.

Natten til søndag var en vagtmand med egen båd nede at bese havneområdet efter at have været på job på Owen Luft Kånsert i Nordenskov.

- Klokken 01.30 var der ikke sket noget. Søndag morgen opdagede vi hærværket, siger Dorit Frederiksen.

Dan Spangsbjerg fik sprayet pulver på den udvendige side af båden. Foto: Morten Nielsen

Både ligger tæt på natteliv

Bådene ligger nær Torvegadebroen, som igen er tæt på Vardes centrum med natteliv.

- Vi har nu politianmeldt hærværket i de tre weekender samlet, siger Dorit Frederiksen.

Desuden overvejer sejlklubben nu at sætte et vagtfirma på - ligesom medlemmerne hyppigere vil tage en tur ud i sommermorgenerne og kigge.

Dan Spangsberg anfører, at der er mulighed for overvågning i bådene.

- Vi håber selvfølgelig, at vi kan appellere til, at hærværket stopper, siger Dorit Frederiksen.

Hun håber desuden, at politiets patruljer i nattelivet kommer til at omfatte bredderne at Varde Å, hvor den imponerende flåde af motorbåde på til og med 35 fod ligger.

Annonce
Forsiden netop nu
Billund

BUSK-gudstjeneste i Grindsted Kirke

Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Aabenraa

Kæmpe narkofangster ved grænsen

Kolding For abonnenter

Ansatte skal væk: Mindst 100 stillinger på skoler og daginstitutioner ryger i sparerunde

Annonce