Annonce
Erhverv

Måske Danmarks sværeste job: Mads Nipper skal investere for 350 milliarder kroner

Mads Nipper var allerede som Grundfos-topchef en ombejlet mand, her ses han i samtale med klimaminister Dan Jørgensen (S) om regeringens klimapartnerskaber med erhvervslivet. Til højre ses statsminister Mette Frederiksen (S) tale med Mærsk-topchef Søren Skou. Arkivfoto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Aktiekursen er styrtdykket, siden Mads Nipper ved nytår blev topchef i energigiganten Ørsted. Alligevel er han overbevist om, at hans virksomhed er på vinderkurs. Den har mere ”røv i bukserne” end alle konkurrenterne, fortæller han i et interview til Avisen Danmark.

Energi: En flok dele-elbiler er parkeret uden for Ørsteds kontor i Gentofte, og indenfor drikkes kaffen af krus støbt af genanvendt kaffegrums.

Ja, man mærker, at man befinder sig i en højborg inden for bæredygtighed. Et gammelt statsligt energiselskab, tidligere kendt som Dong Energy, der har sadlet fuldstændigt om, vender olie, naturgas og kul ryggen og satser helhjertet på grøn energi.

Det er fra dette domicil, at Ørsted er blomstret op som verdens absolut største udvikler af havvindmølleparker. En virksomhed, der arbejder over hele verden i en evig kappestrid med mindre, regionale konkurrenter.

Annonce

Derfor er det svært at finde en virksomhed, der kan sammenlignes med Ørsted, og derfor er det nemt at udpege Ørsted som en oplagt vinder i en verden, hvor vedvarende energi står øverst på dagsordenen.

Men virkeligheden er ikke så enkel. Det mærker Mads Nipper, som ved nytår overtog posten som topchef i Ørsted. Han afløste Henrik Poulsen, der fik status som en rockstjerne efter flere års optur, ikke mindst hos aktionærerne, der så Ørsted-kursen stige med næsten 200 procent på to år.

Sådan er det ikke længere. De grønne værdipapirer er presset i 2021, og Ørsted har - siden nytår - været den ringeste investering blandt de 25 største danske aktier. Kursen er faldet med over 30 procent, og det svarer i runde tal til, at Ørsted har formøblet børsværdi for små 170 milliarder kroner på Mads Nippers vagt.

Stoppede på toppen?

Iagttagere taler om, at Poulsen forlod Ørsted på toppen og efterlod Danmarks måske sværeste job til Mads Nipper, der kan se frem til heftigt voksende konkurrence inden for Ørsteds kerneområder.

Det mærker man nu ikke på den 55-årige direktør, der selv når at hente en kop kaffe i et kaffegrumskrus inden interviewet.

- Hvis mit humør aldrig var bedre end dagens aktiekurs, så ville jeg ikke kunne have et job som dette her, bemærker Mads Nipper.

I sidste uge holdt Ørsted kapitalmarkedsdag, som er en dag, hvor store, børsnoterede virksomheder deler deres visioner med internationale investorer. En velafviklet kapitalmarkedsdag er noget, der tales om i årevis og kan løfte en søvnig aktiekurs. Kedelige nyheder og en usikker optræden har den stik modsatte effekt.


Både tempo, intensitet og skala i de beslutninger, der bliver truffet, er i et lidt andet gear, end jeg har stiftet bekendtskab med før. Men så får man lov til at bruge sin fulde lungekapacitet i en moden alder, og det skader heller ikke noget.

Mads Nipper, topchef i Ørsted


Annonce

Mere kursfald

Derfor var det lidt af en svendeprøve for Mads Nipper, for det var her, at investorer - virtuelt - kunne møde Ørsteds førstemand, der gik helt i dybden med sine planer for virksomheden.

Og det skortede ikke på ambitioner. Et investeringsprogram på 350 milliarder kroner frem mod 2027 skal cementere Ørsteds position som verdens førende aktør inden for havvindmølleprojekter. Og samtidig vil Ørsted tillade sig at håndplukke de bedste projekter, der kan tjenes penge på til gavn for aktionærerne.

