Annonce
Varde

Mårhundebanden er klar til at skyde nummer 100

Jens Terkildsen fra Horne og Jakob Arnbjerg fra Vesterbæk ved Sig er to af medlemmerne i mårhundebanden, som på knap fire måneder har nedlagt 98 mårhunde. Arkivfoto: Henrik Reintoft

Den lokale mårhundebande forventer at nedlægge en to mårhunde i weekenden, hvorefter det samlede antal er 100 mårhunde.

Jagt: Det er ikke mere end fire måneder siden, at otte lokale jagtforeninger i Varde Kommune etablerede en mårhundebande, som nu også har fået deltagelse af jagtforeningerne i Ølgod og Tistrup, hvorved de nu er ti jagtforeninger, der løser den opgave, som hverken Naturstyrelsen og Danmarks Jægerforbund har kunnet løfte alene. For invasionen af mårhunden er grundlæggende ude af kontrol.

Det ses meget tydeligt på resultaterne fra mårhundebanden, der indtil nu har nedlagt 98 mårhunde.

- Vi satser på at nå 100 i weekenden, fortæller Jakob Arnbjerg fra Vesterbæk, der var med til at stifte mårhundebanden.

Annonce

Mårhundebanden

Hvis du ser en mårhund, så vil banden meget gerne kontaktes på telefonnummer 6018 3136 eller 2033 3245.Følgende jagtforeninger står bag: Ølgod, Tistrup, Ansager, Fåborg, Næsbjerg, Starup, Øse, Grimstrup-Årre-Roust, Horne og Thorstrup.

Der er mårhundemøde for hovedsageligt medlemmerne i de ti jagtforeninger tirsdag den 28. august klokken 19.00. Det sker i klubhuset ved Ansager Flugtskydningsbane, Sønderbro 39b.

I et forsøg på at nedlægge mårhunden, inden den bliver for stor, vil mårhundebanden forsøge at få lavet et kort over samtlige kendte ræve- og grævlingegrave i den nordøstlige del af Varde Kommune. Derved kan mårhundebanden tage hvalpene, inden de forlader graven. Privatfoto

Fælder og kameraer

Banden har investeret i 40 fælder og to vildtkameraer for de penge, som de ti jagtforeninger har givet. I alt 30.000 kroner. Det rækker langt fra, hvis målet om i alt ti vildtkameraer skal indfries.

- Vi skal også tegne abonnementer. Det er mere, end vores økonomi kan holde til, siger Jacob Arnbjerg.

Derfor er alle bidrag mere end velkomne til mårhundebanden, der gør det, som både den danske stat og EU tilskynder, da mårhunden, som oprindeligt stammer fra Asien, ikke er en velkommen gæst i Europa.

Kort over grave

Jakob Arnbjerg fortæller, at de den første sæson har gjort sig mange erfaringer. Antallet kan stadig skræmme ham.

- Det er meget specielt. Det er tegn på, hvor udbredt mårhunden er, siger Jakob Arnbjerg.

Uden de lokales øjne og ører er de blinde. Han roser folk for at kontakte dem, når de ser en mårhund i den nordøstlige del af Varde Kommune, hvor mårhundebanden har sit revir.

For at gøre deres indsats mere effektiv, indkalder de medlemmerne fra de ti jagtforeninger til et stormøde i slutningen af august. Det sker i Ansager og Omegns Jagtforenings klubhus på flugtskydningsbanen. Her vil mårhundebanden med hjælp fra de forhåbentlig mange fremmødte få lavet et kort over ræve- og grævlingegrave i området. Mårhunden flytter ind i gravene, hvor hvalpenes fødes.

- Det er et godt redskab til at tage dem tidligt. Så kan vi kontrollere gravene to gange om foråret. Det ville lette vores arbejde utroligt meget, siger Jakob Arnbjerg.

På mødet vil mårhundebanden også fortælle om sit arbejde.

Naturstyrelsens lokale medarbejder har bidraget med vejledning - både til fangst og informationsmøder, ligesom Naturstyrelsens fire mand har bidraget med cirka halvdelen af de nedlagte mårhunde.

Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Johannes leder efter Mohamed i Ribe

Vejen

Aftenhøjskole med brasiliansk fokus

Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Varde

Købmand berørt over sur smiley: Der var ingen fare for fødevaresikkerheden

Annonce