Annonce
Vejen

Måske landets største julekalender: Se den på Vejen Kunstmuseum

Maria Wæhrens så i en drøm, at hun skulle male, og selvom det blev grimt, har hun malet lige siden. Hun voksede op lidt udenfor Hirtshals med en flittigt malende mormor, der gerne fortalte længe og indgående om alle de religiøse billeder i hjemmet. Foto: Søren Dippel
På Vejen Kunstmuseum skiller årets julekalenderudstilling sig markant ud fra de 25 forudgående udstillinger. I to uger har billedkunstner Maria Wæhrens nærmest boet på museet for at gøre kalender og udstilling klar.
Annonce

Vejen: Bag en af lågerne i årets julekalender på Vejen Kunstmuseum julekalender gemmer der sig et maleri, som er flere meter højt. Gemmer er måske lidt af en overdrivelse, for det lader sig næsten ikke gøre at have en låge, som er stor nok.  I det hele taget kan det være svært at kende lågerne fra hinanden, for de er i sig selv malerier.

Det er den 44-årige københavnske billedkunstner Maria Wæhrens, der har malet billederne - ikke bare til årets julekalender, men også til en retrospektiv udstilling med et stort udvalg af værker. Nogle er fra hendes tid som teenager, og andre har hun malet i al hast til brug for udstillingen og til julekalenderen.

Vejen Kunstmuseums formidler og billedhugger Sophus Ejler Jepsen vil fortælle og forklare skoleeleverne om de udstillede billeder og om billedkunstneren Maria Wæhrens. Foto: Søren Dippel

Sådan åbnes både julekalenderen og udstillingen gradvis dag for dag fra 1. december og indtil engang i februar.

- Det var museets formidler og billedhugger Sophus Ejler Jepsen, som kontaktede mig og fortalte, at mine billeder skulle bruges til en udstilling og en julekalender. Jeg har aldrig været her før, men nu har jeg så været i gang i 14 dage for at forberede udstillingen, siger Maria Wæhrens, der betegner sin stil som ekspressionistisk eksperimenterende.

Bag en af lågerne i årets julekalender på Vejen Kunstmuseum julekalender gemmer der sig et maleri, som er flere meter højt. Foto: Søren Dippel

- De første skoleklasser kommer for at åbne de første låger fra på torsdag, siger Sophus Ejler Jepsen, der vil fortælle og forklare eleverne om de udstillede billeder og om kunstneren.

"Candy" er titlen på Maria Wæhrens' afgangsværk fra Kunstakademiet. Billedet er med i Vejen Kunstmuseums julekalenderudstilling. Foto: Søren Dippel

Vejen Kunstmuseum har også fået pyntet det store juletræ, som besøgende møder, straks de kommer ind ad hoveddøren. Her er det Quiltegruppen Knuden i Vejen, der har foræret julepynten, der er fremstillet som patchwork - selv julestjernen øverst oppe er patchwork.

Julekalenderudstilling

Siden 1995 har Vejen Kunstmuseum årligt inviteret en nulevende kunstner ind for at skabe nye variationer af den traditionsrige ”julekalenderudstilling”.

Den primære målgruppe er skoleelever i alle aldre. Omdrejningspunktet er 24 hemmelige/afdækkede værker.

Dag for dag åbenbares de ét ad gangen, når museets formidler, billedhugger Sophus Ejler Jepsen, udfolder dagens værk.

Den fuldt færdige udstilling kan ses i sin helhed fra 2. juledag. Der er gratis adgang, så interesserede måneden igennem kan følge med i udstillingens gradvise forandring.


Jeg har aldrig været her før, men nu har jeg så været i gang i 14 dage for at forberede udstillingen.

Maria Wæhrens, kunstner
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live: En typisk minkavler får udbetalt over 11 millioner kroner - se tallene her

Annonce