Annonce
Sydjylland

Månedlange ventetider: Tandlægeforening råber vagt i gevær

Åbn op og sig: "Ah". Nu råber Tandlægeforeningen op omkring den stigende tandlægemangel. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Mange tandklinikker er nødsaget til at tilbyde ventetider på mindst en måned, afvise patienter på grund af travlhed og i værste fald helt lukke tilgangen for nye patienter. Årsagen er, at udbuddet af tandklinikker ikke kan følge med patienternes efterspørgsel på grund af tandlægemangel.

Regionalt: Syddanskere med smerter i munden og bange anelser må væbne sig med tålmodighed, når de skal bestille deres næste tid hos tandlægen.

To ud af tre tandklinikker i Region Syddanmark har nemlig ventetider på mindst en måned. Det viser en undersøgelse, som Tandlægeforeningen står bag.

Undersøgelsen viser også, at en tredjedel af klinikkerne i regionen har været nødt til at afvise patienter på grund af travlhed og en sjettedel af klinikkerne har lukket for optaget af nye patienter.

Ifølge foreningens formand i Region Syddanmark, Michael Rasmussen, skyldes klinikkernes problemer med at få syddanskerne op på tandlægestolen, at der ganske enkelt er for få tandlæger.

- Vi mangler akut tandlæger her i regionen. Jeg har kolleger, der ringer til mig og er desperate og spørger, om jeg kender nogen. Det går desværre ud over patienterne, som skal vente længe på at komme til tandlægen. Nogle skal køre 20-30 kilometer, fordi mange har lukket for tilgang, og vi får opkald fra patienter med tandpine, der har ringet forgæves til 12 klinikker. I værste fald vil vi se flere rodbehandlinger og mistede tænder, fordi færre får mulighed for at gå regelmæssigt til tandlæge, fortæller Michael Rasmussen i en pressemeddelelse fra Tandlægeforeningen.

Annonce

Undersøgelse blandt 700 tandlæger

  • 58 procent af klinikkerne i region Syddanmark har haft svært ved at rekruttere tandlæger inden for det seneste år. Derudover har 36 % af klinikkerne ubesatte tandlæge- eller tandplejerstillinger.
  • 67 procent af klinikkerne i region Syddanmark har en måneds eller længere ventetid.
  • 31 procent af klinikkerne i region Syddanmark har afvist patienter grundet travlhed.
  • 16 procent af klinikkerne i region Syddanmark har lukket for tilgang af nye patienter.
  • På landsplan er der cirka 200 ubesatte tandlægestillinger og 53 deltidsstillinger på private klinikker.

Kilde: Tandlægeforeningen

Ønsker flere på skolebænken

Over halvdelen af de syddanske tandklinikker har imidlertid en del vanskeligheder ved at ansætte nye tandlæger. Det skyldes slet og ret, at der ikke bliver uddannet nok, ifølge formand for Tandlægeforeningen, Susanne Kleist:

- Vores undersøgelse viser, at der allerede mangler tandlæger i stort set hele landet, og der skal derfor handles nu. Løsningen består ikke i at få flere tandlæger til yderområderne, for arbejdsløsheden blandt tandlæger er nærmest ikke eksisterende, fortæller hun i pressemeddelelsen.

Tandlægeforeningen anbefaler, at regeringen øger optaget af studerende på landets to tandlægeskoler med cirka 60 studerende om året.

Et øget studieoptag kan vise sig at blive nødvendigt. Sundshedsstyrelsen har nemlig tidligere på året fremlagt en prognose for udviklingen af tandplejeudbuddet fra 2018-2040, og her står det klart, at antallet af tandlæger vil falde i de kommende år.

Flere går på pension

Sundhedsstyrelsens prognose viser, at der i det næste årti vil være flere tandlæger, der når pensionsalderen og forlader arbejdsmarkedet, end der vil komme nyuddannede tandlæger til.

Frem mod 2030 vil det samlede antal praktiserende tandlæger i landet altså falde stødt og herefter stige af sig selv igen i takt med, at færre tandlæger går på pension.

Fra 2007-2017 blev der gennemsnitligt optaget 168 tandlægestuderende på skolerne, og i samme periode blev der færdiguddannet 122 tandlæger om året.

Hvis studieoptaget forbliver uændret, vil der i 2040 stadig mangle omkring 200 tandlæger i forhold til niveauet i dag, viser prognosen.

Ifølge Tandlægeforeningens undersøgelse er der allerede nu 200 ubesatte tandlægestillinger på landsplan.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

IS-medlem er inderligt uvelkommen

Et tidligere medlem af Islamisk Stat ankom mandag til Danmark, og blev straks anholdt. Manden har siddet fængslet i Tyrkiet, men blev sendt til Danmark på begæring af de danske myndigheder. Formentlig skal man være jurist for at forstå, hvorfor Danmark har bedt om at få den pågældende udleveret. Han er inderligt uvelkommen. Manden er den 28-årige Ahmad el-Haj. Han er af palæstinensisk oprindelse, men ærgerligt nok udelukkende dansk statsborger. Passet kan han derfor ikke miste. Trods det danske pas er det naturligvis grotesk at påstå, manden er vendt hjem. Danmark er ikke et hjem for mennesker, der har vendt os ryggen og direkte kæmpet mod landets interesser. Justitsminister Nick Hækkerup er blevet kritiseret for at lægge pres på domstolene i sagen om den den udleverede. Ministeren har nemlig sagt, at manden forhåbentlig bliver dømt for de forbrydelser, han har begået. Kritikken kommer fra De Radikale og Enhedslisten. Strengt taget har de ret i, at det ikke er en ministers, men domstolenes opgave at vurdere, om en sigtet er forbryder eller ej. Men ikke desto mindre er Nick Hækkerups spontane reaktion absolut forståeligt. Så skulle en domstol kende den pågældende skyldig, sker det forhåbentlig efter straffelovens paragraf 114. Den såkaldte terrorparagraf åbner nemlig mulighed for fængsel på livstid. Sanktionen er aldeles passende, hvis den 28-årige skulle vise sig at have deltaget i Islamisk Stats uhyrlige forbrydelser. Måtte han i givet fald aldrig komme på fri fod eller i hvert fald sidde i fængsel, til han er en meget gammel mand ligesom den firedobbelte politimorder Palle Sørensen. Han tilbragte 33 år bag tremmer. Ahmad el-Haj blev ifølge flere medier hårdt såret under et bombeangreb og sidder i kørestol. Han har fortalt Weekendavisen, at han inderligt fortryder sine handlinger. I betragtning af de konsekvenser hans indsats for Islamisk Stat har haft for ham selv, er det såmænd ganske muligt. Nogen formildende omstændighed er det imidlertid ikke.

Annonce