Det burde være sød musik i investorernes ører, og alligevel udløste kapitalmarkedsdagen blot endnu et kursfald til Ørsted-aktien på over fem procent.

Du har forberedt dig på den dag, siden du startede. Tallene er store, ambitionerne er store, og alligevel fortsætter kursen med at falde. Hvordan er det?

- Det går vi på ingen måde i panik over. Vi mener, at vi har de rigtige ambitioner, som vi er sikre på, at vi kan levere på. Det er det vigtigste, siger Mads Nipper.

Mens Henrik Poulsen mest kommunikerede om det nødvendige, har Mads Nipper en anderledes stil. Han elsker at fortælle og forklare. Det er hans ledelsesstil at fremstå som en åben bog. En tilgang, der i 2019 udløste den prestigefulde titel ”Årets leder” til Mads Nipper, som dengang var topchef i Grundfos-koncernen.

Inden da havde han en 23 år lang karriere i Lego, heraf mange år i direktionen med ansvar for marketing.

Både Grundfos og Lego er familieejede virksomheder, hvor topchefen har nogenlunde arbejdsro, så længe ejerfamilien er tilfreds.

Det er milevidt fra den virkelighed, Mads Nipper skal navigere i nu. Den danske stat ejer halvdelen af Ørsted, mens resten er fordelt på tusindvis af aktionærer. At være børsnoteret udløser en dyne af spilleregler, og hammeren falder hårdt, hvis topchefen taler over sig.

- Der er ting, som jeg tidligere ville have sagt mere direkte, men som jeg simpelthen ikke må sige nu. Men jeg forsøger stadig at være åben og transparent, for det ligger til mig som person, siger Mads Nipper.

5 hurtige om Ørsted

 1. Skabt i 2006 under navnet Dong Energy, der var en fusion af seks danske energiselskaber: Dong, Elsam, Energi E2, Nesa, Københavns Energi og Frederiksberg Forsyning. I 2017 blev alle olie- og gasaktiviteter frasolgt, og Dong Energy skiftede navn til Ørsted efter den danske fysiker H.C. Ørsted.
 2. Ørsted har 6300 medarbejdere og har hovedsæde i Skærbæk ved Fredericia. Ledelsen arbejder dog fra Ørsteds domicil i Gentofte nord for København. Omsætningen var sidste år 53 milliarder kroner.
 3. Ørsted er kåret som verdens mest bæredygtige energiselskab i 2021 i Corporate Knights’ Global 100-indeks over verdens mest bæredygtige virksomheder. Virksomheden er verdens største udvikler af havvindmølleparker, men driver også kraftværker i Danmark.
 4. Dong Energy gik på børsen i 2016 ved danmarkshistoriens hidtil største børsnotering. Den danske stat ejer stadig halvdelen af Ørsted, som også er en sand folkeaktie. Blandt Dansk Aktionærforenings medlemmer er Ørsted den femtemest populære aktie.
 5. På en kapitalmarkedsdag 2. juni 2021 lancerede Ørsted nye strategiske og finansielle målsætninger. Ambitionen er nu at have installeret cirka 50 gigawatt (GW) vedvarende kapacitet i 2030 mod tidligere over 30 GW. Frem mod 2027 skal der investeres for 350 milliarder kroner.
Annonce

Snak med Niels og Kjeld

Han medgiver også, at hans dagligdag er noget anderledes end tidligere.

- Det er klart, at der ligger noooogle flere investormøder i min kalender, end der gjorde før, hvor jeg kunne tage en tur ud på Ormstrup (godset, hvor Grundfos-arving Niels Due Jensen bor, red.) eller snakke med Kjeld (Kirk Kristiansen, Lego-ejer, red.).

Men ud over tusindvis af mindre investorer, der med vantro kigger på den faldende Ørsted-kurs, har virksomheden en række tunge medejere, der har været med i mange år og fortsat synes at have fuld tillid til ledelsen.

