Annonce
Tønder

Møbelsnedker med internationalt publikum tildelt Wegnerprisen

Møbelsnedkeren Rasmus Fenhann er modtager af Wegnerprisen 2020. Han bor og arbejder i København, men det tætte arbejde med et galleri i Paris, har bevirket, at hans navn er mest kendt i byernes by, London og New York. Privatfoto: Rasmus Fenhann
Årets modtager af Wegnerprisen 2020, Rasmus Fenhann, får prisen for sin kunstneriske, kompromisløse og ærbødige tilgang til snedkerfaget. Han bor i København, men er mest kendt i udlandet.

TØNDER: Rasmus Fenhann er årets modtager af Wegnerprisen 2020.

Den 48-årige møbelsnedker fra København får prisen for sin kunstneriske, kompromisløse og ærbødige tilgang til snedkerfaget. Samtidig repræsenterer Wegnerpris-vinderen på mange måder de stolte danske traditioner indenfor udførelsen af brugsgenstande og møbler i træ.

- Jeg er meget stolt af at modtage Wegnerprisen, og jeg ser det som en anerkendelse af det arbejde og de mange timer, jeg gennem årene har lagt i at skabe et udtryk, der er mit eget, siger Rasmus Fenhann, hvis designs herhjemme kan opleves på Snedkernes Efterårsudstilling, hvor han er fast bidragyder. Men det er hans faste samarbejde med Gallerie Marie Wettergreen i Paris, der har bragt hans snedkerarbejder ud til det store publikum i for eksempel London og New York.

Annonce

Rasmus Fenhann bor og arbejder til daglig i København. Han tilhører - ligesom Hans J. Wegner og Finn Juhl – gruppen af danske møbeldesignere, der både er uddannede møbelsnedkere og designere/arkitekter. I 2016 modtog Fenhann Finn Juhl-prisen.

Kostbart arbejde

Rasmus Fenhann håber, at de to priser kan få ham ud til et større publikum verden over. For Danmark er ganske enkelt for lille, når dét man laver er tidskrævende og dyrt. For eksempel er galleriprisen på en japanskinspireret træfinérlampe med rispapir prissat til 70.000 kroner.

- Anerkendelsen er rigtig vigtig, når man som jeg knokler mange timer. Det er en stor motivation at få anerkendelsen, og jeg håber, at de to priser kan vække genklang i det store udland, så man dér kan få øjnene op for det, jeg laver, siger Rasmus Fenhann.


Jeg håber, at de to priser kan vække genklang i det store udland, så man dér kan få øjnene op for det, jeg laver.

Rasmus Fenhann, møbelsnedker, modtager af Wegnerprisen 2020


I en udsendt pressemeddelelse fortæller Tønderborgmester Henrik Frandsen (V), at der i juryen - som han er formand for - var enighed om, at Rasmus Fenhann repræsenterer dansk møbelkunst på fornemste vis:

- Han repræsenterer møbelproduktions fortid, nutid og fremtid i forhold til sine designs – ligesom han både repræsenterer noget meget dansk og noget meget internationalt.

Annonce

Inspiration fra Japan

Rasmus Fenhann blev udlært møbelsnedker med sølvmedalje i 1996, og har lige siden udviklet sig og søgt inspiration både i Danmark og i udlandet. Ikke mindst to længerevarende studieophold hos en møbelsnedker i Japan har påvirket Fenhann, der har skabt sit eget helt særlige udtryk – "Japanometri" hvor han kombinerer de bedste skandinaviske og japanske traditioner indenfor design og håndværk.

Møbelsnedkeren Rasmus Fenhann er modtager af Wegnerprisen 2020. I 2016 modtog han Finn Juhl-prisen. Finn Juhl er som Hans J. Wegner en verdenskendt danske møbeldesigner og -arkitekt. Privaftoto: Rasmus Fanhenn

Det var planen, at årets uddeling af Wegnerprisen skulle være foregået på Schackenborg Slot fredag. Men på grund af corona-situationen blev arrangementet med kort varsel aflyst.

Wegnerprisen

Wegnerprisen blev uddelt første gang i 2015 og består af et pengebeløb på 25.000 kroner og en Wegnerstol. 

Wegnerprisen blev stiftet i forbindelse med Hans J. Wegners 100-års fødselsdag den 2. april 2014.

Formålet med prisen er at udbrede kendskabet til Tønder som Wegners fødeby og hans tilknytning til Tønder.

Da prisoverrækkelsen på Schackenborg er aflyst på grund af corona vil juryens formand, Henrik Frandsen, sammen med tidligere museumsinspektør og nuværende projektleder, Anne Blond, på et senere tidspunkt tage til København for at overrække prisen til Rasmus Fenhann.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Efter blodprop og rekrutterings-problemer: Kendt kædebutik lukker og slukker i butikscenter

Danmark

Tirsdagens coronatal: Nu er 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Asbjørn lå død i 104 minutter på et skib i Nordsøen: Nu modtager hans kolleger international hæder for deres heltemod

Aabenraa For abonnenter

Efter tre års ventetid: Nu er der håb for de tissetrængende

Erhverv

Spisested er politianmeldt og har fået forbud mod at sælge mad

Sydjylland

Coronaen har sat sig på halen og står bomstille i knap halvdelen af de syd- og sønderjyske kommuner

Kolding

Efter ballade i partiet: 19-årig ny i spidsen for Liberal Alliance i Kolding

Navne For abonnenter

Engang var hun millionøse med Strandvejsvilla og eget fly: Så døde ægtefællen, fabrikken gik konkurs og Lillian røg på bistand

Debat

Tønder Byråd bør sige nej tak til Naturnationalpark Draved Skov: Dyr vil dø af sult

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Billund For abonnenter

Anklage: Par fra Grindsted stjal kørekort og pas fra mindst 32 mennesker - kvinden er også tiltalt for vanvidskørsel

Danmark

Nu bliver køreprøven dyrere: Fremtidens nye bilister skal betale for mere politiarbejde - og det undrer kørelæreres forening

Aabenraa For abonnenter

Formandens arv bliver synlig i hjembyen

Esbjerg For abonnenter

Optræk til ballade i naturforening: Bestyrelse vil afsætte egen formand

Billund

Bestyrelsen vil stoppe "snarest muligt": Svømmeklubben mangler frivillige for at fortsætte

Annonce