Annonce
Aabenraa

Målmandstræner er stoppet i SønderjyskE: Følte sig ikke værdsat

Orsolya Kurucz får nu mere tid til sit nystartede trænerakademi med fokus på målmænd, men det var ikke lige den måde, hun havde troet, det skulle ske på. Foto: Claus Thorsted
SønderjyskE Damehåndbolds mangeårige målmand og siden målmandstræner, Orsolya Kurucz, er stoppet. Den svære beslutning er truffet, fordi hun ikke har følt sig værdsat. Nu vil hun i stedet lægge kræfterne i sit eget akademi.

Aabenraa: Det er ikke kun en assistenttræner, SønderjyskE Damehåndbold står og mangler, efter klubben forleden opsagde samarbejdet med Martin Ritto efter blot fire måneders ansættelse.

Siden hjemmekampen mod DHG i slutningen af september har målmandstræner Orsolya Kurucz heller ikke været en del af truppen. Og her er det en anderledes, lang klubhistorie, der gemmer sig.

Det er 16 år siden, den ungarske målmand skrev sin første kontrakt med SønderjyskE og flyttede hertil med sin mand, András. Efter karrierestoppet i 2014 har hun været tilknyttet truppen som målmandstræner.

Så det var en tung beslutning, hun traf om at sige farvel, men den 41-årige Kurucz følte ikke, det kunne være anderledes.

- Jeg vil ikke gå ind i detaljerne, men det har været et længere forløb, hvor jeg flere gange har haft oplevelsen af manglende værdsættelse, forklarer hun.

Annonce

Eventyr blev til fast ophold

  • Det, der for 16 år siden bare var tænkt som en udlandseventyr for Orsolya Kurucz og kæresten András Orvos, udviklede sig snart til mere end det
  • Han fik hurtigt arbejde på Abena, hvor han stadig er. Siden kom Daniel, der i dag er otte år, og Emma på fire, til. De er også blevet gift og har købt hus i Rødekro.
  • De seneste ni år har den kontoruddannede målmand arbejdet hos FDE i Padborg, og hun har ingen planer om at vende tilbage til sit hjemland sammen med familien.

Tingene har ændret sig

Målmanden, der i sin aktive tid var en af holdets absolutte nøglespillere, understreger, at SønderjyskE stadig er hendes klub. At årenes såvel op- som nedture har været en fantastisk rejse at være med på.

- Men det er ikke det samme, som det har været. De ting, der sker nu, kan jeg ikke identificere mig med. Men det har virkelig været en svær beslutning, for når jeg går ind i hallen, så føler jeg mig jo hjemme, og jeg elsker SønderjyskE-samarbejdet og dets værdier, siger hun.

De seneste ni år har Orsolya Kurucz ved siden af håndbolden arbejdet på stort set fuld tid hos FDE i Padborg, og før sommerferien gjorde hun alvor af planerne om at oprette sit eget trænertilbud med Orsi Handball Goalkeeper Academy. Det var meningen, at det skulle køre parallelt med jobbet i SønderjyskE, men nu bliver der så luft til at gøre mere ud af det.

Erfaring skal bruges

- Jeg har arbejdet sammen med rigtigt mange gode trænere, og kender jo både den østeuropæiske og den skandinaviske stil, ligesom jeg har taget en række DHF-trænerkurser. Så jeg forestiller mig, at jeg kunne arbejde i nogle klubber, eller der kunne være forældre, som gerne vil udvikle deres børn, forklarer Orsolya Kurucz, der håber, hun får mulighed for at arbejde med målmænd helt ned i 10-11 års alderen.

- Det er vigtigt, at også målmænd tidligt får noget skoling og teknik. Men jeg er klar til at arbejde med alle, siger den tidligere ligamålmand, der på længere sigt håber, hun kan få lov til at bruge sin store håndbolderfaring i et job som assistenttræner et sted.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Danmark

Anden brøler fra myndighederne: Derfor må udskældt omskæringlæge fortsætte

Annonce