Det er blandt andet pensionskasser, der både har nydt godt af de seneste års kursstigninger og kan sætte flueben ved, at de har skudt pensionsopsparernes penge ind i den grønne omstilling.

- Det er godt at være i dialog med dem. Det var langt værre, hvis vores store investorer gik efter den hurtige gevinst. Så var vi tvunget til at forholde os til den kortsigtethed, som er det negative ved at være børsnoteret, siger Mads Nipper.

Han tilføjer, at selv om aktiemarkedet vendte tommelfingeren nedad efter kapitalmarkedsdagen, har de største investorer givet udtryk for, at Ørsteds målsætninger er inden for skiven af, hvad de selv havde forventet.

Ørsteds problemer blev også behandlet i sidste uges udgave af podcasten Erhvervsklubben. Lyt med her:

 

Derfor koncentrerer han sig om en strategi, der rager flere år ud i fremtiden og koster store, tocifrede milliardinvesteringer hvert år. Det kan lade sig gøre, fordi det er planen at sælge halvdelen af en havvindmøllepark, når den er etableret, og på den måde kommer der hele tiden friske penge i kassen til nye projekter. Mads Nipper taler om investeringer på op til 45 milliarder kroner om året, men allerede nu investerer Ørsted hvert år mere end de fire børskæmper Vestas, A.P Møller-Mærsk, Novo Nordisk og Coloplast tilsammen.

- Det er ikke så lidt, vel? Langt de fleste af de ting, du møder i Ørsted, har typisk et nul eller to ekstra i forhold til andre virksomheder, siger Mads Nipper.

Men hvad er det så, der skal ske på Mads Nippers vagt? Budskabet til aktionærerne er, at Ørsted stadig skal være en global markedsleder inden for havvindmøller. Men man vil også være i topti på markedet for vindmølleparker på land og arbejde langt mere med solenergi, biomasse og brint. På den måde skal Ørsted blive en såkaldt ”green energy major”, som er betegnelsen for de største spillere inden for vedvarende energi.

- Og vi skal sågar være den ledende af slagsen. Vi mener, at vi - undskyld udtrykket - har så meget røv i bukserne, at det ikke bare er store ord fra nogen, der gerne vil imponere, siger Mads Nipper.

Annonce

Den første havmøllepark

Dermed mener han, at Ørsted har en styrke gennem årtiers erfaring inden for den grønne omstilling, mens mange konkurrenter først skal i gang nu. Det er 30 år siden, at det daværende Elkraft - der siden indgik i Dong Energy og nu Ørsted - byggede verdens største havvindmøllepark i det lave vand ud for Vindeby på Lolland. Derfor er havvindmøller langtfra en umoden industri, men den befinder sig tidligt på sin vækstkurve.

Ørsted forventer, at kapaciteten af havvindmøller vil blive syvdoblet inden 2030, og med den prognose kunne man netop tro, at aktiekursen skulle fortsætte til himmels, fordi Ørsted har en førerposition i markedet.

Men investorerne ude i verden spekulerer på, om Ørsteds forretningsmodel ender med at blive kopieret af sultne konkurrenter, der også vil tage del i klimakampen, Paris-aftalen om temperaturstigninger og USA’s præsidents Bidens kærlighed til vedvarende energi.

Annonce

Bygger på olieudvinding

Ørsteds arv bygger på olieudvinding i Nordsøen og gammeldags kraftværker. Den samme baggrund har de nye konkurrenter, der lige nu er de største aktører i olieindustrien, men som har erkendt, at de skal investere i grøn energi.

Oliegiganter som Shell, BP og Total melder, at de holder fast i olien, men at de samtidig opruster massivt på mere CO2-venlige energikilder som sol og vind. Ørsteds problem er, at oliebranchen er fuld af penge og derfor kan lægge et hårdt pres på de nuværende spillere - blot for at mase sig vej ind på markedet.

Ørsted har allerede tabt ordrer på den konto, blandt andet ud for den amerikanske østkyst, hvor flere stater har stor appetit på at bryde horisonten med havvindmølleparker. Ordrerne går til udviklingsselskaber, der samarbejder med klassiske olieselskaber med dybe lommer.

Alligevel mener Mads Nipper, at markedet vil rette sig længe inden 2030.

- Der er en ubalance mellem udbud og efterspørgsel, eller sagt på en anden måde: Der er flere bier om honningkrukken, end der er dybde i honningen. Det er der nok i hvert fald et års tid endnu, og vi er helt komfortable med, at balancen mellem udbud og efterspørgsel vil blive væsentligt bedre, når vi kommer nogle få år frem, siger Mads Nipper.

Ørsted ejer i dag helt eller delvist fem havvindmølleparker i Danmark. Sammenlagt kan de levere strøm til over 900.000 husstandes forbrug. Her det parken mellem Anholt og Djursland. Pr-foto
Annonce

Dygtigst til det svære

Han peger på, at verdens klimaambitioner kræver så megen grøn energi, at kurverne vil stige stejlt frem mod 2030, men at antallet af nye konkurrenter trods alt ikke vil blive ved med at stige.

Du kalder det en ubalance, men jeres problem er vel, at der er nogle, der handler irrationelt, fordi de bliver mødt med krav oppefra?

- Irrationalitet er et stærkt ord, men de er i hvert fald meget opsatte på at få en fod i døren. Den balance vil blive bedre, og vi vil helst ikke konkurrere på prisen. Det kan enhver gøre. Men enhver kan ikke vælge at konkurrere på det, der er svært. Det svære i denne her industri, det vil vi gerne være dygtigst til, siger Mads Nipper.

Han henviser til et indslag på kapitalmarkedsdagen, hvor en af Ørsteds eksperter forklarede om videnskaben bag etableringen af en vindmøllepark. Det kræver masser af målinger og modeller, hvis man skal forudse, hvordan vinden passerer vindmøllerne, så det giver den optimale elproduktion. Hvis man fejler her, så møllerne ender med at stå i læ af hinanden, kan det ødelægge hele regnestykket for vindmølleparken.

- Så får man en fornemmelse af dybden i, hvad det kræver, før man virkelig forstår det. Vi ved med 100 procents sikkerhed, at der er vi pænt foran alle andre. At kunne beregne den præcise produktion fra en vindmøllepark er helt afgørende for at kunne lave en fornuftig business case, siger Mads Nipper.

Annonce

Elsker energiøer

Men Ørsted kan ikke nøjes med at banke langt flere havvindmølleparker op. Der er et kapløb i gang om nye teknologier, som Ørsted er nødt til at reagere på.

Ét område er flydende havvindmølleparker, der kan placeres langt mere fleksibelt, fordi de ikke stiller store krav til vanddybde og havbundens udseende. Men det er dyrt at forske og udvikle sig frem til holdbare løsninger, der kan bære en vindmølle i årtiers barskt vejr og saltvand ude på havet.

- Der er flere bier om honningkrukken, end der er dybde i honningen, siger Mads Nipper om ubalancen mellem udbud og efterspørgsel på havvindmøllemarkedet lige nu. Pr-foto

Et andet er energiøer, hvor Danmark pludseligt er blevet en pionér. I februar vedtog et bredt politisk flertal at bygge en energiø 80 kilometer ude i Nordsøen. Øen skal omkranses af 200 nye havvindmøller, der kan levere strøm til tre millioner europæiske husstande.

Kort forinden havde Ørsted advaret mod løsningen med en energiø. Siden har virksomheden rettet ind og valgt at byde på at etablere energiøen sammen med pensionskassen ATP.

Mærkede I et pres fra jeres hovedaktionær, den danske stat?

