Annonce
Tønder

Møbelsnedker med internationalt publikum tildelt Wegnerprisen

Møbelsnedkeren Rasmus Fenhann er modtager af Wegnerprisen 2020. Han bor og arbejder i København, men det tætte arbejde med et galleri i Paris, har bevirket, at hans navn er mest kendt i byernes by, London og New York. Privatfoto: Rasmus Fenhann
Årets modtager af Wegnerprisen 2020, Rasmus Fenhann, får prisen for sin kunstneriske, kompromisløse og ærbødige tilgang til snedkerfaget. Han bor i København, men er mest kendt i udlandet.
Annonce

TØNDER: Rasmus Fenhann er årets modtager af Wegnerprisen 2020.

Den 48-årige møbelsnedker fra København får prisen for sin kunstneriske, kompromisløse og ærbødige tilgang til snedkerfaget. Samtidig repræsenterer Wegnerpris-vinderen på mange måder de stolte danske traditioner indenfor udførelsen af brugsgenstande og møbler i træ.

- Jeg er meget stolt af at modtage Wegnerprisen, og jeg ser det som en anerkendelse af det arbejde og de mange timer, jeg gennem årene har lagt i at skabe et udtryk, der er mit eget, siger Rasmus Fenhann, hvis designs herhjemme kan opleves på Snedkernes Efterårsudstilling, hvor han er fast bidragyder. Men det er hans faste samarbejde med Gallerie Marie Wettergreen i Paris, der har bragt hans snedkerarbejder ud til det store publikum i for eksempel London og New York.

Rasmus Fenhann bor og arbejder til daglig i København. Han tilhører - ligesom Hans J. Wegner og Finn Juhl – gruppen af danske møbeldesignere, der både er uddannede møbelsnedkere og designere/arkitekter. I 2016 modtog Fenhann Finn Juhl-prisen.

Annonce

Kostbart arbejde

Rasmus Fenhann håber, at de to priser kan få ham ud til et større publikum verden over. For Danmark er ganske enkelt for lille, når dét man laver er tidskrævende og dyrt. For eksempel er galleriprisen på en japanskinspireret træfinérlampe med rispapir prissat til 70.000 kroner.

- Anerkendelsen er rigtig vigtig, når man som jeg knokler mange timer. Det er en stor motivation at få anerkendelsen, og jeg håber, at de to priser kan vække genklang i det store udland, så man dér kan få øjnene op for det, jeg laver, siger Rasmus Fenhann.


Jeg håber, at de to priser kan vække genklang i det store udland, så man dér kan få øjnene op for det, jeg laver.

Rasmus Fenhann, møbelsnedker, modtager af Wegnerprisen 2020


I en udsendt pressemeddelelse fortæller Tønderborgmester Henrik Frandsen (V), at der i juryen - som han er formand for - var enighed om, at Rasmus Fenhann repræsenterer dansk møbelkunst på fornemste vis:

- Han repræsenterer møbelproduktions fortid, nutid og fremtid i forhold til sine designs – ligesom han både repræsenterer noget meget dansk og noget meget internationalt.

Annonce

Inspiration fra Japan

Rasmus Fenhann blev udlært møbelsnedker med sølvmedalje i 1996, og har lige siden udviklet sig og søgt inspiration både i Danmark og i udlandet. Ikke mindst to længerevarende studieophold hos en møbelsnedker i Japan har påvirket Fenhann, der har skabt sit eget helt særlige udtryk – "Japanometri" hvor han kombinerer de bedste skandinaviske og japanske traditioner indenfor design og håndværk.

Møbelsnedkeren Rasmus Fenhann er modtager af Wegnerprisen 2020. I 2016 modtog han Finn Juhl-prisen. Finn Juhl er som Hans J. Wegner en verdenskendt danske møbeldesigner og -arkitekt. Privaftoto: Rasmus Fanhenn

Det var planen, at årets uddeling af Wegnerprisen skulle være foregået på Schackenborg Slot fredag. Men på grund af corona-situationen blev arrangementet med kort varsel aflyst.

Wegnerprisen

Wegnerprisen blev uddelt første gang i 2015 og består af et pengebeløb på 25.000 kroner og en Wegnerstol. 

Wegnerprisen blev stiftet i forbindelse med Hans J. Wegners 100-års fødselsdag den 2. april 2014.

Formålet med prisen er at udbrede kendskabet til Tønder som Wegners fødeby og hans tilknytning til Tønder.

Da prisoverrækkelsen på Schackenborg er aflyst på grund af corona vil juryens formand, Henrik Frandsen, sammen med tidligere museumsinspektør og nuværende projektleder, Anne Blond, på et senere tidspunkt tage til København for at overrække prisen til Rasmus Fenhann.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce