Annonce
Trekantområdet

Måling: Fredericia-skoler har fået flere lærer-ressourcer

Der er kommet flere lærere til at tage sig af børnene i Fredericias folkeskoler. Det var en af oplysningerne i temperaturmålingen på skoleområdet. Billedet er fra Fjordbakkeskolen i Taulov. Foto: Peter Leth-Larsen
Fredericias folkeskoler har fået flere lærerressourcer pr. elev i de senere år, viser en temperaturmåling af området. Analysen blev præsenteret torsdag aften og kommer med flere anbefalinger, så Fredericias folkeskoler bliver "det naturlige førstevalg".

Fredericia: De fredericianske folkeskoler har fået flere lærerressourcer i de senere år.

Det viser den temperaturmåling af området, som torsdag blev præsenteret for skolefolk, forældre og politikere ved et møde i Fredericia Idrætscenter.

Målingen indeholder blandt andet tal for udviklingen i elevtal og personale.

- Der er fra 2013 til 2019 blevet cirka 11 procent færre elever. I samme perioder er antallet af lærere kun faldet med én procent (dvs der er flere lærere pr. elev nu), og antallet af pædagoger er faldet med cirka ti procent, står der i temperaturmålingen.

Ifølge målingen er der i perioden kommet ti procent færre ansatte i administration, center for pædagogisk udvikling og uddannelsesvejledning. Samlet er budgettet steget med 26 millioner, hvilket svarer til 5,6 procent.

Lærernes undervisningstid

Lærernes arbejde består blandt andet af undervisning og forberedelse. Temperaturmålingen viser lærernes gennemsnitlige undervisningstid i forhold til andre kommuner:

Fredericia: 733 undervisningtimer i gennemsnit pr. år

Vejle: 780

Horsens: Mellem 790 og 800 på de fleste skoler

Odense: 780

Skanderborg: 790

Kolding: Maksimalt 810 timer.

Kilde: Temperaturmåling af folkeskolerne i Fredericia

Folkeskolen skal være førstevalg

Temperaturmålingen blev bestilt for et år siden. Det skete, da byrådet havde vedtaget budgettet for 2019. Politikerne ønsker, at folkeskolerne i Fredericia skal være det naturlige førstevalg i en tid, hvor flere vælger privatskoler. Siden har fulgt en større proces, hvor skolefolk, forældre, elever og politikere har budt ind med idéer til området.

Målingen har også tal for, hvor meget Fredericia bruger på skolevæsenet i forhold til andre kommuner. Kigger man på selve folkeskolen, ligger Fredericia på 63.890 kroner pr. elev, hvilket er næsten 5000 kroner mindre end landsgennemsnittet.

Til gengæld bruger Fredericia flere penge end landsgennemsnittet på understøttende funktioner som for eksempel pædagogisk psykologisk rådgivning, fritidstilbud og uddannelsesvejledning.

Annonce

Fokus på lærernes arbejdstid

Målingen kommer med flere forslag til, hvordan eleverne får bedre udbytte af folkeskolereformen. Her anbefales en samlet strategi, som skal give mere variation i undervisningen lige fra 0. til 10. klasse. Samtidig kan man drøfte en arbejdstidsaftale for både lærere og pædagoger. I Fredericia har kun lærerne en aftale, men for eksempel i Aarhus er begge faggrupper med i en aftale, nævner målingen. Desuden slår målingen fast, at lærerne i Fredericia har færre undervisningstimer end i Vejle, Horsens, Odense, Skanderborg og Kolding.

Byrådets partier bad også om øget fokus på to-voksen ordninger, som kan styrke læringen i folkeskolerne. Her anbefales følgende:

- At muligheden for at øge brugen af to-voksen-ordninger, for eksempel ved en ændring i lærernes arbejdstidsaftale og/eller ved øget brug af pædagogiske ressourcer, drøftes, hedder det i målingen.

Annonce

Flere penge til kernen?

Målingen har også fokus på den måde, skolerne får tildelt penge. De fire distriktsskoler, Erritsø Fællesskole, Ullerup Bæk Skolen, Fjordbakkeskolen og Kirstinebjergskolen, får tildelt penge pr. elev. Men en del af pengene kommer også fra en socioøkonomisk pulje, som tager højde for forældrenes baggrund. Endelig skal skolerne selv betale, hvis de sender elever til på specialskolen, som er Frederiksodde Skolen.

Politikerne anbefales at diskutere, om der skal flere penge til skoleområdet, og om de skal tildeles på en anden måde.

- Eller om der skal omprioriteres fra "understøttende funktioner" til "kerneopgave", lyder formuleringen.

Analysen indeholder også afsnit om klassekvotienter, fritidsområdet, specialtilbud, 0-18 års området og de fysiske rammer, og man kan læse mere på Fredericia Kommunes hjemmeside.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Trekantområdet For abonnenter

Først var de tæt på at opgive: Nu er Hovers kunstgræs ramt af den verdensomspændende varekrise - de manglende dele kan ligge i én hånd

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

REGIONALVALG

Tag kandidattesten til regionalvalget her

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Plakater skal ned igen: Ingen valgkamp i Sønderborgs gågade

Sydjylland For abonnenter

Engang holdt taxaerne i kø foran Jans bodega: Nu kan hans gæster ikke komme hjem fra byturen - og det skaber frygt for spritkørsel

Regionalt

Smittetrykket springer opad i næsten samtlige sydjyske kommuner: I en kommune er der fundet over 30 nye tilfælde

Varde

Lokal forening skabte opmærksomhed om nichesport: Fik byrådspolitikerne til at krydse klinger

Sydjylland

Idrætten mistede 20.000 medlemmer i Syd- og Sønderjylland under corona

Kultur For abonnenter

Alexander og Biljana opgav drømmehus, mens de var ved at bygge det: Nu nyder ung Kolding-familie livet i Malaga

Kultur

12 portrætter fra hele verden: Maria Torp maler stærke kvinder og kloge mænd, der gør verden til et bedre sted

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg

Webshop druknede i egen coronasucces: Efterlader milliongæld og erstatningskrav mod stifteren

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Danmark

Uden at orientere politikerne: Region afviste at bakke op om ALS-forskning i Grindsted

Sydjylland For abonnenter

Tyske vognmænd grænsehandler billig diesel i Danmark: Kan udløse gevinst på 600 millioner

Danmark

Varetægtsfængslet: 49-årig mand opfordrede på en plakat til henrettelse af statsministeren

Annonce