Annonce
Haderslev

Lyt med: It-svindlere rammer igen og igen det samme telefonnummer

”Hjælpsomme” supportere vil beskytte din pc mod fiktive hackere. Og så vil de selv overtage kontrollen med den.

HADERSLEV: It-svindlere bliver ved med at spilde min tid, og jeg deres. I et par uger har udenlandske såkaldte it-supportere, som påstår, at de ringer fra Microsoft, kimet danskere ned under påskud af ville hjælpe mod hackere.

We don't have the exact locations. They can be for Germany, Russia og anyware in the world.

James Peters

Mindst tre gange har jeg nu fået opkald fra dem. Under de første to opkald var det personer med tydelige indiske accenter, der ringede.

Mandag var sprogbilledet lidt mere broget. Den første lød som om, han talte engelsk med tysk accent. Det ville også give lidt mening, for det nummer han ringede op fra, så ud til at være i Tyskland: +49 ....

Annonce

Han forklarede, at der var et problem med min computer, og spurgte, om min enhed var tændt, og stillede om til en anden mand, som han kaldte ”senior technician”.

Den nye person kaldt sig James Peters og påstod, at han ringede fra Austin i Texas. Han lød også lidt amerikansk. Han ville hjælpe mig med mit problem. Igen skulle jeg trykke på Windows-tasten og ”r”. Det tog lidt tid, fordi jeg fumlede usædvanlig meget.

Måske skræmmer det nogle pc-brugere, at flere udenlandske IP-adresser er forbundet til deres pc. Men det er helt almindeligt. Screenshot

Men han fortalte, at nogle tilfældige IP-adresser var forbundet til mine enheder.

– Vi har ikke de nøjagtige steder lige nu, men de kan være Tyskland, Rusland eller hvor som helt i verden, forklarede James Peters på engelsk.

Men han var dog klar over, at jeg sad i Danmark.

Nå, men i den lille ”kør” boks, som dukkede op, skulle jeg nu skrive ”cmd”. Det var lige meget, om det var store eller små bogstaver.

Vindue med statistik

Men fem minutter var nok at bruge på dem, så jeg lagde igen på og kontaktede vores it-afdeling.

– I dag har du så lært, hvordan man åbner command prompt – et program man skriver kommandoer i for at udføre (eller se) ting og sager, der ellers ikke er direkte adgang til fra Windows-brugerfladen, lød svaret.

Det er en sort boks med hvid tekst. Den viser sådan set bare en statistik over alle de netværks aktiviteter, man har kørende. Det er ganske ufarligt.

Men idéen var muligvis at vise mig, at uha; fremmede IP-adresser havde adgang til min pc, for at overbevise mig om, at jeg skulle give tilladelse til, at de fjernstyrer min pc.

– Oh this is really, really bad; you see all the numbers below Foreign Address? Yeah, this is all hackers that have accessed your PC, kunne den næste besked have lydt i telefonen.

Det hele kunne være endt med, at den flinke og hjælpsomme it-supporter havde overtaget kontrollen med min pc og pludselig forlangte løsepenge for at levere den tilbage. Sikkert i bitcoins eller en anden uhåndterlig og flygtig overprissat kunstig valuta.

Annonce

Det er ikke os

Pressechef Morten Skøtt fra Microsofts bekræfter også, at det ikke er dem, som ringer op på den måde. Han henviser til firmaets hjemmeside, hvor de blandt andet skriver, at hverken de eller deres samarbejdspartnere ringer uopfordret til folk. Rådet er her herfra: Læg på.

Numrene svindlerne ringer fra, er ikke deres egne. De kidnapper simpelthen telefonnumre, som så fremgår af displayet.

Det er lidt uklart, hvem det udenlandske telefonnummer tilhører. Men knap to timer senere ringer endnu en udenlandsk talende mand på min telefon. Han er helt uforståelig og lægger selv på. Han havde hijacket et dansk telefonnummer. Det dutter hele tiden optaget.

Læs mere på: https://www.microsoft.com/security/blog/2014/06/26/is-that-call-from-microsoft-a-scam/

Og: https://support.microsoft.com/en-us/windows/protect-yourself-from-tech-support-scams-2ebf91bd-f94c-2a8a-e541-f5c800d18435

Annonce
Haderslev For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Haderslev

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Annonce
Annonce
Annonce
Varde For abonnenter

Ligeglad med dagbøder på en million: Tre mands kamp om et elkabel går nu ind i sit tredje år

Kolding For abonnenter

Helle har ikke set sin nu afdøde biologiske far, siden hun var fem år gammel: Et opslag på Facebook bragte hende tættere på ham end nogensinde før

Tønder

11 millioner lyttere: BBC sender radio om det sønderjyske kaffebord

Vejen

Langt om længe: Fortov fra øst til vest

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Esbjerg For abonnenter

Eksperter anbefalede specialklasse til Wibekes søn - alligevel endte han i en almindelig folkeskoleklasse: - De kunne ligeså godt have sat ham i et bur

Ribe Esbjerg HH

Bekræftet: Ribe-Esbjerg har handlet hos ligarival

Haderslev

Far tiltalt for psykisk vold mod søn: 'For sjov' gav han også jævnligt sine drenge og deres mor lammere på skulderen og trælår

Enkelte ansatte er blevet fyret efter krav om coronapas på job

Vejen

Stjal værktøj for tusindvis af kroner: Tyven kom ind via arbejdsrum

Esbjerg For abonnenter

Politikere skrider ind i sag om voldsomt svigt af  8-årige retarderede Victor: Ny byrådsprofil kalder det hykleri og mener, at det har foregået i årevis

Vejen

Tyv efterlod sig blodspor: Knust rude gav blod på håndtag og gulvet

Annonce