Annonce
Aabenraa

Må nøjes med 14 millioner: Kommune havde håbet på 60 millioner kroner

Borgmester Thomas Andresen (V) mener, at særtilskud på 13,9 millioner kroner skal sættes i banken. Arkivfoto: Claus Thorsted
Aabenraa Kommune indledte ugen med en "gave" fra Christiansborg på 13,9 millioner kroner. Pengene skal imidlertid blive i kassen, mener borgmester Thomas Andresen (V).
Annonce

Aabenraa: 13,9 millioner kroner. Afsender: Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S). Modtager: Aabenraa Kommune. En dejlig start på en ny uge, men man havde håbet på mere i det sønderjyske.

Den kommunale økonomi er et gigantisk kludetæppe af puljer og særtilskud. Ét af eksemplerne på det er en særpulje på 360 millioner kroner til vanskeligt stillede kommuner. Aabenraa Kommune havde en optimistisk tilgang til puljen og søgte om 60 millioner kroner, fortæller kommunaldirektør Tom Ahmt.

- Vi har søgt med to begrundelser. Den ene var grænsependler-problematikken, som vi søger efter hvert år og som plejer at give mellem syv og ti millioner kroner. Den anden var kriteriet om faldende befolkningstal, hvor en stigning på 29 borgere har kostet os 50 millioner kroner, siger Tom Ahmt.

De 4,9 millioner kroner var i forvejen lagt ind i budgettet, så der er tale om ni "nye" millioner. Hvad der skal ske med de ekstra penge, bliver op til politikerne at beslutte. I første omgang økonomiudvalget, som har et budgetforslag for 2020 liggende til førstebehandling.

Så mange bød ind

  • 62 kommuner har søgt den landsdækkende pulje på 360 millioner kroner. 22 har fået penge. Tønder Kommune - med 12 millioner kroner - er den eneste sønderjyske kommune ud over Aabenraa, der er blevet begunstiget.
  • Topscorerne var Lolland og Langeland kommuner, der fik henholdsvis 55 og 40 millioner kroner i tilskud.
  • Social- og indenrigsministeren har også fordelt tilskud fra en særskilt pulje til hovedstads-kommunerne, som kommunerne selv betaler. Her har ni kommuner til sammen fået 159,3 millioner kroner.
Annonce

Borgmester vil klappe hest

Der er imidlertid næppe grund til at finde ønskesedlen frem. I hvert fald ikke, hvis man spørger Venstre.

- Vi reducerer i 2020 vores kassebeholdning med 70 millioner kroner. Med udgangspunkt i dét skal vi i økonomiudvalget have en drøftelse om den her merindtægt. Min anbefaling vil være, at vi lægger pengene til side. Så længe vi ikke kender udligningsreformen, ser det stramt ud for 2021. Det kan vi lige så godt begynde at tage højde for, mener borgmester Thomas Andresen (V), der er formand for økonomiudvalget.

I budgettet for 2020 bruger Aabenraa Kommune i forvejen alle de penge til service, som reglerne foreskriver muligt, og derfor kan man ikke bruge eksempelvis penge på flere pædagogtimer.

- Vi kan bruge pengene på anlæg, til at indfri gammel gæld, eller vi kan lægge dem i kassen. Jeg mener, vi bør klappe hesten med de her penge, siger Thomas Andresen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Lad os nu få den cykelbro

Annonce