Ørsted mener at være langt stærkere end konkurrenterne til at beregne effekten af nye vindmølleparker, og det er helt afgørende for, at vindmøllerne bliver lønsomme. Pr-foto

- Der har ikke været noget pres. Vi elsker energiøer og mener, at det er en rigtig god idé. Vi mente, at der her rent teknisk kunne findes en mere fleksibel og omkostningseffektiv løsning end at bygge en fysisk ø. Det så vi som vores pligt at gøre opmærksom på, siger Mads Nipper og fortsætter:

- Så blev det politisk besluttet i et frit og demokratisk samfund, at vi alligevel går efter den ø. Vi gik tilbage i tællelysets skær og så efter, om det giver mening. Det gør det, og så beslutter vi, at vi gerne vil byde på det sammen med ATP, siger Mads Nipper om energiøen til en pris på 210 milliarder kroner.

Studstrupværket, der forsyner Aarhus med varme og strøm, er et af Ørsteds klassiske kraftværker herhjemme. Pr-foto
Annonce

- Et lidt andet gear

Det er store tal, og risikoen for at træffe forkerte beslutninger ligger lige for. Mads Nipper medgiver, at der er meget at se til - ”der er et stalinorgel af nye ting, jeg skal lære hver dag” - og at kompleksiteten er større end hos Lego og Grundfos, selv om de også hører til superligaen i dansk erhvervsliv.

- Både tempo, intensitet og skala i de beslutninger, der bliver truffet, er i et lidt andet gear, end jeg har stiftet bekendtskab med før. Men så får man lov til at bruge sin fulde lungekapacitet i en moden alder, og det skader heller ikke noget, siger Mads Nipper.


Så blev det politisk besluttet i et frit og demokratisk samfund, at vi alligevel går efter den ø. Vi gik tilbage i tællelysets skær og så efter, om det giver mening. Det gør det, og så beslutter vi, at vi gerne vil byde på det sammen med ATP.

Mads Nipper, topchef i Ørsted


Blå bog

Mads Nipper

 • Født i 1966, uddannet cand.merc. fra Handelshøjskolen i Aarhus.
 • Ansat hos Lego i 1991, marketingdirektør fra 2006.
 • Koncernchef i Grundfos fra 2014, afløste Carsten Bjerg.
 • Koncernchef i Ørsted fra 2021, afløste Henrik Poulsen.
 • Næstformand for bestyrelsen i Danish Crown og viceformand i Dansk Industri.
 • Bor i Vejle, er gift med Gitte Nipper og har to børn.
Annonce
Erhverv For abonnenter

Kendt skrothandler lægger konkurs og milliongæld bag sig: 'Benno Skrot' er tilbage med nyt firma

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Lørdag blev Simon testet positiv for corona for tredje gang: Professor kalder det usædvanligt, men interessant

Navne For abonnenter

Tvillingebrødrene Ejner og Gunner blev gift med hver deres søster

Esbjerg

Ny smitterekord i Esbjerg med 661 nye tilfælde: Nu den hårdest smitteplagede kommune uden for hovedstaden

Billund

Ole er bidt af en gal flyvemaskine: Rigmænd, rockstjerner og fodboldspillere lejer luksussæderne i Billund-firmaets fly

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Tønder For abonnenter

DF-profil snublede på målstregen og var fem stemmer fra genvalg: Nu har han været på jobcenteret, sælger huset og flytter fra kommunen

Esbjerg Energy For abonnenter

Fjerde sejr i træk, selv om 3-0-føring blev smidt væk: Esbjerg Energy holder fast i stimen

Haderslev

Far om banegårdsballade i Vojens: - Det er ikke et samfundsproblem

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Sønderborg

En jubilæumsgave venter på dronningen: Kommunen planlægger en overraskelse under sommeropholdet

Kolding For abonnenter

Beboer på bosted er varetægtsfængslet efter voldsom brand: Har tidligere lavet bål i sin stue og stukket ild til stol

Nordtyskland

Smitten har sneget sig ind på rådhuset, så nu har overborgmester fået corona

Annonce