Annonce
Aabenraa

Mægler: Styrelse er ligeglade med regler og stiller egne krav

Ejendomsmægler Lena Dahlgaard (i midten) har egentlig solgt ejendommen for parret på billedet til et tysk par, men parret har siden efteråret kæmpet for at få et EU-opholdsbevis, selvom de har finansieringen på plads og i øvrigt opfylder kravene. Nu er handlen i stor fare for at falde. Foto: Claus Thorsted
Lovgivningen siger, at man som EU-borger kan få ophold i Danmark, hvis man er arbejdstager i Danmark eller har "tilstrækkelige midler". Betingelser, som tyske huskøbere opfylder. Styrelsen SIRI siger, at det ikke er nok, siger ejendomsmægler.

Aabenraa: For SIRI er det helt underordnet, om tyske huskøbere søger EU-ophold som arbejdstagere i Danmark eller havende "tilstrækkelige midler". Og kan dokumentere det. "Styrelsen for International Rekruttering og Integration" kræver alligevel, at tyskerne bor i Danmark i forvejen.

Det siger en ejendomsmægler fra den forretning i grænselandet, der sælger flest huse til EU-borgere, som i langt overvejende grad er tyskere.

- SIRI svarer, "I bor ikke her. I får ikke et opholdsbevis", forklarer Lena Dahlgaard, der er medindehaver af Nybolig i Padborg.

Så uanset hvilken indgang man har som EU-borger og kan dokumentere, så skal man bo i landet for at få et opholdsbevis?

- Ja, lyder det klare svar fra Lena Dahlgaard.

Samme svar får avisen, når vi taler med advokat Jens Christian Krabbe, der også har stor erfaring med hussalg til tyske købere.

Annonce

Det er så frustrerende. Vi er ved at gå død i det. Et mareridt.

Lena Dahlgaard, ejendomsmægler, Nybolig i Padborg

Uvenlig behandling hos SIRI

- Det er så frustrerende. Vi er ved at gå død i det. Et mareridt, synes Lena Dahlgaard, der har talrige eksempler på det, hun mener er vanvid.

Eksempelvis en tysk huskøber, der kommer med en dugfrisk mail fra sin bankrådgiver, hvor det bekræftes, at han har et stort beløb i euro på en spærret konto.

- Det var ikke nok. Han skulle køre 700 kilometer hjem for at komme tilbage med et kontoudtog. Det er ren chikane. Igen-igen.

Et tysk par, som JydskeVestkysten tidligere har skrevet om, har finansieringen på plads i en dansk bank, men deres EU-opholdsbevis er blevet forhalet i månedsvis.

- De er ved at falde fra. De føler sig da ikke velkomne i Danmark. De har en drøm om, at det her vil være et godt sted at bo, og det første, de møder, er uvenlig behandling hos SIRI i Aabenraa, lyder det fra Lena Dahlgaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Sønderborg

Evakuerede beboere kunne vende tilbage efter natlig indsats: Svajende skorsten på 40 meter er revet ned

Kultur

Paul C om at beholde to stjerner: Vi fejrede det med en potte te

Annonce