Annonce
Haderslev

F-35-støj tvinger Kim og Inga til at blive: Nu åbner de stavnsbundne købmænd op

Kim og Inga Skov er købmænd i Vedsted, der er nabolandsby til Skrydstrup, hvor de nye F35 kampfly skal have base. De frygter, at de nu på grund af flystøjen bliver fanget i deres hjem, fordi det er faldet så meget i værdi. Foto: Radio4
Hvordan føles det egentligt at vide, at man bliver nabo til en hær af støjende F-35-kampfly? Det kan du nu bliver klogere på i en ny programserie fra Radio4, der blandt andet lader lytterne komme helt tæt på den bekymrede pensionist og de stavnsbundne købmænd.

Serie: Om tre år invaderer de første dele af det største våbenindkøb i danmarkshistorien Flyvestation Skrydstrup. Her ankommer de nye F-35-kampfly, som skal erstatte de nuværende F-16-fly, der efter 40 år i luften er udtjente.

Men med de nye kampfly følger også en markant øget støj. Det har sendt flere af naboerne, der i flere tilfælde bor blot få hundrede meter fra hegnet til flyvestationen, på barrikaderne. For hvordan bliver det at leve med de støjende kampfly i baghaven? Og hvor meget falder deres huse i værdi på grund af det statslige indkøb? Politikerne er indtil videre kommet naboerne i møde ved at inddele området i en rød og en gul zone. I den røde zone kan man få sit hus opkøbt – i den gule kan man få 70.000 kroner skattefrit eller hjælp til støjisolering. Den skarpe opdelingen har vakt stor utilfredshed. For hvorfor er stregen trukket netop der? Og hvorfor har boligerne lige på grænsen til den røde zone ikke også ret til fuld kompensation?

Det er nogle af de bekymringer, som kampfly-naboerne nu åbner op om i en ny programserie på Radio4.

71-årige John Vergo er en af de kampfly-naboer, du i vinterferien kan møde i serien ”Tæt på kampflyenes naboer” på Radio4. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce

Bekymrede naboer

Serien "Tæt på kampflyenes naboer" går i luften for første gang mandag den 10. februar. kl. 10.05.

Her kan du i det første afsnit møde to stavnsbundne købmænd. Inga og Kim Skov er købmænd i Vedsted. De bor på et nedlagt landbrug nogle få hundrede meter fra landingsbanen i et hus, de løbende har renoveret. De er blevet placeret i den såkaldte gule zone, der udelukker dem fra at få tilbudt frivilligt opkøb af staten. De mener, huset er faldet så meget i værdi på grund den kommende støj, at de ikke kan komme derfra, selv hvis de ville.

Dagen efter besøger serien 71-årige John Vergo, som JydskeVestkysten også tidligere har fortalt om. Kampfly-naboens hjem er allerede faldet 300.000 kroner i værdi, og han mener, de støjende F-35-fly er årsagen.

Onsdag kan du møde en af de få, der på et hængende hår er kommet med i den røde zone. Landmanden Flemming Skovs gård har tilhørt familien i næsten 100 år. Derfor er det ikke en nem beslutning, om slægtsgården, der også er familiens livsgrundlag, skal sælges til staten eller ej.

Seriens afrundes torsdag, hvor vi kommer med ind i parcelhuset hos ægteparret Susanne og Thomas Jensen. De var med til at starte opråbet fra naboerne, for de vil ikke finde sig i, at de og resten af naboerne skal betale en ekstra pris for Danmarks forsvar.

Alle seriens afsnit er tilrettelagt af Jais Nørgaard og varer en time. De kan også høres som podcast hos Radio4, hvis du ikke lige sidder klar ved radioen fra 10.05 til 11.05.

Kim Skov blev oprindeligt blevet placeret i den gule zone. I januar meldte Forsvarsministeriet dog ud, at der var sket fejl i de oprindelige støjberegninger. Derfor blev landmandens bolig og tre andre huse rykket fra gul til rød zone. Foto: Radio4
Susanne og Thomas Jensen havde egentlig håbet at sælge deres parcelhus, så de kunne flytte tættere på deres børn og børnebørn, men det, mener de ikke, er muligt nu, hvor de nye F-35-fly er på vej. Foto: Radio4
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Her bimler alarmklokkerne: Disse syd- og sønderjyske sogne er i fare for at blive lukket ned

Kolding

Truende ægtemand videofilmer hustruens hjemmehjælpere: Nu nægter de at komme i hjemmet

Navne For abonnenter

Knud har stået i spidsen for flere virksomheder som direktør og formand: Nu fylder han 70 men kaster sig stadig gerne ud i nye opgaver

Annonce