Annonce
Varde

Branchen er presset: Mælkefarm nummer tre i samme kommune erklærer sig selv konkurs

Det er den tredje mælkeproduktion i Varde Kommune, der selv har indgivet konkursbegæring på tre måneder, Foto: Morten Nielsen
Det er svært for mange mælkeproducenter at få økonomien til at hænge sammen. Det mærkes i Varde Kommune, hvor tre konkursboer nu forsøger at sælge mælkegårde.

Starup-Tofterup: Det er nu tredje mælkegård i Varde Kommune, der i en periode på blot tre måneder er taget under konkursbehandling af Skifteretten i Esbjerg. I alle tre tilfælde er det gårdejeren selv, der har indgivet konkursbegæring, og således også i det seneste tilfælde.


Omkring nytår faldt mælkepriserne to til tre procent.

Kjartan Poulsen, formand for Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter


Det er Marinus Cornelius van Beest, der driver et landbrug fra tre adresser i området ved Starup-Tofterup, der torsdag i sidste uge, den 28. januar, indgav en konkursbegæring til Skifteretten i Esbjerg.

JydskeVestkysten har søgt aktindsigt i Skifteretten, og det fremgår, at der er tale om en mælkeproduktion på 325 malkekøer og 250 dyr i opdræt. Der er 109 hektar jord, som landmanden selv ejer. Desuden forpagter gården 75 hektar jord.

Udover landmanden selv er der fire personer, som har beskæftigelse på landbruget.

Det fremgår af aktindsigten, at mælken leveres til Arla, og at Danish Crown aftager kødkvæget. Der er tre leverandører af foder og korn. Det er DLG, RK Farm Supply og Vestjyllands Andel.

Annonce

Gården drives videre

Gården drives videre efter konkursen. Det er advokat Søren Christensen Volder, Aarhus, der er kurator i konkursboet.

- Konkursboet opretholder produktionen og udbyder ejendommen til salg, siger Søren Christensen Volder.

Det vil altså sige, at der fortsat malkes køer på den økonomisk betrængte gård.

JydskeVestkysten har været i kontakt med landmandsparret på gården, og ejer Marinus Cornelius har haft mulighed for at kommentere konkursen, men afslået at gøre det.

Der er nu tre konkursramte gårde i Varde-området, hvor konkursboet altså forsøger et salg. Det er en stor mælkegård ved Fåborg, som har 12 ansatte og 750 malkekøer, som blev erklæret konkurs i november, der er en mindre gård ved Ansager, som er taget under konkursbehandling i januar og nu altså landbruget ved Starup-Tofterup - også i januar.

I tidligere artikler om konkursen har chefrådgiver i Sagro, Morten S. Thomsen, oplyst, at det blandt andet er stigende priser på proteinfoder som raps og soya, der er et problem.

Annonce

Mange dropper erhvervet

Også i organisationen Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter mærkes krisen. Kjartan Poulsen fra Outrup er formand:

- Der er et stort frafald, siger Kjartan Poulsen.

Det mærker man i foreningen, for der har lige været frist for kontingentindbetalinger.

- Vi har otte procent færre medlemmer i løbet af året. Der er 110-120, der er faldet fra. Vi er nu på 1300-1400 medlemmer. I de senere år har det været en stigende tendens, at flere falder fra, siger han.

Kjartan Poulsen understreger, at langtfra hele frafaldet skyldes konkurser, men...

- Det står skidt til. Bankerne stiller betydeligt større krav, og mælkeproducenterne får ikke ret meget snor. Det kan være godt for nogle mælkeproducenter, at bankerne ikke bare lader gælden vokse.

Derudover er der en helt anden faktor, som kan begynde at vise sig:

- Omkring nytår faldt mælkepriserne to til tre procent, siger Kjartan Poulsen.

Det lyder måske ikke af så meget.  For en gennemsnitslandmænd et det en mistet indtægt på cirka 200.000 kroner.

Men det beløb er typisk en tredjedel af overskuddet på mælkegårde. For det er en branche, der i mange tilfælde er så presset, at det er marginalerne, der har betydning for driften.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce