Annonce
Danmark

Mårhund i sigtekornet: Nu må jægere montere natsigte på jagtvåben

Mårhundens stigende bestand truer sjældne arter i den danske natur. Arkivfoto: Anne Myrup Pedersen
Miljøminister Lea Wermelin (S) giver fra dags dato grønt lys til, at jægere kan få dispensation til at bruge natsigte i jagten på mårhunde og vaskebjørne.

Jagt: Fra i dag kan danske jægere søge om dispensation til at montere natsigte på deres jagtvåben i kampen mod mårhunde og vaskebjørne, der udgør en stigende trussel mod dyrelivet i Danmark.

- Jægerne får et nyt værktøj med natsigtet, fordi vores natur er presset. De invasive rovdyr, som mårhunden er en del af, truer den natur, vi gerne vil passe bedre på, siger miljøminister Lea Wermelin (S) til avisen Danmark.

Det har indtil nu været ulovligt at montere natsigte på jagtvåben. De omkring 1.000 aktive mårhundejægere har derfor i flere år måtte nøjes med at bruge håndholdte natkikkerter og lommelygter til at opspore og få ram på mårhunden.

- Natsigtet har været efterspurgt af jægerne, og Vildtforvaltningsrådet er kommet med en samlet fælles indstilling om, at det er en god idé, der skal prøves af de næste to år. Jeg synes også, det er en god idé, for vi har behov for at tage nogle flere effektive redskaber i brug, siger Lea Wermelin.

Natsigtet har været efterspurgt af jægerne, og Vildtforvaltningsrådet er kommet med en samlet fælles indstilling om, at det er en god idé.

Lea Wermelin (S), miljøminister

Ingen tid at spilde

Mårhunden er primært aktiv om natten og må jages året rundt i alle døgnets 24 timer.

De lysforstærkende natsigter, der gør det nemmere for jægeren at se og skyde i mørke, indgår som et redskab i den nye forvaltningsplan for de invasive rovdyr mink, mårhund og vaskebjørn.

Planen forventes at lande i slutningen af februar, hvorefter en bekendtgørelse med de nye regler vedrørende reguleringen skal vedtages.

Men da mårhunden begynder at parre sig i februar og får unger i foråret, giver det ifølge miljøministeren ikke mening at lade jægerne vente på, at de nye regler træder i kraft.

- I stedet for at vente på, at en ny bekendtgørelse er færdig til sommer, bliver det allerede nu muligt at søge dispensation hos Miljøstyrelsen og dermed tage natsigtet i brug inden den kommende ynglesæson, siger Lea Wermelin.

Annonce

Ikke bekymret for misbrug

Det har tidligere været tilladt for danske jægere at købe natsigter med tilladelse fra politiet. Det har dog været ulovligt at gå på jagt med udstyret på dansk jord. Det er lovligt at bruge natsigte i flere af Danmarks nabolande.

Ifølge miljøminister Lea Wermelin giver man nu jægerne tilladelse til at tage et 'vidtgående redskab' i brug i kampen mod de invasive rovdyr.

- Vi skal for det første sørge for ikke at skade eller forstyrre de andre dyr, som vi gerne vil passe på. For det andet skal vi også sikre, at det ikke er noget, som kan misbruges. Man skal søge om tilladelse fra både politiet og Miljøstyrelsen, så derfor er jeg ikke bekymret for, at det vil blive misbrugt, siger hun.

Danske jægere, der deltager i reguleringen af mårhunden, kan søge om tilladelse til lovligt at benytte sig af natsigte hos politiet og Miljøstyrelsen. Det er fortsat ikke tilladt at montere og benytte termiske sigter.

Annonce
Annonce
Erhverv

Hylder boykot, men sælger stadig selv Ecco-sko: Nu trækker Niels Flemming Hansen sig som ordfører

Vejen For abonnenter

Skal du investere i varmepumpe eller fjernvarme? Husejere i 13 byer får klar besked hurtigst muligt

Varde

Pia-Vera må ikke købe nyt tøj i et år: Ærligt, så har jeg lige skullet arbejde med mig selv i forhold til at gå i tøj, andre har gået i før mig

Billund

Efter sex-beskeder: Chef er fratrådt

- Historisk selvmål af Putin: Eksperter gør status på tre måneders krig i Europa med ukrainsk lykke på slagmarken

Haderslev

Spøgelsesbilist: Forvirret pårørende kørte den forkerte vej på motorvejen og mistede bilen

Esbjerg For abonnenter

I Esbjergs nye gør-det-selv-skov skal vi selv plante træerne: Lissi og Tom besøger deres træer flere gange om ugen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Han kan stege din bøf: Verdensmester rejser ud og griller for kunderne

Esbjerg

23-årig mand død i arbejdsulykke: Klemt ihjel på havnen

Kristian bor i en campingvogn og vender hver en krone, mens han uddanner sig på ny: - Vi har brug for at se på, hvordan det ikke er urealistisk for voksne at lave et sporskifte

Kolding

Minilæsser stjålet fra byggeplads i Lunderskov

Vejen For abonnenter

Martin Beck frygter at slide sin krop i stykker: Nu satser han i stedet på at sælge legetøj

Tønder

Indbrudstyve trængte ind gennem åbent vindue: Blev overrasket af beboer

Annonce