Annonce
Erhverv

Mærsk opjusterer: Bliver milliarder mere værd på børsen

Phil Noble/Reuters
En opjustering har mandag løftet begge Mærsk-aktier. Det er overraskende i et svært marked ifølge analytiker.

A.P. Møller-Mærsk har mandag eftermiddag overrasket med en opjustering, selv om selskabet navigerer i et svært marked.

Selskabet har opjusteret sine forventninger til årets driftsresultat ifølge en meddelelse til fondsbørsen. Det har på aktiemarkedet ført til et kurshop for begge aktier, som derved har gjort selskabet mere værd.

- I tredje kvartal har A.P. Møller-Mærsk trods lavere vækst i den globale efterspørgsel og lavere fragtrater opnået et bedre resultat end forventet, skriver Mærsk i meddelelsen.

Det ventes nu at lande i intervallet 5,4-5,8 milliarder dollar. Det svarer til knap 39 milliarder kroner. Tidligere var forventningen et driftsresultat på omkring 5 milliarder dollar.

Det skyldes ifølge selskabet selv høj netværkspålidelighed samt kapacitetsudnyttelse kombineret med lavere priser på brændstof og fortsatte marginforbedringer i Terminal & Towage segmentet.

Opjusteringen har mandag sendt Mærsk-aktierne til tops i det ledende danske aktieindeks, C25-indekset.

A-aktien i selskabet endte helt til tops i eliteindekset med et plus på 8,2 procent til 8060 kroner, mens B-aktien steg 7,8 procent til 8590 kroner.

Med kursstigningerne er selskabets markedsværdi steget med omtrent 12,8 milliarder kroner. Dermed har Mærsk nu en samlet markedsværdi på 172,1 milliarder kroner.

Opjusteringen vidner ifølge Mikkel Emil Jensen, aktieanalytiker hos Sydbank med fokus på blandt andet Mærsk, om tilpasningsdygtighed fra selskabets side.

- Selskabets forventning om at blive mere profittabel inden for Ocean er i sin spæde start. Det er stadig et langt træk, som man tydeligvis er kommet godt i gang med, og som man over de kommende år vil kunne levere på.

- Det er også nødvendigt i et marked, hvor efterspørgslen er afmattende, så det er et område, hvor de kan kompensere for den lavere vækst i markedet, siger han til Ritzau Finans.

Resten af Mærsks forventninger til det indeværende regnskabsår fastholdes.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Annonce