Annonce
Udland

Målinger i USA: Demokraterne vinder Repræsentanternes Hus

Den stærkt konservative republikanske senator Ted Cruz har i sin hjemstat Texas været presset af den yngre demokrat Beto O'Rourke. Men det vil være en stor overraskelse, hvis demokraterne vinder midtvejsvalget her.

USA's præsident fører hektisk valgkamp. Men han mister nok det ene af Kongressens to kamre til Demokraterne.

Målinger i USA tyder på, at Demokraterne ved midtvejsvalget tirsdag fratager Republikanerne magten i Repræsentanternes Hus. Derimod ser det ud til, at Republikanerne bevarer flertallet i Senatet.

Præsident Donald Trump er næsten dagligt ude at føre valgkamp et sted i USA.

Hans vigtigste tema er indvandring. En karavane i Mexico på op mod 8000 mellemamerikanere bevæger sig gennem Mexico. Deres mål er USA.

- Det er en invasion, og vi vil stoppe dem, lyder det fra den republikanske præsident på hans næsten daglige valgmøder.

Mange har kaldt midtvejsvalget tirsdag en folkeafstemning for eller imod Trump. Så enkelt er kongresvalg i USA aldrig.

Men temaerne kan godt være de samme. Republikanerne har indvandring og de store skattelettelser, som er indført under Trump, som slagnummer.

Mange demokrater har under valgkampen haft sygesikring og forsvar for resterne af præsident Barack Obamas sundhedsreform som deres vigtigste valgtema.

Midtvejsvalget kan få stor betydning for, hvilke muligheder Trump får de næste to år for at føre sin egen politik.

Han har indtil nu kunnet regne med Kongressen, hvor Republikanerne har flertal i begge kamre.

Det kan han formentlig ikke efter valget tirsdag.

Lige nu peger sammenregninger af meningsmålinger på, at Demokraterne får flertal i Repræsentanternes Hus med 435 medlemmer.

Netmediet RealClearPolitics, der har regnet på målingerne, siger, at 203 mandater er ret sikre på at gå til Demokraterne, mens Republikanerne holder fast i 195 kredse.

Tilbage er der 37 valgkredse, hvor opgørene er meget tætte. Det kedelige for Republikanerne er, at langt de fleste af de kredse, der er på vippen, i dag har republikansk flertal.

Det er i disse kredse, at valget til Repræsentanternes Hus efter alt at dømme afgøres.

Valgeksperten Nate Silver og hans netmedie FiveThirtyEight har beregnet Demokraternes chance for at få flertal her for seks ud af syv.

Lige så stor sandsynlighed er der ifølge FiveThirtyEight for, at Republikanerne bevarer eller endog udbygger deres flertal i Senatet med 100 medlemmer. Lige nu er stillingen 52-48 i republikanernes favør.

Målinger viser lige nu 52 mandater til Republikanerne mod 48 til Demokraterne.

Tirsdag er en tredjedel af Senatets pladser på valg. Republikanerne er begunstiget af, at de i 2018 har langt færre senatspladser at forsvare end Demokraterne, og at langt de fleste er i meget konservative stater.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Mette F: Østdanmark skal betale mere for et land i balance

Læserbrev

Mens regeringen tøver, holder danskerne i kø

Læserbrev: Omtrent fire måneder er der gået, siden den socialdemokratiske transportminister, Benny Engelbrecht, proklamerede i JydskeVestkysten, at han for længst er trukket i arbejdstøjet, og at der fra regeringens side bliver arbejdet hårdt på en ny infrastrukturplan. Noget vi i Venstre selvsagt var glade for at høre. Nu er der som sagt gået over fire måneder, og på kalenderen står der 2020. Mere end et halvt år er gået, siden Socialdemokratiet flyttede ind i regeringskontorerne, og danskerne er endnu ikke stillet en infrastrukturplan i udsigt. Mens trafikken på de danske veje snegler sig afsted, og borgere og virksomheder bruger mere tid på kø og trængsel, kan transportministeren end ikke sætte et årstal på en ny infrastrukturplan. Alle os sydjyder må således gå rundt i uvished – vi ved ikke, om vi er købt eller solgt. Og uvisheden skaber selvfølgelig bekymring. For hvad skal der ske med Ny Midtjyske Motorvej? E45/E20 ved Kolding? Rute 11 fra Korskro til Varde? Eller for den sags skyld opgraderingen af Rute 11 til Tønder? Ingen ved det. Sidste år kom vi i Venstre i mål med en aftale om at investere mere end 110 milliarder kronet i vores infrastruktur frem mod 2030. Investeringer, som ville sikre vækst og bosætning over alt i Danmark. Derfor er det mildest talt bekymrende, at vi i Sydjylland ikke kan vide os sikre på, om de investeringer, som vi i Venstre var med til at aftale, overhovedet bliver til noget. I Venstre vil vi arbejde for, at vi hurtigst muligt bliver indkaldt til forhandlinger om en infrastrukturaftale. Vi kan ikke vente længere. For når borgere og virksomheder holder i kø koster det samfundet 20 milliarder kroner om året. Derfor er en god og sammenhængende infrastruktur helt grundlæggende for fortsat vækst og udvikling. Noget som er altafgørende, hvis vi skal investere i velfærd og grønne løsninger. Så alt imens regeringen har skudt endnu et løfte til hjørne, må vækst og udvikling sættes på pause.

Esbjerg

Narkoman filmede sadistisk vold og voldtægt: Da han blev afsløret, forsøgte han at hænge sig, men endte som dybt hjerneskadet

Annonce