Annonce
Aabenraa

Måger vil bo i Inge Lises blomsterkummer: Plagen bliver værre år for år

Inge Lise Wollesens fine blomster var noget fladmaste, da hun kom ud på terrassen en morgen. En måge havde brugt blomsten til overnatning og havde måske oven i købet planer om redebygning. Nu har Inge Lise sat pinde ned i midten for at undgå gentagelser. Foto: Bente Staugaard
En koloni af sølvmåger er blevet glade for området omkring Rødekro Midt. Beboerne plages af skrig, klatter og ødelagte blomsterkrukker.

AABENRAA: - Jeg har lige jaget en måge væk, der sad på bordet på terrassen. De er altså rigtig store, når man kommer tæt på dem.

Inge Lise Wollesen, der bor på anden sal i Rødekro Midt, er godt og grundigt træt af de meget larmende naboer, som bebyggelsen har fået. Og det samme er de øvrige beboere.

En gruppe nærgående sølvmåger har fået smag for området omkring Rødekro Station, og deres territorium omfatter også andelsboligerne i Rødekro Midt, hvor beboerne har terrasser mod både øst og vest.

Annonce

For tiden er terrasserne tæt besat med farverige blomster i krukker, men det kniber med, at beboerne kan få lov til at have deres krukker i fred.

- De maser jo blomsterne helt flade, når de prøver at bygge rede i krukkerne. Jeg har oven i købet set et par måger parre sig i en af krukkerne, fortæller Inge Lise Wollesen.

Hendes mand, Anton, har prøvet at skræmme de nærgående fugle væk ved at smide vand efter dem.

Tidligt oppe

Kis Jensen, der bor i lejligheden ved siden af, er også træt af mågerne.

- Der er flere af altankasserne, som jeg har været nødt til at sætte helt nye blomster i, fordi mågerne havde ødelagt dem, fortæller hun.

For Inge Lise Wollesen er det værste, at mågerne begynder på deres skrigeri meget tidligt om morgenen - og så de store klatter, som de efterlader.

Inge Lise Wollesen og Aase Hinrichsen gør begge meget ud af blomsterne på terrassen, men sølvmågerne har fået smag for deres blomsterkrukker. Foto: Bente Staugaard

- De kan ikke bare tørres væk fra havebordet. Man skal have fat i en skurebørste for at fjerne dem, fortæller hun.

Bilerne nede på parkeringspladsen er et kapitel for sig. Beboerne må tit ofre en vask på deres køretøj, og dagen efter er køleren så overskidt igen.

Annonce

Nedskydning umulig

- De skulle simpelt hen skydes, mener Erik Hinrichsen, der bor på samme etage.

Men den enkle løsning må man ikke bruge. Nedskydning af mågerne er ikke tilladt i yngletiden, og man får ikke lov til at skyde mågerne i tæt bebyggede områder.

Eriks kone, Aase Hinrichsen, er formand for andelsboligforeningen, og hun har sammen med Inge Lise Wollesen søgt hjælp hos kommunen til at komme af med mågerne.

- Vi kommer gerne med gode råd, men vi har ikke nogen kommunale mågebekæmpelse på samme måde, som der er en rottebekæmpelse, forklarer Irene Hørlyck fra kommunens miljøafdeling.

Det sydvendte vinduer hos Your Choice i Rødekro har tydeligvis lige haft besøg af en måge. Foto: Bente Staugaard

- Lige i øjeblikket får vi rigtig mange henvendelse fra folk, der er plaget af måger. Problemet er jo, at man skal i gang lidt før - nemlig inden de får unger. Man skal op på taget og fjerne rederne eller smøre æggene med paraffinolie, så skallen lukker til. Det hjælper ikke at fjerne æggene, for så lægger mågerne bare nogle flere, siger Irene Hørlyck, som har samlet en stribe gode råd, som hun gerne sender ud til de mågeplagede.

Annonce

Op på taget

Louise Meinfeld, der driver tøjbutikken Your Chroice ved siden af Rødekro Midt, er også plaget af mågerne, som sviner hendes vinduer til.

- Jeg får min mand til at kravle op og fjerne rederne på vores tag, fortæller hun.

Beboerne i Rødekro Midt er enige om, at mågeplagen bliver værre år for år, og erfaringen siger da også, at især sølvmåger i de senere år er blevet glade for at bo i byen. Der er en tendens til, at kolonierne gradvist vokser sig større, når mågerne først har slået sig ned et sted.

Fem gode råd

Aabenraa Kommune har en række gode råd til folk, der er plaget af aggressive, ynglende måger.

1. Man kan søge om tilladelse til bortskydning uden for yngletiden. Det skal klares af særlige reguleringsjægere. Men det må ikke ske i tæt bebyggede områder.

2. Man skal dække skraldespande til og i det hele taget lade være med at fodre mågerne.

3. På flade tage kan man kravle op og dyppe æggene i paraffinolie, som lukker porerne i æggets skal. Efter en måneds tid vil mågerne blive trætte af at ruge på de fordærvede æg og lægge et nyt kuld, og så må man efter det igen.

4. Man kan også skifte æggene ud med plastikæg. Det er lidt mere effektivt, da de ikke bliver fordærvede, og mågerne derfor bliver ved med at ruge.

5. Det er spild af penge at købe forskelligt skræmmeudstyr i form af for eksempel skræmmerovfugle, for mågerne gennemskuer det hurtigt.


Der er flere af altankasserne, som jeg har været nødt til at sætte helt nye blomster i, fordi mågerne havde ødelagt dem.

Kis Jensen, beboer Rødekro Midt.
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Nu er leder fratrådt: Psykisk syg patient deltog i jobsamtaler i strid med reglerne

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa

Landmænd udnytter ukrainske ansatte: Betal jeres løn tilbage eller forsvind

Varde For abonnenter

Omstridt praksis stopper øjeblikkeligt: Slut med private varekøb på fællesantennens regning

Esbjerg

Rundbarbering af rundkørsel: Det kræver en god forklaring

Sønderborg

Se video og billeder: Dronning Margrethe er ankommet til Sønderborg

Aabenraa For abonnenter

Frygt for tilbagefald i boligområde: Høje Kolstrup står til at miste boligsociale indsatser

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Aabenraa

Minister om tilbagebetaling af løn: Totalt uacceptabelt

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Kolding

23-årig fik sit seks måneder gamle barn fjernet og hængte socialrådgiver ud på Facebook: Nu er hun dømt for chikane

Varde

Hun ville vise rektor, at han tog fejl: Christel blev smidt ud fra Varde Gymnasium – I Esbjerg fik hun en ekstra chance, og tirsdag blev hun student

EfB

Mathias Kristensen om sine fem seniorår med nedrykninger, bronzemedalje og 12 cheftrænere: - Det er helt til grin, at det har været så kaotisk

Sønderborg For abonnenter

Endnu et sort år for Niko-Servodan: Men lyset er på vej tilbage

Haderslev

Kvinde bremsede for gæs på Omkørselsvejen og endte i trafikuheld

Annonce