Annonce
Tønder

Lyt og spørg: Prinsen taler om tiden på Schackenborg

Prins Joachim og familien var sidste weekend på festival-visit i Tønder. I den kommende uge vender prinsen tilbage til sit tidligere hjem, Schackenborg Slot i Møgeltønder, for på et åbent møde at fortælle om tiden i det sønderjyske. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

I møderækken "Mit Sønderjylland" er prins Joachim på et offentligt møde i næste uge gæst på Schackenborg Slot.

MØGELTØNDER: For helt almindelige danskere - men også for journalister - kan det være svært at få medlemmer af den kongelige familie i tale. Men kommende onsdag byder muligheden sig.

I møderækken "Mit Sønderjylland" har Schackenborg Fonden med slotsforvalter og direktør Jan Leisborch i spidsen fået ja fra prins Joachim, der vil tale om sin tid på Schackenborg Slot og i Sønderjylland samt at give sit bud på perspektiverne for landsdelen forud for 100 året efter Genforeningen i 1920.

- Prinsen var ikke svært at overtale. Han ville meget gerne stille op, siger Jan Leisborch.

Annonce

Fonden

Schackenborg Fonden blev stiftet 30. juni 2014 af prins Joachim, Bitten og Mads Clausens Fond, Ecco Holding og Ole Kirks Fond. Fondens formål er:- at eje, drive og bevare Schackenborg Slot og park samt det i slottet beroende historiske indbo.

- at give adgang for offentligheden til slot og park.

- at give medlemmer af den danske kongefamilie mulighed for lejlighedsvise ophold på Schackenborg.

- at yde støtte til almenvelgørende og almennyttige formål, herunder til kulturelle, videnskabelige, sociale og uddannelsesmæssige formål i det omfang, der efter bestyrelsens opfattelse er økonomisk mulighed herfor.

Fonden har prins Joachim og prinsesse Marie som protektorer.

I riddersalen

Mødet med prinsen foregår med start klokken 17 i Schackenborg Slots riddersal. Her er plads til cirka 100 personer. En del pladser er på forhånd reserveret til gæster og pressen, men ifølge slotsforvalteren er der fortsat omkring 30 ledige billetter. De kan købes gennem Schackenborg Fondens hjemmeside www.schackenborg.dk.

- Der er lagt op til, at prinsen lægger ud med sit indlæg, der forventeligt vil tage 20-25 minutter. Herefter åbnes for spørgsmål, forklarer Jan Leisborch.

Tidligere chefredaktør for Der Nordschleswiger, Siegfried Matlok, Aabenraa, har påtaget sig rollen som ordstyrer.

Prins Joachims optræden på sin tidligere hjemmebane er det foreløbige punktum for Schackenborg Fondens møderække "Mit Sønderjylland", der tidligere har budt på indlæg fra blandt andre tidligere hofreporter Bodil Cath, tidligere trafikminister Hans Christian Schmidt, journalist Flemming Nielsen og regionsrådsformand Stephanie Lose.

Entréindtægterne fra foredragsrækken er øremærket til almennyttige formål i lokalområdet.

Overtog slottet

Prins Joachim overtog 1993 Schackenborg efter lensgreve Hans Schack, men besluttede i 2014 sammen med familie at flytte til København, hvorefter slottet blev overtaget af Schackenborg Fonden.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Groteske udsættelser af sigtelser skal stoppe

Bandekonflikter, grænsekontrol og forebyggelse af terror har de seneste år gjort det meget svært for politiet på tilfredsstillende vis at løse alle sine resterende opgaver. Flere betjente til det hårdt pressede korps er på vej, men det tager tid at få dem uddannet, så både politikere og politiledelse står fortsat med en vigtig prioriteringsopgave. I denne uge er det kommet frem, at man ifølge Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, i alle politikredse i nogle tilfælde venter med at sigte mulige gerningsmænd. Det sker på grund af mandskabsmangel for at kunne leve op til politisk bestemte tidsfrister. I sager om vold og våben må der højest gå 30 dage fra, der er rejst en sigtelse, til der er en tiltale, og i voldtægtssager er fristen typisk 60 dage. Berlingske har talt med en anklager, der på møder har hørt ledere fortælle om, at der i Københavns Politi løbende ligger 500-1000 sager, hvor der på grund af tidsfristerne ikke er rejst sigtelser, selv om politiet kender til de mulige gerningsmænd. Det er en hån mod både ofrene og mod befolkningen, der skal have tillid til, at efterforskningen er så effektiv som muligt. Det er fornuftigt, at der er krav om, at sager om grov kriminalitet bliver afsluttet hurtigt. Men ressourcerne skal også følge med. Derfor må politikerne erkende, at politiet står i en svær situation, hvor rigide krav om tidsfrister kan virke mod hensigten. I stedet må kravet være, at politiet får prioriteret kræfterne bedst muligt og ikke lader sig styre af tidsfrister og deraf følgende målkrav, som lederne måles på. Hvis politiet har en konkret mistanke, skal der selvfølgelig rejses en sigtelse med det samme. Også selv om der er risiko for, at der går flere end for eksempel 30 dage, før der er rejst en tiltale. Det er afgørende, at efterforskningen sker hurtigst muligt. Det må politikere og politiets ledelse sørge for, så de groteske udsættelser af sigtelser kan stoppe.

Annonce