Annonce
Aabenraa

Mæt i naturen: Myrer og bænkebidere supplerer hverdagsmad

Bænkebiderne prøver på at gemme sig, men raske fingre fanger dem og kommer dem i samleposen. Bænkebideren koges og bruges i madlavning som en reje. foto: Jan Sternkopf
Højskolen Østersøen har med sit ugekursus "Vild Mad" sendt deltagerne ud i naturen for at finde spiseligt. Det blev for flere en øjenåbner.

Aabenraa: Kogte bænkebidere og friske orange skovmyrer med blåbær. Det var en noget særpræget menu, som blev tilberedt på Højskolen Østersøen i denne uge. De fjorten deltagere i et ugelangt kursus havde nemlig brugt naturen som spisekammer.

I løbet af forskellige temaer var kursus-deltagerne under ledelse af Katrine Turner på opdagelse i naturen for både at finde og fange "Vild Mad", der så blev kombineret med en mere traditionel madlavning til et velsmagende måltid.

Hvor deltagerne således i løbet af de første dage var på togt ved Aabenraa fjord og by, i vadehavet og det åbne land, gik turen torsdag til Søgård Mose, et typisk våd-område med omkringliggende skov syd for Store Søgård Sø.

Annonce
Et større område med blåbær er fundet, og nu gælder det om at plukke, så der kan blive nok til et måltid. Deltagerne i "Vild Mad"-kurset plukker dog ikke alle bær. Husk at lade en tredjedel være, så andre også har glæde af naturens spisekammer, lyder rådet. foto: Jan Sternkopf

Udforsk og opdag

- Der er faktisk tale om helt almindelige ting, man kan finde i naturen. Alle kan være med, uanset hvor meget erfaring, man har med at sanke, fortæller Katrine Turner, der opfordrer til at udforske og opdage naturen og så samtidig udfordre smagsløgene.

Det handler om at få naturens spisekammer ind i hverdagen, mener hun.

- Og samtidig skærpe opmærksomheden for alt det spiselige, der er lige foran os, forklarer hun og nævner som eksempel bænkebideren.

Når den koges, bliver den rød - og smager ligesom en reje.

- Bænkebideren er faktisk en reje, der er gået på land, tilføjer Katrine Turner.

Fiks på fingrene

Men man skal være fiks på fingrene. Både når der skal samles bænkebidere og de orange skovmyrer. De har nemlig ikke lyst til at komme i menneskehænder og -maver.

Hvis det ellers interesserer nogen, så smager den orange myre kraftigt af citrus, når man tygger den med fortænderne. Meget delikat, kan herværende journalist bevidne.

- Ja - det er utroligt, at der kan være så meget smag i et så lille dyr, lyder det fra Katrine Turner, der i samarbejde med kok Mikkel Wejdemann regner med at bruge myrerne i en dessert sammen med noget chokolade.

- De vil ellers også kunne bruges i gin. Eller snaps. Forleden havde vi stænglen af en strandarve i stedet for en agurk til samme formål. Det smager næsten ens.

Planten skovmærke kan udmærket spises. Kursusleder Katrine Turner (t.v.) fortæller om mulighederne. foto: Jan Sternkopf

En øjenåbner

Ellen Bonnesen er kommet fra København til Sønderjylland for at lære om "Vild Mad".

- Jeg vil gerne lære, hvilke planter man kan samle og spise. Jeg bruger selv naturen rigtig meget - vandrer meget og overnatter ofte i det fri. Jeg synes, det er sjovt at vide lidt mere om den vilde mad. Jeg oplever naturen helt anderledes - man er meget mere nærværende. Man er mere bevidst, når man er på udkig efter mad i naturen. Så kurset har været en øjenåbner for mig, lyder det fra Ellen Bonnesen.

Deltagerne kom fra alle dele af landet - og med vidt forskellige forudsætninger.

- Vi vidste egentlig ikke, hvad vi gik ind til. Når vi før var ude i naturen, så vi jo ikke så meget. Men kurset hér har skærpet vores opmærksomhed, siger Kis Lund fra Hunderup ved Esbjerg.

Det har også overrasket Lene Quist fra Århus, at vild mad fra naturens spisekammer er så rig på oplevelser.

- Den ligger jo lige i vores baghave. Det handler så bare om at turde smage på det. Og så er der lige det miljømæssige aspekt i at samle sin egen mad i naturen: det er billigere - og sjovere i stedet for at købe.

Der er orange myrer overalt i skovbunden vd foden af egetræet. Så nu gælder det om at fingerplukke denne lille delikatesse, der smager kraftigt af citrus. Den kan også bruges til snaps. foto: Jan Sternkopf

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Kolding

Død mand blev glemt i sin lejlighed: Ingen vil tage ansvaret

Annonce